27 Декември, 2022 13:15 2 734 7

Бангладеш се опитва да спре рохингите, които рискуват живота си в морето

  • бангладеш -
  • бежанци-
  • рохинги

Вчера на брега на индонезийската провинция Ачех акостира лодка със 174 рохинги

Бангладеш се опитва да спре рохингите, които рискуват живота си в морето  - 1
Снимка: Shutterstock

Бангладеш се опитва да спре бежанците рохинги, които рискуват живота си с опити да стигнат с лодки до Югоизточна Азия, заяви представител на бангладешкото правителство, цитиран от Ройтерс.

Вчера на брега на индонезийската провинция Ачех акостира лодка със 174 рохинги, повечето от които дехидратирани, изтощени и нуждаещи се от спешна медицинска помощ, след като са прекарали няколко седмици в морето, съобщиха индонезийските власти.

Върховният комисариат на ООН за бежанците сигнализира, че тази година може да се окаже една от най-смъртоносните за рохингите, които предприемат морски преходи. Все повече рохинги бягат от лошите условия на живот в бежанските лагери в Бангладеш въпреки опитите да бъдат спрени.

"Правим всичко възможно, за да им попречим да предприемат опасните пътувания", заяви късно вчера пред Ройтерс Мохамад Мизанур Рахман, представител на бангладешките власти, който се занимава с въпросите на бежанците и репатрирането.

Рохингите са мюсюлмани, произхождащи от Мианма, която е страна с будистко мнозинство. На бангладешка територия живеят близо един милион рохинги, мнозина от които избягаха в Бангладеш през 2017 г., за да не станат жертви на военна саморазправа в Мианма.

Почти всички рохинги в Бангладеш живеят в бежански лагери, в които няма перспектива за добър живот. По тази причина много от тях предприемат опити да започнат нов живот, предимно в Индонезия и Малайзия.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците тази година около 2400 рохинги са успели или са се опитали да достигнат по море до двете страни.

Все още не е докрай ясно каква е причината за зачестилите опити за бягство от бежанските лагери, но някои правозащитници са на мнение, че този феномен може да се обясни с премахването на антиковидните ограничения в страните от Югоизточна Азия, които са привлекателни дестинации за рохингите.

Властите на Мианма третират повечето рохинги като незаконни имигранти от Южна Азия и не им дават гражданство. Рохингите, намерили убежище в Бангладеш казват, че искат да се върнат у дома, но само ако властите им гарантират, че ще получат гражданство.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    4 2 Отговор
    То туи къде е.
  • 2 Забелязъл

    14 2 Отговор
    Ето това са чистокръвни ЦИГАНИ.

    Коментиран от #5

  • 3 зелен петел

    15 1 Отговор
    И ние си имаме доста рохинги. Но те не бягат в Бангладеш и не живеят в бежански лагери.

    Коментиран от #4

  • 4 Тошко

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "зелен петел":

    Създали сме им прекрасни условия за живот. Защо да бягат? Токът безплатен, помощи, детски надбавки и придобивки в изобилие.
  • 5 Любознателен

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Забелязъл":

    Предполагам , че са зле , защото при тях е имало 45 години комунизъм. Чувах един така разправяше , но не разбрах за кого става дума.
  • 6 Бай Х

    10 0 Отговор
    А защо не дойдат у нас ??? Храна,спане,ЛК и т.н.всичко безплатно,за сметка на гладните и прости Българи,дори ще гласуват скоро !?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.