Last news in Fakti

1 Януари, 2023 18:15 1 452 1

Колумбийските власти прекратяват огъня с бунтовническите групи

  • колумбия-
  • густаво петро-
  • война-
  • групировки-
  • примирие

Примирието важи от 1 януари до 30 юни 2023 година

Колумбийските власти прекратяват огъня с бунтовническите групи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Колумбия Густаво Петро обяви двустранно прекратяване на огъня с бунтовниците от Армията за национално освобождение (ELN/ELN), Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC/FARC) и други доставки от 1 януари до 30 юни.

„Съгласихме се за двустранно прекратяване на огъня с ELN, Втора Маркеталия, Централен генерален щаб, AGC (Кланът на Персийския залив – бел. ред.) и Силите за самоотбрана на Сиера Невада от 1 януари до 30 юни 2023 г., с възможност за удължаване в зависимост за напредъка в преговорите“, написа Петро в профила си в социалната мрежа Twitter.

По-рано бунтовническите "Революционни въоръжени сили на Колумбия" и бойците от "Армията за национално освобождение" едностранно обявиха прекратяване на огъня за периода на коледните празници до 2 януари.

Колумбия е в състояние на въоръжен конфликт повече от половин век, през което време са загинали над 262 000 души, милиони са напуснали домовете си. В редиците на RVSK, които са формирани през 1966 г. от отряди за самоотбрана на селяни комунисти, имаше до 20 000 бойци. Властите и бунтовниците дълго време преговаряха за мир, който завърши с подписването на мирно споразумение през 2016 г. След демобилизирането на 13 000 души политическата партия Комуни беше официално създадена на базата на FARC, но някои хора по-късно се върнаха към партизански дейности и трафик на наркотици. Броят на тези дисиденти достига 5200 души.

Радикалната левица "Армия за национално освобождение" се състои от няколко хиляди души. Това е втората по големина въоръжена бунтовническа организация в страната след Революционните въоръжени сили на Колумбия. Колумбия, САЩ и ЕС класифицират ANO като терористична организация. Членовете на ANO, след като президентът Густаво Петро дойде на власт миналата година, започнаха мирен процес с правителството.

Правителството на президента Петро дойде на власт в Колумбия през лятото на 2022 г. с обещание да постигне всеобхватен мир с многобройните бунтовнически милиции и паравоенни наркогрупировки в страната, следвайки примера на мирните споразумения с бившия FARC. През септември 2022 г. стана известно, че най-малко десет бунтовнически групи, включително най-големите - Gulf Clan, Second Marketalia и Централният генерален щаб - инициираха едностранно прекратяване на огъня, за да започнат мирен процес и преговори с колумбийските власти.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Направили са консенсус!

    5 0 Отговор
    Съединението прави силата. Най вероятно заедно бунтовници и правителство ще изнасят дрогата!