Last news in Fakti

24 Декември, 2022 15:10 1 707 12

Шефът на Роскосмос покани Лукашенко в бъдещата орбитална станция на Русия

  • белорус-
  • русия-
  • роскосмос

Шефът на Роскосмос предложи в бъдещата орбитална станция да бъде създаден беларуски модул

Шефът на Роскосмос покани Лукашенко в бъдещата орбитална станция на Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Генералният директор на руската космическа агенция Роскосмос Юрий Борисов предложи на беларуския президент Александър Лукашенко да се включи лично в проекта за орбитална станция на Русия, предаде ТАСС.

"Елате с нас в руската станция", подкани го Борисов по време на посещение на Лукашенко в руския Център за подготовка на космонавти. Лукашенко се пошегува, че трябва да полети в космоса заедно с Борисов, за да има гаранции, че ще го върнат оттам.

Тогава шефът на Роскосмос предложи в бъдещата орбитална станция да бъде създаден беларуски модул. "Стига де, защо да се делим така? После ще ни критикуват, че сме се разделили. Ще летим с един и същ модул", каза Лукашенко.

Придружени от Юрий Борисов и други висши служители, свързани с руската космическа програма, беларуският лидер и държавният секретар на Съюзната държава между Беларус и Русия Дмитрий Мезенцев се запознаха с дейността на Центъра "Ю. А. Гагарин", със системата за подбор на космонавти и с подготовката им. Очаква се там да бъдат обсъдени по-нататъшните перспективи за двустранно сътрудничество в космическата сфера.

След преговори с Лукашенко по-рано руският президент Владимир Путин потвърди, че през 2023 г. се предвижда в Международната космическа станция да бъде изпратен космонавт от Беларус. Първият беларуски космонавт изглежда ще е "девойка", съобщи Владимир Гусаков, председател на президиума на Националната академия на науките на Беларус. На 20 декември Роскосмос информира, че шест кандидатки от тази страна вече минават на медицински прегледи с оглед бъдеща подготовка в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 киро

    5 3 Отговор
    Може да го покани и в бъдещия велик СССР.
  • 4 Руснаков

    17 0 Отговор
    Да не забравите да вземете и Путин с Вас...и като дойде...взривете капсулата...
  • 5 Хахаха

    10 0 Отговор
    Сигурно е предколедна шега.
  • 6 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    13 2 Отговор
    Тя ще се задвижва с обелки от картошки и ще е готова към 2099та, отоплението ще е на кюмур!
  • 7 Подарък от дед мороз

    8 0 Отговор
    Няма да има само пешеходни Беларус ки туземци а ще има и летящи
  • 8 Амиии

    5 15 Отговор
    Руснаците и по точно Съветска Русия и България изпрати в космоса... а сега новите ни господари ни върнаха паак там от където Съветска Русия ни измъкна-от полето с воловете и ралото! Съветска Русия ни електрифицира, новите господари ни ДЕелектифицираха..Отново ще сме с газенипетата да си светим...

    Коментиран от #11

  • 9 Ушанков

    9 1 Отговор
    Тая беларуска мома ,ще работи като магистралка ли на станцията ? Беларуския модул ще има Червен Фенер ли ?
  • 10 БЛАТНА ОРКА АЛКАШ

    6 1 Отговор
    ХА ХА ХА ХА Алкото Рогозин не спомена че това бъдеще не като другите,ЩЯЛО да стане някъде 3245 г ,ама тогава всичко вече щяло да бъде Китай !!!
  • 11 Даааааааа

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Амиии":

    Бегай бързо в Русия, за да не страдаш.
  • 12 МЪДЕСТ

    4 0 Отговор
    Познах!
    .............................
    Да не би трактористът Саша да се готви за космонавт?
    11:56 24.12.2022
Новини по държави: