15 Декември, 2022 22:34 1 118 10

Еди Рама е загрижен относно ситуацията в Северно Косово

  • еди рама-
  • косово-
  • северно-
  • прищина-
  • сърбия

 "Нарастващото напрежение в северната част на Косово е не само безполезно, но е и дълбоко тревожно."

Еди Рама е загрижен относно ситуацията в Северно Косово - 1
Източник: БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама в четвъртък изрази загриженост относно ситуацията в северната част на Косово, съобщи агенция Бета.

"Нарастващото напрежение в северната част на Косово е не само безполезно, но е и дълбоко тревожно. Не е за вярване, че постоянно се сблъскваме с барикади, прекъсвания в процеса на нормализиране и противопожарни екипи на САЩ и Европейския съюз (ЕС), които тичат, за да спасят диалога Белград-Прищина от тежката политическа реторика", каза той.

Рама се противопостави на идеята сръбските войски да се върнат в Косово, както е предвидено в Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Той сравни тази ситуация с евентуално искане от Прищина НАТО да изпрати албански войски, за да защити етническите албанци в долината Прешево в Южна Сърбия. "Разбирам, че това може да е поредната политическа димна бомба", каза той.

Припомняме, че сръбската армия е в повишена бойна готовност заради Косово.

"Оборудвани сме и въоръжени...", заяви министърът на отбраната Милош Вучевич. По думите му, Сърбия няма да се откаже от искането за формиране на Общността на сръбските общини на Косово, пише b92.

Вучевич каза пред телевизия Happy, че CSM е "форма на автономия" и гаранция, че "сръбската общност може да живее в тези райони" и напомни, че ЕС е "гарантът на това споразумение".

Той посочи, че "Сърбия трябва да остане ангажирана с мира и стабилността" и че основният интерес е "запазването на мира".

Сръбската армия е в състояние на повишена бойна готовност по заповед на президента на страната Александър Вучич от 2 ноември след появата на дронове, за които се твърди, че са наблюдавали военни съоръжения от посока Косово.

Ситуацията в северната част на Косово ескалира след ареста на бившия служител на косовската полиция Деян Пантич. Северната част на Косово и Метохия е блокирана както от граждани, така и от полиция.

Сърбите протестират вече пети ден, а училищата на север няма да работят до второ нареждане.

Косовската полиция забрани преминаването както на превозни средства, така и на пешеходци на административните ГКПП Ярине и Бърняк, предаде news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханс

    6 1 Отговор
    Еди,стига си мрънкал. Какво да каже Путин дето му готвят 9 ти пакет със санкции.Този пакет е най гадния,ама той не църка.
  • 2 Сатана Z

    3 2 Отговор
    Урок по история:
    “ Полевият командир на UÇK (Армията за освобождение на Косово) Хашим Тачи, който е заподозрян в извършване на военни престъпления и трафик на човешки органи, Байдън нарече косовския Джордж Вашингтон.
    „Защо, ще ме попитат някои, бях толкова безмилостен към Сърбия? Защо толкова настоявам да не давам помощ на народа на Сърбия? Защото, докато не погледнат в сърцата си, никога няма да могат да се излекуват от болезненото убеждение, И докато поддържат това мнение, този цикъл ще продължи“, каза Байдън.
  • 3 Косово е сръбска територия

    7 5 Отговор
    Ама там живее ли и много албанци
    Че какво от това
    И в сан франциско живеят много китайци но какво от това

    Коментиран от #4

  • 4 Скшж

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Косово е сръбска територия":

    Той говори за Долината на Прешево. За Косово се знае че сърбите са 5%.
  • 5 Еди Рама е обикновена платена жрица на

    5 1 Отговор
    любовта. Това е то. За съжаление това същество неможе да се нарече мъж, камо ли политик. По-скоро кукла на конци. Няма респект от мен.
  • 6 Шайка

    4 3 Отговор
    Хамериканците надробиха тая каша краварника се бута навсекаде..
  • 7 Не знам но

    7 1 Отговор
    Тоя нагълфес покрай РСМ много ми падна в очите !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тоя подигравчия

    3 0 Отговор
    Да си види пр...ста...та държава
Новини по държави: