Last news in Fakti

1 Януари, 2023 04:04 2 270 29

1 януари 1959 г. - Фидел Кастро взема властта в Хавана

  • фидел кастро-
  • революция-
  • куба-
  • власт-
  • хавана

Династията Кастро остави отпечатък в Латинска Америка

1 януари 1959 г. - Фидел Кастро взема властта в Хавана - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 януари 1959 г. побеждава революцията в Куба. Тя започва на 26 юли 1953 г., когато група въстаници под командването на Фидел Кастро щурмува казармата „Монкада“ в Сантяго де Куба. Атаката е неуспешна, повечето бойци загиват или са арестувани. Но това въстание слага началото на мащабна партизанска война, която сваля управлението на Фулхенсио Батиста. В края на 1958 г. Батиста и поддръжниците му напускат Куба, на 1 януари 1959 г. въстаниците влизат в Сантяго, а на 2 януари – в Хавана.

Куба започва да гради социализма, а лидерът ѝ Фидел Кастро влиза в историята на ХХ век като една от най-видните фигури на изминалия век.

През 2006 г. болният Фидел предава властта на брат си Раул. Раул Кастро предприе редица реформи, които разшириха частния сектор на Куба до близо 600 хил. души и позволиха на гражданите повече свобода да пътуват и по-голям достъп до информация. Той не успя да се справи с непродуктивните и силно субсидирани държавни предприятия, които заедно с бюрокрацията по съветски тертип, дават работа на трима на всеки четирима кубинци.

През 2018 г. Раул Кастро предава властта на Мигел Диас-Канел. През 2019 г. на референдум кубинците трябва да подкрепят новата конституция на Острова на свободата.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 9 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви за СТАТИЯТА господин МИХАЙЛОВ
    ЧНГ ХОРА
  • 2 12343211

    19 0 Отговор
    Свобода, независимост, искат си цената...
    Въпросът е от кого!
    Винаги от някой!
  • 3 те така

    16 35 Отговор
    Комунизма нищо добро не е донесло на народите......, само диктатура , недоимък, промиване на мозъци

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    МОЛЯ не ментай НИКЪТ ми бъдете ЧОВЕК ЧНГ ХОРА
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 8 Отговор

    До коментар #3 от "те така":

    ЧНГ през комунизъмът ИМАХМЕ ДЪРЖАВА и нека спем с тая омраза не е ЧОВЕШКО а има и фалшив МЕНТАК ГРАД КОЗЛОДУЙ
    ЧНГ

    Коментиран от #7, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "марш ве мазньо":

    ЗАСРАМИ се лоши ЧОВЕКО

    Коментиран от #9

  • 9 оня с коня

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Точно така - ЗАКЛЕЙМИ ГО тоя Лош Човек!"КУБА - ДА,ЯНКИ - НЕ"!!!

    Коментиран от #10

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    ЧНГ
    НЕТ колега
    БЛАГОДАРЯ
  • 11 Човек

    12 17 Отговор
    Социализмът навсякъде води до мизерия, защото е неестествен строй. Случи се в Съюза и всичките му производни по света. Без свобода за обикновения човек да твори и да се развива системата е 100% обречена на провал. Когато една тоталитарна държава има много ресурси тя може да понесе такъв строй по-дълго време, но това е само отлагане на неизбежното.

    Коментиран от #16, #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "дедо Вангьо":

    ДА се ВЪРНЕ на ПОДАТЕЛЯ
    ЧНГ
    ХОРА ЧОВЕЦИ

    Коментиран от #21

  • 14 йхнкхйких

    4 2 Отговор
    Ех няма ли да се появи и при нас сега един като Кастро
  • 15 Интернационалист

    10 2 Отговор
    Аз съм роден същата година. Надявам се Куба да запази своята независимост. Вече знаем от опит в БГ, как са се чувствали кубинците преди революцията. Долу съвременният Колониален Глобализъм!
  • 16 Ляв плюс

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    Социализмът в Европа загина заради Сталин. Сталинизмът, обаче се оказа необходим за победата над нацизма. Социализмът се развиваше - от Сталинизъм към Развит Социализъм. Днес Китай и Виетнам са нагледни примери за това на какво е способен Социализмът - той винаги ще привлича като магнит милиони хора по света

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Така е

    5 11 Отговор
    Този престъпен клан досъсипа иначе прекрасна държава.Дано при нас да не се развие кубинско-руския вариант никога.Всеки трябва да знае историята на Куба.Да знае в каква крайна мизерия живее един народ десетилетия. За равенството -всички да са крайно бедни- инженера и необразования.И да мисли накъде върви собствената му държавата.Феноменът Куба трябва да се набива в главите на пролетариата тръгнал да прави чудеса и преврати.
  • 18 Да ама не

    6 10 Отговор

    До коментар #16 от "Ляв плюс":

    Объркани разсъждения.Сталинизмът победи фашизма единствено и с решаващата помощ на САЩ и Англия.Ако не се бяха намесили във войната, нищо подобно нямаше да се случи.
    Китай е държава с огромни вътрешни конфликти,крайно неравенство, мафиотски структури и тн и тн.Никакъв пример за добър социализъм.По-скоро държава пред гражданска война.А добър социализъм няма.Само в склеротичните приказки на бабите има.
  • 19 Ха ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ляв плюс":

    Ами заминавай за Китай, да градиш развития социализъм, ама нещо не виждам ич желаещи магнитизирани трудящисе да ходят да го строят......Всички все към опадащия развит капитализъм гледат да избягат!
  • 20 Хърбърт Уелс

    3 0 Отговор
    Само не разбрах коя година сме сега, че чак през 2019г. кубинците трябва да подкрепят новата конституция.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Роза

    4 3 Отговор
    Фидел е бил герой и революционер,докато вземе властта.А после и той стана деспотичен и алчен като всички диктатори.Но колкото и пари и власт да имаш,не можеш да си купиш вечен живот!Не можеш да победиш времето,старостта и смъртта!
  • 23 пенко

    0 0 Отговор
    " ЮПИ -ЮПИ " И ВЕНСЕРЕМОС КАМАРАДОС !!!!!!!!!!!!
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Кастро е феномен в световната история, но най-феноменална е първата му многочасова реч в Хавана след като партизаните завземат властта. През цялото време на дългата реч, на рамото му стои кацнал жив БЯЛ ГЪЛЪБ! Който както иска може да си го тълкува това...
  • 25 Няма естествен строй

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    , както няма и неестествен строй. Всеки строй, който се е случил в човешката история е бил естествено следствие от определени обстоятелства. Всеки строй сам по себе си е ограничаващ за личностното развитие и свобода, но това е неизбежно. Отделният човек може да съществува само в общност и затова трябва да спазва правилата ѝ - тези правила се явяват т. нар. строй. Няма съвършен строй, както няма и съвършени хора, има само нюанси. Във всеки един строй има хора, които се стремят да управляват останалите от общността, както има и хора, които предпочитат да бъдат управлявани, тъй като това е по-лесния за тях вариант, вместо да поемат отговорност за себе си като част от общността.
  • 26 Сър Пичук

    3 0 Отговор
    Куба беше "непотопяемия ракетоносач" на СССР на брега на САЩ. В момента ракети няма, но все още там работи огромен руски радар, който следи голяма част от САЩ. Тези, които плачат за доближаването на НАТО до границите на Русия да не го забравят.

    Коментиран от #27

  • 27 Кубински Радар

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Сър Пичук":

    Щом като цитираш някакъв факт и имаш претенции за обективност бъди обективен до край и цитирай стотиците близо 1000 военни бази на сащ по целия свят много от които се намират на сравнително близко разстояние до Русия. Колко военни бази има Русия и колко сащ? Колко ядрени ракети имат едните и другите? Цитирай де като толко много знаеш. Без да броим базите и ядрените ракети на техните съюзници от нато...

    Коментиран от #29

  • 28 Вива!

    3 0 Отговор
    Кубинците са много весели хора и големи любовчии! Да живее Куба и готините кубинци и кубинки!
  • 29 Сър Пичук

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Кубински Радар":

    1. Руснаците са с най-големия ядрен арсенал.
    2. Дори без Северна Корея, Китай и Иран имат много повече от САЩ, Великобритания и САЩ.
    3. Американските бази не са по границите на Русия.
    4. Не е правилно военното присъствие да се брои по брой бази а по това, каква територия дадена държава покрива с военните си сили. И тук Русия е начело.
    5. В добавка към Куба ще кажа и за един остров на Венецуела. който беше подарен от Мадуро на Русия за военна база.
    И изобщо, тези опорки с броя бази вървят само в детската градина.