30 Декември, 2022 17:08 1 645 30

Красен Станчев: От икономическа гледна точка войната в Украйна е най-големият риск след Карибската криза

  • красен станчев-
  • война в украйна-
  • риск-
  • карибска криза

Руските военни разходи са 12 пъти по-малки от тези на НАТО и 18 пъти по-малки от тези на Китай, подчерта експертът и попита: "Как тръгвате да правите война?"

Красен Станчев: От икономическа гледна точка войната в Украйна е най-големият риск след Карибската криза  - 1
Снимка: БГНЕС

"Докато трае тази известна неопределеност, по-добре да бъде отложено затварянето на въглищни централи или намаляването на техните емисии". Това заяви пред БНР Красен Станчев, основател и изпълнителен директор на Института за пазарна икономика от 1993 до 2007 г. и бивш депутат.
Неяснотата идва от това колко ще продължи войната. Има много неща, които не бяха предвидени тази година, а и за следващата не са, каза той в интервю за предаването "Преди всички" и посочи:

"Всички те са свързани с един феномен - глупостта на Кремъл. Никой не очакваше, че онова, с което се финансира войната, т.е. износът на енергийни ресурси, което е около 14% от приходите на бюджета на Руската федерация, ще бъдат намалени доставките, с което се поставя под въпрос бъдещото финансиране на подобни действия. Никой не предполагаше, че ще има нова мобилизация, а тя е доста скъпа - тя е 11% от приходите, само заради това, че някакви хора престават да работят. При тези 300 хил., които бяха мобилизирани, около 11% от месечните приходи (цялата сума за годината) намаляват".

Никой не предполагаше, че ще има война, каза Красен Станчев. По думите му от икономическа гледна точка това е най-големият риск след Карибската криза.

Руските военни разходи са 12 пъти по-малки от тези на НАТО и 18 пъти по-малки от тези на Китай, подчерта той и попита: "Как тръгвате да правите война?".

Диверсификацията се случи, посочи експертът. Според него все пак Европа не става зависима от САЩ, защото доставките са разнообразни.

По думите му друг голям проблем е вероятното увеличаване на военните разходи, което от своя страна трябва да намали някои социални разходи. Те вероятно ще стигнат 4% от БВП в края на следващата година в световен мащаб, прогнозира Станчев.

Утре изтича договорът с "Газпром". Възможно е да има арбитраж, смята експертът.

"В същото време това не означава, че всички рискове в енергетиката са преодолени. Те са няколко. Един от тях са доставките на ядрено гориво за "Козлодуй" след 2025 г. Вторият риск е стабилността на самата система. Следващият проблем - докато с природния газ беше сравнително лесна замяната на руски доставки, аз не смятам, че при петрола е възможно, специално за България, специално за "Лукойл Нефтохим". Ако бъдат спрени доставките на руски суров петрол, ще е много трудно да се намери захранване на капацитета му - няма откъде да дойдат други доставки".

Според него нито един от тези проблеми не зависи от законодателството.
Особен надзор досега не се е случвал, подчерта още Красен Станчев. Той не вижда кой може да управлява такава рафинерия като "Лукойл".

Икономиката накъде

В България инфлацията се замеря с пари на данъкоплатците, посочи Станчев.
За социалните помощи и плащания бяха разработени разчети в средата на 2021 г., но не са били спазени, посочи той. По думите му другото нещо, което правителството предпочете, е да се увеличават разходите на калпак и да се намалят приходите по линия на хлебни изделия, на ДДС.
Всички допълнителни приходи са почти абсолютно равни на увеличената инфлация, смята Красен Станчев и добави, че в същото време най-големият разход са останали помощите в енергетиката.
В сегашния бюджет остават проблемите с приходите, посочи още той.
Според него всичките тези проблеми се дължи на предизборната ситуация.

Ситуацията не е страшна, каза Станчев и посочи, че имаме рекорден икономически растеж, икономиката и домакинствата се държат добре.
Може да стане страшно не от вътрешна гледна точка, а от външна, защото във външно отношение нещата не са ясни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ са на ТИМАДЖИИТЕ в БЪЛГАРИЯ а ВОЙНИТЕ са ЖЕСТОКОСТ загиват ХОРА

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кой разбрал, разбрал!

    7 1 Отговор
    Дано има хора дето си спомнят кой предизвика и двете!
  • 4 ЦАР КИР

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това го кажи на Кремълскти фашисти, а не на нас.
  • 5 Матей преображенски

    15 7 Отговор
    Ха,айде бе,никой не очаквал да има война,ми то се носеше из въздуха.Мобилизацията не може да нанесе такива щети на руската икономика,с цели 11%,при население към 150 милиона,300 хил. не са от значение,важни са природните ресурси,производствените мощности и пазарите,а Русия ги има.Да му мисли западът ,както си лежи на лаврите и развъжда джендъри,с наемници иска да надвие наборни войници,доказано е ,че наборната армия е далеч по-надеждна от наемната.Като заграбят рафинерията и пуснат американците да си играят с АЕЦ Козлодуй ,какво мислят да стане,да пуснат търговците в храма,провал и разруха!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 икономист-счетоводител

    3 1 Отговор
    От икономическа гледна точка всяка война е възможност за безумни печалби. За когото трябва и който го може и на когото е разрешено и който има малко късмет. Щото има и провали. Това го знае всеки прост счетоводител.
  • 9 ЛИЛИ

    6 3 Отговор
    ЕХ СТАНЧЕВ СТАНЧЕВ КОЗЯШКА ПОДЛОГА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СТЕФАН

    8 1 Отговор
    30 години след промяната единствените "експерти" в България продължават да са партизански синове, завършили философия в Москва, като г-н Красен Станчев, с претенцията да са икономисти, пазарни демократи и антикомунисти и любимци на различни фондации...
    Тъжно... Много тъжно, господа.
  • 14 Фондация "Костя Копейкин"

    8 2 Отговор
    "Руските военни разходи са 12 пъти по-малки от тези на НАТО и 18 пъти по-малки от тези на Китай, подчерта той и попита: "Как тръгвате да правите война?"."
    И тук се пита в задачата, при 80% западни компоненти в една руска ракета, колко ракети има русия и колко НАТО ?
    И защо НАТО щади тези садисти, а не даде една десета от оръжията си и да се приключва с тази война, с този рашистки режим ?

    Коментиран от #19, #20

  • 15 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    3 3 Отговор
    Постоянното и хамалско “подценяване” на Русия, като Просто Киро и так далее е Хитлеристка Пропаганда, Гьобелсова пропаганда в най чист вид!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Казуар

    1 0 Отговор
    Някой знае ли със сигурност колко са военните разходи на Русия.

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СТЕФАН

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Фондация "Костя Копейкин"":

    Оди питай Столтенберг.
  • 20 военолюбец

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фондация "Костя Копейкин"":

    И ЗАЩО.НЕ ДАВАТ НА УКРАЙНА ДАЛЕКОБОЙНИ СНАРЯДИ ЗА ДА ИЗПАРЯТ МИРОТВОРЦИТЕ ИЛИ ЩЕ.ЧАКАТ ДА. ИМ ЗАГОРИ ТЕНДЖЕРАТА И ДА.СЕ РАЗМИРИШЕ ХУБАВО
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Скрий се бе, Красене!

    5 1 Отговор
    Ти не си икономист, а с образование по соц философия в Ленинград. Какво се правиш на икономист, за да вземаш пари от Сорос?? Противен и недостоверен си.
    Вече 32 години злоупотребяваш и как не се засрамиш, като познаваш истински икономисти?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А някой знае ли колко са

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Казуар":

    истинските разходи на укрите и колко милиарди Това, което СССР изгради в Украйна за 70 г., Това е по-интересно.

    Зеленски го разруши за 1 година. свиха от върхушката около зеления с бЕло на устата?
  • 27 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    Реално погледнато от военна гледна точка, остров Куба “could have been blasted out of the blue water” и никой нямаше да разбере и почувства,
    “във физическият смисъл и ход на нещата”.
    📌Карибската Криза бива разрешена като Щатите извеждат свои ядрени въоръжения от Турция, и Руснаците спират проекта да разполагат ядрени оръжия на остров Куба.
    ❗️В Украйна всеки опит да се използва ядрено оръжие, дори да бъде от (тактически “тип”, тоест м/у 5 килотона и 20 килотона) ще повлече неминуеми последствия.
    ⚡️U can’t blast Ukraine out of the water.
    Другото е че, Зеленски губи територии които по всяка вероятност Украйна няма да може да си възвърне в следващите петдесет години.
    ❗️И така Карибската Криза бива разрешена в един Бар на Вашингтон ДС по неофициален път, тъй като всички официални канали са били прекъснати, от личности които не са били високо йерархията на враждуващите страни но са имали пряки канали високо.
    Как Украинската Криза ще бъде разрешена аз нямам отговор, може би някъде в някой Бар “cool heads will prevail”.
  • 28 Урюрвкос

    0 1 Отговор
    Станчев и посочи, че имаме рекорден икономически растеж----отрицателния ръст също е растеж
  • 29 РОССИЯ..

    1 2 Отговор
    Поне една година без да даде и една рубла,моо да пуца със 7.62 и с 300-последните само за пет минути преоборудване започват да думкат по наземни цели до 50 км...повече от половин век се праат и са безотказни..питайте БНА.
  • 30 ХайлХимарс

    0 0 Отговор
    Само да започнем с името му,, красен,, червен.
Новини по държави: