Last news in Fakti

16 Декември, 2022 21:40 1 040 3

Пропагандистът на групировката "Ислямска държава" Рашид Касим бе осъден на доживотен затвор

  • франция-
  • париж-
  • съд-
  • присъда-
  • затвор-
  • пропагандистът-
  • групировката ислямска държава-
  • рашид касим

В съответствие с искането на националната антитерористична прокуратура специалният наказателен съд в Париж постанови, че първите 22 години от присъдата са без право на замяна

Пропагандистът на групировката "Ислямска държава" Рашид Касим бе осъден на доживотен затвор - 1
Снимка: Shutterstock

Пропагандистът на групировката "Ислямска държава" - французинът Рашид Касим, за когото се предполага, че може да е убит в Ирак, днес беше осъден в Париж, отново задочно, на доживотен затвор за заснето във видео обезглавяване на заложник на ИД, предаде Франс прес.

В съответствие с искането на националната антитерористична прокуратура специалният наказателен съд в Париж постанови, че първите 22 години от присъдата са без право на замяна.

Това е третата доживотна присъда, която Рашид Касим - един от най-известните френскоезични представители на джихадистката организация, получава във Франция.

Първата е за съучастие в убийството на отец Амел, извършено през юли 2016 г. в църквата, в която той е служел - "Сент Етиен дю Рувре", и за дистанционното насочване през същата година на неуспешно нападение с газови бутилки близо до парижката катедрала "Нотр Дам".

Касим се присъединява към терористичната организация, след като напуска Франция през май 2015 г. (когато е 28-годишен) заедно с приятелката си Жустин Такар и с приятеля си Мохамед Гелаб.

Има предположения, че Касим е бил убит през февруари 2017 г. при удар с дрон, нанесен от международната коалиция в района на град Мосул в Ирак. Тъй като официално доказателство за смъртта му няма, френското правосъдие продължава съдебните дела срещу него.

Наказателният съд го призна за виновен за убийство с терористичен характер заради екзекуцията на неидентифициран заложник на ИД. В зловещото видео, разпространено през юли 2016 г., Рашид Касим приветства, без да крие лицето си, извършения дни по-рано атентат във френския град Ница, при който загинаха 86 души, а след това отправя заплахи към Франция, размахвайки окървавената глава на жертвата си.

Джихадистът е осъден също за пропагандиране на идеологията на ИД през 2016 г. в канала си в "Телеграм", чрез който насърчавал мюсюлманите за извършват атентати във Франция.

Касим е осъден още за заплаха със смърт на двама представители на борбата с тероризма - журналиста Дейвид Томсън и директора на Центъра за анализ на тероризма Жан-Шарл Бризар.

Мохамед Гелаб, за когото също се предполага, че е бил убит в Ирак или Сирия, днес беше осъден на 30 години затвор с 22-годишен срок без право на замяна.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    5 0 Отговор
    У Францата ,френци останаха ли ????
  • 2 Адам Хилтън

    4 0 Отговор
    Прас прес: "Моля забравете че ние франзелите и цяло НАТО въоражавахме Ислямска държава и Алкайда, да ни помогнат в "специалната военна операция" която спретнахме, да свалим правителството на Сирия и да им гепим петрола!"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: