Last news in Fakti

2 Януари, 2023 06:20 2 436 35

Анкара към Атина: Няма да допуснем свършен факт в Егейско море и Източното Средиземноморие

  • хулуси акар-
  • министър-
  • отбрана-
  • турция-
  • гърция-
  • предупреждение

Турският министър на отбраната обвини Гърция, че продължава с провокативните си действия в региона

Анкара към Атина: Няма да допуснем свършен факт в Егейско море и Източното Средиземноморие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министър на отбраната обвини Гърция, че продължава с провокативните си действия в региона, и я предупреди, че Анкара няма да допусне свършен факт в района на Егейско море и Източното Средиземноморие, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

"Въпреки че подаваме ръка за мир, Гърция настоява да продължи с провокативните си действия и реторика, които постоянно засилват напрежението", заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар по време на посещение вчера на военни постове в южния окръг Килис, близо до границата със Сирия.

По думите на Акар Гърция отправя фалшиви обвинения срещу Турция в експанзионизъм и ревизионистична политика, "за да прикрие собствените си грешки".

"Политиката на Турция е много ясна. Наричаме я международно право, самоотбрана и права на нашите кипърски турски братя", посочи той.

Турският министър отхвърли претенциите на Атина за морската юрисдикция, добавяйки, че Анкара никога няма да позволи те да се реализират.

Освен това Атина продължава да въоръжава източните острови в Егейско море в нарушение на международните споразумения и договори, добави Акар, като подчерта, че Турция няма да допусне никакви свършени факти по въпросите, свързани с Егейско и Източно Средиземно море.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълто джудже

    44 10 Отговор
    Единственият човек, способен да държи този човек за подгъва на сакото му, е в Русия.
  • 2 Към Турция

    63 26 Отговор
    Единствената причина за да искате обезоражаване на островите е да ги окупирате по-лесно и да стане за един час така че всички да са пред свършен факт, така както стана с Кипър, след оттеглянето на гръцките части от там. Иначе какво толкова ви пречи че на островите има малки гръцки части, срещу милионната, въоръжена до зъби турска десантна армия отсреща? Или си мислите че всички са толкова прости и не разбират елементарната ви логика? Брей, никой друг няма право да се въоръжава освен Турция, защото така я затруднява да ги окупира. ХА-ХА-ХА.

    Коментиран от #4, #5, #6, #14, #23, #29

  • 3 Хайде, запалете и Балканите и да

    18 23 Отговор
    започваме да се тепаме, тези гаджали взеха да се смятат за важни!? Къде го НАТО, сбирщината им ще се изпотрепе сама, а от Путин реват.
  • 4 Нали татко им САЩ ги учи,

    42 11 Отговор

    До коментар #2 от "Към Турция":

    по тертипа на баща си действат.
  • 5 От Германия с любов

    52 15 Отговор

    До коментар #2 от "Към Турция":

    Имам 8 колеги от Турция! Всички са женени за братовчедки, на 5-ма децата са с кусури! И с такива десантни войски ще излезе Ердоган на гърците? Ще са пушечно месо! Едната им сряда е в петък! А кюрдите? Само това чакат и започват веднага в гръб! Толкова години мир а заводите за оръжие работят! Американчо иска да освободи складовете за новото поколение оръжия! Гърция я няма, тя е закупена от Американчо, затова и той си въоръжава островите за да пусне персонала да опуха клиентелата!

    Коментиран от #10, #21

  • 6 Българските турци

    20 26 Отговор

    До коментар #2 от "Към Турция":

    Вижте как се развиха нещата при последната ескалация между Гърция и Турция през 1974 !
    Гърция,Англия и Турция бяха трите държави гарантьори при обявяването на независимия Кипър(1 октомври 1960 г)...Англия като бивш владеещ острова...Гърция като гарантьор на кипърските гърци и Турция на кипърските турци !...През 1974 хунтата в Гърция беше напуснала НАТО и подстрекаваше кипърските гърци в сремеж да анексира острова...ЕОКА 2 и Макариос започнаха узурпация над кипърските турци и пропагандираха "ЕНОСИС"(присъединяване към Гърция). Турската армия беше в НАТО но беше в състояние като днешна България почти демилитаризирана и членуваше не с бойната си техника и технология а с живата си пехотна сила за охрана на американските бази и за "пушечно месо" при евентуално стълкновение със СССР !...
    Никой не очакваше намеса на турското гарантьорство защото бяха сигурни че турската армия с техниката която притежава е невъзможно да осъществи остави десант...дори и най скромно дебаркиране в Кипър!...Изненаданите североатлантици и другите гарантьори едва на десетия ден след десанта с който прословутата "Айше отиде на отпуск в Кипър" като видяха че турците завземат целия остров се намесиха за да спрат операцията и да сглобят набързо маса за преговори които до ден днешен продължават!...

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ясна работата

    44 13 Отговор

    До коментар #6 от "Българските турци":

    И простотията тръгна по земята, с ново име и нов Ник! Аде бе хасанчо, знаем те! Виж статията за "Бойко Борисов в Струмица" за да си припомниш!
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор
    ЧНГ
    И пишете , като изтрезнеете❗
    🤔🤔🤔СВЪРШЕН ФАКТ 🤔🤔🤔
  • 10 Българските турци

    23 25 Отговор

    До коментар #5 от "От Германия с любов":

    ЕС се убедиха че за дълготрайна война е нужна добре обучена професионална войска.Оръжията без кадърни хора с висока военна дисциплина пет пари не струват ! В Европа такава армия в момента няма защото мислеха че държат здраво намордника на Турция!
    В Турция в наборната армия се служи 6 месеца , задължително без изключение ...войнишки дълг.Учат ги на елементарна военна дисциплина , тактика и техника и ги уволняват. Тия които желаят да станат професионални войници след стриктни медицински и психотестове одобрените продължават още шест месеца ...вече и със заплащане.След този преходен период ,където след яка гонка и вече професионално военно обучение и след селекция и заключително учение пред комисия от браншови военни експерти, издържалите придобиват правото да служат на заплата в истинския професионален аскер в бранша за който е одобрен ! Турската армия е милионен професионален аскер с всички браншове на модерната военна стратегия !!! Горко на всеки който му се изпречи! "Сигурност и доверие за приятели , страх и паника за врага !"
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    8 21 Отговор
    През новата 23та очаквайте къс но ноо интензивен военен конфликт м/у Турция и Гърция, кога точно е работа на “вангуващите” от военно разузнаване.
    Туркие е готова за война, имат 800 000 хиляди щика, модерна авиация, собствено производство БМПта и Танкове, едни от най добрите “unmanned” летателни апарати, “дронове”- собствено производство, които дронове са “hands on” в най големият конвенционален конфликт в Европата от краят на WWII.
    2023 ще бъде годината на военни конфликти по светът, “sleep walking” същият този наш свят захожда към пълно мащабна Трета Световна.
  • 12 Българските турци

    17 21 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан е, хасане":

    ( "Може да дойдем някоя нощ" - с тези думи на турския президент Реджеп Ердоган, отправени към Гърция, германската агенция ДПА онагледява масивните напрежения между двете балкански съседки" )

    "Недей да ме зовеш така от сърце...
    Една нощ ненадейно може би ще дойда"...

    Tова са думи от лирична любовна песен в класически турски стил нихавент! През 1974 година гръцкото радио Никозия всеки ден въртеше като иронично предизвикателство сингъл с друга лирична любовна турска песен в същия стил ...думите на която бяха като зов :

    "Чаках те , но ти не дойде,
    Никак ли не си ме обичал?"

    В отговор радио "Байрак" на кипърските турци започва да върти другата песен до 20 юли когато "Айше излезе в отпуск"!
    Именно затова Ердоган обича да повтаря тази фраза !...А че Гърците не са много по хумора... и че си падат повече по трагедиите го знае целият свят !!!...

    Коментиран от #13

  • 13 И какво отговориха египетските цигани!

    37 9 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци":

    Ако имате топки елате! Е що не отидоха?

    Коментиран от #18, #30

  • 14 Мдааа

    16 25 Отговор

    До коментар #2 от "Към Турция":

    Тия острови са оставени на гърците с условието освен полиция други сили да няма там ,това е по севрския и парижки договори подписани и от Гърция,но гърците много добре знаят че го правят в разрез с поетите ангажименти но сега нали големия им брат сащ са зад тях и мислят че ще им се размине и искат да нападнат турските брегове и да удължат 6 молбата зона на островите на 12 морски мили което го няма никъде по света,ама яко ще настъпят лопатата

    Коментиран от #17, #22, #34

  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    39 3 Отговор
    :) Картината за България е
    “не обещаваща” на фона на въоръжена до зъби Турция, въоръжена до зъби Гърция, и так далее, българите спят поредният “сто годишен сън”.
  • 16 🇧🇬🇪🇺💯

    15 18 Отговор
    Последно, Турция започнаха да произвеждат собствено производство ракети до 500 км. обсег.
  • 17 Имаш да учиш още

    36 18 Отговор

    До коментар #14 от "Мдааа":

    Острите са американски от 2008! Сега като докарат Путин до края, ще се заемат с азиатските цигани османлии!! И Турция разделена на 4, и най-голямото парче за кюрдите! А след това, Константинопол пак ще е на тези дето са го създали, и ракетите около Света София ще излетят и всичко ще си дойде на мястото!

    Коментиран от #19, #25, #31, #35

  • 18 Българските турци

    14 25 Отговор

    До коментар #13 от "И какво отговориха египетските цигани!":

    Отговорът е пост № 6 по горе ! Пък и защо да нахлува с армия в Гърция или да влиза в ялови пререкания с тях ?!...Преди 33 години Турция само си отвори границите за "Голямата екскурзия" и рухнахте!... Крилатите ракети и танковете "от под планините и житата" отидоха на претопяване във "Вторични суровини" .... И сега няма да стане по различно !...И американското старо желязо което го трупат по островите също ще отиде на претопяване... Не е нужно кой знае какъв интелект и стратегия за да се реши такъв уж оплетен ребус...Само се иска време и търпение...в края на краищата всичко узряло презрява и само пада !...
  • 19 Ако Господ чуваше молитвите ти

    5 22 Отговор

    До коментар #17 от "Имаш да учиш още":

    От небето щяха да валят половинметрови страп они 😂😂😂
  • 20 🇧🇬🇪🇺💯

    14 20 Отговор
    Как Турция “дефакто” победи Армения, военният конфликт м/у Азербейджан и Армения, Турция участва с логистика,
    “ unmanned aerial vehicles”-дронове и
    “military advisers” от ранг полковник нагоре. 📌Руснаците висяха на оградата и наблюдаваха баталията с интерес и безразличие.
  • 21 И що си си дал братовчедките на турци?

    8 24 Отговор

    До коментар #5 от "От Германия с любов":

    Знам знам, иска ти се да имаш нещо турско в разширената рода 😂😂😂
  • 22 Към Турция

    39 14 Отговор

    До коментар #14 от "Мдааа":

    Мдаа, Мдаа, ама ти сам вярваш ли си че проблема на Турция са договорите? О кога Турция я интересуват някакви договори? Що не прочетеш тези два договора които поне половината са нарушени от Турция,преди да повтаряш като папагал турските....

    Коментиран от #24

  • 23 Не бе Гал фон

    16 21 Отговор

    До коментар #2 от "Към Турция":

    Единствената причина, а и условие с което са дадени тези острови на гърците е те да бъдат невъоръжени. Просто трябва да се спазва това което си подписал...нещо непонятно за тебе.
  • 24 Я цитирай един два члена

    17 23 Отговор

    До коментар #22 от "Към Турция":

    Които Турция е нарушила за да не звучиш като головодник, какъвто всъщност си

    Коментиран от #26

  • 25 Българските турци

    11 21 Отговор

    До коментар #17 от "Имаш да учиш още":

    Да , да ...На отсрещния бряг има афганистански талибани и иракската армия на Саддам Хюсеин !!!... Пък и просото изглежда вкусно и сладко ама за съжаление е само розов сън !...
  • 26 Към Турция

    39 10 Отговор

    До коментар #24 от "Я цитирай един два члена":

    Цитирай първо ти бе! За да цитираш обаче първо трябва да пропрочетеш, нещо малко трудничко...

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Българските турци

    15 24 Отговор

    До коментар #26 от "Към Турция":

    Напиши "Лозански мирен договор" и чети ве "Ай Кю" ! Кво ще ти цитират и обясняват ! И Тъпан да ви бият все тая... Батак Буново, Батак Буново ... вие друга песен и друг мироглед нямате !!!

    Коментиран от #32

  • 28 Аз съм ги чел бе 🥁

    12 23 Отговор

    До коментар #26 от "Към Турция":

    Карам те да ми цитираш кой член е нарушила Турция ама понеже си функционално неграмотен с инсуфициентна когнитивна дисфункция и ти е трудно 😂😂😂
  • 29 орт

    12 21 Отговор

    До коментар #2 от "Към Турция":

    Единствената причина Турция да не иска въоръжаването на островите е,че гърците са подписали токъв договор когото тези острови им бяха подарени от италианците.Същите тези острови бяха отнети от ОИ 30 години по рано.Договора е от Лозана точка 13.Но Ганя и Путя договори не ги интересуват
  • 30 До индийския циганин

    4 11 Отговор

    До коментар #13 от "И какво отговориха египетските цигани!":

    Скоро, много скоро
  • 31 Никога няма да се научиш

    9 7 Отговор

    До коментар #17 от "Имаш да учиш още":

    Да бяха го направили кога Турция беше най - слаба, за това се искат топки де
  • 32 Към Турция

    11 10 Отговор

    До коментар #27 от "Българските турци":

    Разбира се, че сме благодарни на турците,че по време на 500 годишното ни съжителство българското население се увеличава двойно, българските жени почват изведнъж на раждат много деца. Всеки знае, че голям принос за това имат турците. Също така сме благодарни за църквите построени по време на съжителството ни, защото по време на комунизма в България няма нито една построена църква,с иначе знаем за взривената от комунисти църква Света Неделя .
  • 33 Българските турци

    9 6 Отговор
    Тук са се разлетели зелени мухи и вони пак ксенофобия и расизъм !
  • 34 Ахъ

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мдааа":

    Настъпи мотика - та да видиш...ако правиш разлика между лопата и мотика де!
  • 35 ВАСИЛИЙ ВТОРИ...........................

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Имаш да учиш още":

    Приветствам подкрепата на моите нявгашни поданици. След като завладея Анадола и Царския град, съм замислил да гътна и Балканите, преди българите да са получили ония страховити 8 самальота от Голямата братушка зад Атлантика. След това колко му е да заровя Путлера някъде в украинските батаклъци.
Новини по държави: