Last news in Fakti

24 Декември, 2022 15:50 3 706 15

Позицията на президента на републиката в Татарстан е преименувана на "раис"

  • русия-
  • татарстан-
  • президент-
  • раис

Позицията на президента на републиката в Татарстан е преименувана с арабското наименование за глава на правителство - "раис". Законопроектът, който променя името на длъжността, беше внесен от президиума на заседание на регионалния държавен съвет

Позицията на президента на републиката в Татарстан е преименувана на "раис" - 1
Снимка: Shutterstock

В Татарстан постът президент на републиката беше преименуван с арабското наименование - "раис" . След изтичане на мандата на сегашния ръководител на руската област Рустам Миниханов ръководителят на субекта ще се нарича "раис" (глава - араб.). съобщава ТАСС в петък, 23 декември,

Законопроектът, който променя името на длъжността, беше внесен от президиума на заседание на регионалния държавен съвет (парламента).

Парламентът отбеляза, че "раис" е наименованието на президентската титла на арабски и редица други ориенталски езици. Според вестник "Подем" преименуването е одобрено от Комитета на Държавния съвет на Татарстан по държавно строителство, сега инициативата трябва да бъде подкрепена от всички депутати на Държавния съвет на републиката.

В навечерието на изменението на заглавието на поста ръководител на републиката беше предложено да се оттегли. Съответното предложение беше обявено на заседание на областната парламентарна комисия по държавно строителство и местно самоуправление. Някои от членовете му се обявиха за запазване на поста президент на Татарстан.

По-специално, депутатът Марат Галеев припомни, че тази позиция се появи по време на гласуването на първите президентски избори през 1991 г. Според него "хората са гласували за президентството".

Източник: ТАСС

Позицията на президента на републиката в Татарстан е преименувана на
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе, тези не бяха ли болгарите на

    21 13 Отговор
    нашите тюрколози ? Историята измислена от русо-червените прафесари е за съд !
  • 2 кръвта вода не става

    34 14 Отговор
    Да поздравим братята от Татарстан в тяхното усилие да се еманципират от Империята на Злото.
  • 3 Както е тръгнало

    13 9 Отговор
    След някое и друго десетилетие и ние ще си имаме раис

    Коментиран от #5

  • 4 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    22 14 Отговор
    Браво ,сега ще ги последват и Бурятия,Башкирия,Чечения и всички други поробени народи от миризливият блатен рашки цървул!!!
  • 5 Ни мой съ бъзикъй

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Както е тръгнало":

    Щот да заеме да стане наистина.Много от тия татари са приели христова вяра,но....ето,че и мюсулманите им не са малко.Пази боже.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Tва са българи

    7 1 Отговор
    Обаче думата реис означава глава е тюркоезична и тези хора като наследници на тюрките се отърсват външно влияние и ние трябва да минем на думата председател
  • 8 Джамиите на Волга

    4 1 Отговор
    Там Казан има много за гледане.Тъпосали джамия.
  • 9 Георги Сава Раковски

    10 3 Отговор
    Хм, те трябва да преименуват републиката на Волжка България и да се върнат към корените си, а не да се занимават с несъществени дреболии!
  • 10 Цар

    5 3 Отговор
    Укрепването върви по план,трябва да остане само един президент за да не се разпадне федерацията .Как ще се наричат управителите на областите е без значение дали е реис ,пастир или губернатор важното е да са послушни.

    Коментиран от #15

  • 11 Големи сте оптимисти

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ни мой съ бъзикъй":

    Раис няма да имаме а само валия назначен от падишаха.
  • 12 Оракула

    5 0 Отговор
    Да така е ,Волжка България, само че прекръстена от Руските "умници" на Татарстан!
    Иб Фадлан много добре е описал българите на Волга и тяхните отношения със комшиите им!
    След непоносимия тормоз от Хазарите , българския цар иска помощ от Арабите ,
    да му дадат пари за да може да си построят укрепени градове!
    В замяна Волжките Българи, приемат исляма ,но не съвсем, половината от Българите си остават
    със старата си вяра!
    В продължение на 600 години та и до сега , Българите си остават, силен и неоспорим фактор и в тези земи!
    После същите тези Волжки Българи помогнаха на Княз Святослав да заличи Хазария от лицето на земята ,
    Днес археолозите имат голям роблем, да намерят мястото на Хазарската столица , явно е изтрита от нашите тотално!
  • 13 А защо не хан

    4 0 Отговор
    По стара българска традиция?

    Коментиран от #14

  • 14 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "А защо не хан":

    Интересен е произходът на -Крал- и -Цар-. Крал идва от Карл Велики - всичките крале са някакви карловци. Докато Цар е от Цезар - той е цезърът, владетелят, самодържеца. За властелин, Цар е истинското определение и титла.
  • 15 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Цар":

    Тези "републики" и "президенти" са жалка бутафория. "Републиката" си пише конституция, която .... отива в Москва! Там я -обработват- и я връщат като "самостоятелна конституция" на "републиката".
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания