27 Декември, 2022 18:44 997 7

ООН разкритикува ограничаването на правата на жените в Афганистан

  • оон-
  • афганистан-
  • права-
  • жени-
  • население

"Нито една страна не може да се развива – и дори да оцелява – като общество и икономика, когато изключва половината си население"

ООН разкритикува ограничаването на правата на жените в Афганистан - 1
Източник: БГНЕС

Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека днес разкритикува все по-нарастващото ограничаване на правата на жените в Афганистан и призова талибаните, които управляват страната, незабавно да премахнат ограниченията, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Миналата седмица талибанските власти прекратиха университетското образование за жените, което предизвика международно възмущение и протести в афганистански градове. Миналата събота те обявиха, че на жените няма да бъде позволено да работят в неправителствени организации - ход, който вече принуди няколко международни хуманитарни агенции да прекратят работата си в Афганистан.

"Нито една страна не може да се развива – и дори да оцелява – като общество и икономика, когато изключва половината си население", се казва в изявление на Върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк. "Тези неразбираеми ограничения, наложени на жените и момичетата, не само ще донесат повече страдания за всички афганистанци, но, опасявам се, представляват риск и извън границите на Афганистан", добави той.

"Този най-нов декрет от страна на де факто властите ще има ужасяващи последици за жените и за целия афганистански народ", заяви Тюрк и добави, че забраната за жените да работят в неправителствени организации ще лиши тях и семействата им от доходи и от правото да "допринасят позитивно" за развитието на страната. "Забраната значително ще възпрепятства, ако не и унищожи, възможностите на тези неправителствени организации да предоставят жизненоважни услуги, на които разчитат толкова много уязвими афганистанци", каза още Тюрк.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козар с Калаш

    4 0 Отговор
    Местим..
  • 2 Феминистите искат

    7 3 Отговор
    жените да се размножават без мъжки членове и чрез генно инженерство. Плодовете трябва да са само з две Х хромозоми. Те са за изтребването на мъжете. Дотам ни докара науката. Американзите разработват в Украйна смъртоносни вируси, които да заразяват само бели мъже.
  • 3 ХАХАХА

    4 0 Отговор
    А талибаните дали знаят ,че са .разкритикувани? Междудругото няма ли да им отблокират златните резерви ,нали лицемерите реват ,че има много гладуващи и то сред жените и децата.
  • 4 Смешници

    4 0 Отговор
    Защо бе,нали "великата" империя Сащ сееше демокрация там 20години и сега не била поникнала демокрацията ,защо ???
  • 5 Тези ООН

    3 0 Отговор
    все повече ми заприличват на зеления и глупаците, около него!
    Само искат и призовават света!
    Като са такива отворковци, защо не поискаха от ФАЩ да затворят всичките биолаборатории на територията Крайна?
    Това да не би да е по-малко зло, от нарушение на некакви си права на жените на другия край на света?
    Или си чешат езиците само?
  • 6 Антитрол

    1 0 Отговор
    Защо ли от ООН не критикуват краварите - първо талибаните са техен продукт (да се бият срещу руснаците преди както сега бандерите в Украйна) а после 20 години ги дундуркаха (великата американска армия не можа да се справи с тях) а накрая даже им оставиха въоръжение за милиарди долари.

    Нали според соросоидите където минели американците само демокрация и просперитет следвало.

    Коментиран от #7

  • 7 геггег

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Антитрол":

    щом и остави оръжие за кво да се спрявя с тях нали са техни хора що си противоречите ве копейки
Новини по държави: