Last news in Fakti

26 Декември, 2022 09:05 811 12

Китай не отчете нито един смъртен случай от COVID-19 за последното денонощие

  • covid-19-
  • китай-
  • пекин-
  • шанхай

Пекин и Шанхай започват да се учат да живеят с COVID-19

Китай не отчете нито един смъртен случай от COVID-19 за последното денонощие - 1
Снимка: Shutterstock

Китай не отчете нито един нов смъртен случай от COVID-19 за последното денонощие, подобно на предишния ден, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Официално жертвите на заболяването от началото на пандемията продължават да са 5241.

Пекин и Шанхай започват да се учат да живеят с COVID-19.

Днес метровлаковете в двата най-големи китайски града бяха изпълнени от хора, пътуващи към работните си места, след като властите в тях решиха да облекчат ковид мерките и да преминат към връщане към известна нормалност въпреки милионите заразени в цялата страната.

След години на безмилостни противоепидемични ограничения президентът Си Цзинпин се отказа от политиката на нулев COVID-19. Това се случи в условията на протести и разрастване на разпространението на заразата.

Но след първоначалното стъписване от резкия обрат в досегашната политика и няколкото седмици, които жителите на Пекин и Шанхай трябваше да прекарат вкъщи, лекувайки се от ковид инфекция или опитвайки се да избегнат заразяване, има признаци, че животът се връща към поне някакво подобие на обичайния си ритъм.

Освен пълното метро по основните пътни артерии се образуваха традиционните за тези градове задръствания в час пик от хора, отиващи на работа.

В края на миналата седмица се изпълни с хора и ежегодният коледен базар в Крайбрежната зона на Шанхай. Големи множества от посетители по случай зимния празничен период имаше и в шанхайския "Дисниленд", а също и в увеселителния парк "Юнивърсъл Студиос" в Пекин, където хората се редяха на опашки, облечени тематично за Коледа.

Този уикенд със 132 процента в сравнения с предишния се е увеличил и броят на туристическите посещения на живописните места в южния град Гуанчжоу, съобщи местното издание "Туенти фърст сенчъри бизнес хералд".

Китай е последната голяма страна в света, която реши да започне да действа спрямо ковид като към ендемия (постоянно съществуване на заразна болест в даден район). Мерките за възпиране на разпространението на заразата причиниха на оценяваната на 17 трилиона долара китайска икономика най-значителното забавяне на растежа за последния близо половин век, което се отрази и на световните производствени вериги и търговия.

В краткосрочно бъдеще икономиката се очаква да понесе и още щети, преди да започне да се възстановява през новата година, тъй като ковид вълната се разпространява към промишлените райони и работниците се разболяват, смятат анализатори.

В събота временно спря работа заводът на "Тесла" в Шанхай, с което се реализира план фабриката да прекъсне по-голямата част от дейностите си през последната седмица на декември. Компанията не уточни каква е причината за решението ѝ.

Въпреки рекордното увеличение на случаите в цялата страна, от шест дни в Китай не е отчетен нито един смъртен случай дори и въпреки че крематориумите са изправени пред растящо търсене на услугите им.

Китайските власти стесниха определението си за смъртен случай, свързан с ковид. Те започнаха да отчитат като починали от заболяването само хора с причинена от него пневмония или респираторна недостатъчност, което предизвика недоумение у здравните експерти по света, отбелязва Ройтерс.

Китайската здравна система е под огромно напрежение. Служители биват викани на работа дори и да са болни, а в отдалечените общини се мобилизират и пенсионирани медици, за да помагат, съобщават държавните медии.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петър

    12 0 Отговор
    Ако в Китай, от утре престанат да тестват хората за КОВИД-19, вдругиден няма да имат и нито един заразен, елементарно е.

    Коментиран от #4

  • 3 муцунка

    5 0 Отговор
    Мъного добъре!
  • 4 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Именно. Самите хора искат да се тестват обаче, за да вземат мерки. Иначе, отлична стратегия на ККП.

    Коментиран от #9

  • 5 Сменям си ник-а

    8 3 Отговор
    Смятайте в милиард и половина Китай няма смъртен случай а в пет милионна България има.
    Здравеопазване.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Голем смех

    5 1 Отговор
    На Китай комунистическата статистика е като информациите на радио Ереван ...
  • 7 Не здравеопазване, а

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сменям си ник-а":

    опашати китайски лъготения.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сеирджия

    3 0 Отговор
    Тачат си китайците произведението и продължават да си поддържат китайското вирусче. Да вземем пример от тях как се поддържа родното.
  • 11 Онзи

    6 0 Отговор
    Ковид не съществува. Целта е да накарат хората да свикнат да живеят като в концлагер.
  • 12 Китай

    5 1 Отговор
    се усети навреме,че ковида е капан поставен от неолибералните фашисти,за съсипва на икономиката им и нарастване на недоволството.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания