28 Декември, 2022 15:27 2 181 14

Ключова среща между САЩ и Япония

  • япония-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • фумио кишида-
  • среща

Японския премиер Фумио Кишида и президента на САЩ Джо Байдън могат да се срещнат на 13 януари

Ключова среща между САЩ и Япония - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителствата на Япония и САЩ преговарят за среща между японския премиер Фумио Кишида и президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон на 13 януари. Това съобщи вестник Йомиури, позовавайки се на свои източници.

Очаква се на срещата Кишида да говори за приетата през декември актуализирана стратегия за национална сигурност и плановете за увеличаване на разходите за отбрана до 2027 г. до 2% от БВП по линия на НАТО. Според японската страна това ще помогне за задълбочаване на двустранния съюз.

През първата половина на януари Кишида възнамерява да посети Великобритания, Франция и Италия. По време на тези посещения японският премиер планира да обсъди както двустранни въпроси, така и сътрудничество в рамките на G7, в която той поема председателството през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    6 6 Отговор
    Щатите ще отпуснат юздите на Япония!
    Япония ще стане 3 -та страна в света с най висок военен бюджет, след САЩ и Китай!
  • 2 Баце

    15 6 Отговор
    Японците, като бит и след това подчинен васал, ще спонсорират подтисника си с увеличаване на военните си разходи, а след време, ще бъдат захвърлени на Мечката като разходен материал без капка съчувствие както в Хирошима и Нагасаки,. Мисля си, че "Стокхолмският синдром" в случая е бледо сравнение, трябва да се въведе нов термин "Японски синдром", като най-висша степен на раболепие. Жалко за "саморайският дух", жалко.

    Коментиран от #6

  • 3 Сив плъх

    7 8 Отговор
    А Путин ще се срещне с плъховете от тъмния бункер Мордор.

    Коментиран от #8

  • 4 Вашето Мнение

    8 5 Отговор
    Памперса ще се срещне с ония с късите п...., кое му е ключовото? И двете държави вече са приравнени до третокласни обикновенни пиратски анклави.
  • 5 Няма такава шизофрения

    8 5 Отговор
    като японската. Първи приятелчета с извергите, които подложиха на геноцид мирното им население, когато бомбардираха с атомни бомби през втората световна.
  • 6 Мечката е плюшена

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Ти с всичкия ли ум си?Япония с двата процента-това е повече от половината НАТО без Щатите.Сбери ги двете с Южна Корея и те ти повече от Китай.Смятай трезво.Русия фляна в киреча.В двуполюсния свят никаква я няма,сиреч придатък или на Китай,или на Щатите.

    Коментиран от #12

  • 7 Я глей ти!!!

    7 1 Отговор
    Памперсмен! А леля Трюдо като каква се е омъдрила зад него? Сигурно като първа довереница за смяна на памперсите . . . Това е канадската майка Трюдотеза.

    Коментиран от #10

  • 8 Гледай да не

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сив плъх":

    срещнеш плъховете от урановите мини. Че натам те влече. А казват достигали невероятни размери . . .
  • 9 Кра аварите

    4 1 Отговор
    ще заповядат на Япония какво да прави, иначе ще ѝ метнат някоя гъбка. Другото пред екрана е алабала.
  • 10 Да не си някой от кубинските парашутисти

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Я глей ти!!!":

    Ко ти пречи Трюдо?Канада е с много кинти за армията.А днес армията е самолети и ракети.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Започнаха да режат, руската мечка.......
  • 12 Хммм

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мечката е плюшена":

    Заблуден си! Ще ти дам един пример..
    Един медикамент (няма как да го изпиша,ше излезе реклама) в Гърция струва 36 евро, в Русия струва приблизително 25 евро. В САЩ струва 1260 долара. Какъв бюджет на теб в САЩ ще ти е нужен за да си го закупиш, и какво количество. И какъв бюджет на мен в Гърция ще ми е нужен за да си го закупя? Това се отнася и за военната индустрия...
    За космоса, нали американците изписали един молив за 20 милиона долара, щото било за космоса, руснаците един молив за 5 копейки:))))

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Мноо блудкава алабалица

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хммм":

    Нищо не разбрах
  • 14 Лека корекцийка на #13

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хммм":

    Всъщност до някъде си прав.Разбирам какво каза.Точно ся на връх Нова година...нъл мъ ръбийш.Ай,весело посрещане с мноо здраве.
Новини по държави: