Last news in Fakti

2 Януари, 2023 10:21 1 821 10

Светът изпраща папа Бенедикт XVI

  • папа бенедикт xvi-
  • кончина-
  • ватикан-
  • поклонение

Бенедикт почина в манастира Mater Ecclesiae в градините на Ватикана

Светът изпраща папа Бенедикт XVI - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Днес католиците могат да се поклонят във Ватикана на бившия папа Бенедикт XVI, чието тяло е положено за поклонение в базиликата "Свети Петър" в продължение на три дни преди погребението му на 5 януари, предаде АФП.

Германският богослов, който почина в събота на 95-годишна възраст, ръководеше Католическата църква в продължение на осем години, преди да стане първият папа от шест века насам, който се оттегли от престола през 2013 г., припомня БГНЕС.

Неговият наследник папа Франциск ще води погребалната церемония в четвъртък на огромния площад "Свети Петър", преди тленните му останки да бъдат положени в папската гробница под базиликата "Свети Петър".

Бенедикт почина в манастира Mater Ecclesiae в градините на Ватикана, който беше негов дом през последното десетилетие.

Ватиканът публикува снимки на тялото му, облечен в червени папски траурни одежди и със златна митра на главата, върху катафалка в манастирския параклис.

Шоковата оставка на Бенедикт създаде необичайната ситуация във Ватикана да има двама "мъже в бяло" - той и Франциск.

Смъртта на папа обикновено води до свикване на конклав от кардинали, които да изберат наследник, но този път Франциск остава на поста и ще ръководи траурната церемония.

Погребението на Бенедикт ще бъде "тържествено, но просто", съобщиха от Ватикана.

Ватиканът все още не е оповестил подробности за списъка на гостите, освен че в него ще бъдат включени делегации от Италия и родината на Бенедикт - Германия.

На последното папско погребение на Йоан Павел II през 2005 г. присъстваха милион вярващи и държавни глави от цял свят, въпреки че Бенедикт беше по-размирна и противоречива фигура.

Блестящ богослов, той отчужди много католици с твърдата си защита на традиционните ценности и като папа се бореше да наложи авторитета си в църквата, която трябваше да справи с редица кризи, включително заради сексуалните посегателства на духовници.

Неговият наследник е съвсем различна фигура - аржентински йезуит, който се чувства най-добре сред паството си и се опитва да изгради една по-състрадателна църква.

Папа Франциск отдаде почит на Бенедикт на три новогодишни събития във Ватикана през уикенда, "благодарейки на Бога за дара на този верен служител на Евангелието и на Църквата".

86-годишният Франциск спомена, че може да последва примера на Бенедикт и да се оттегли, ако не е в състояние да изпълнява задълженията си.

През юли, страдайки от проблеми с коляното, които го принудиха да разчита на инвалидна количка, той призна, че трябва да забави темпото или да помисли за оттегляне.

Миналия месец Франциск разкри, че при встъпването си в длъжност е подписал предварително изготвено писмо за подаване на оставка, ако лошото здраве му попречи да изпълнява задълженията си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хаха

    5 0 Отговор
    Да се разбира – сатанистите( а не светът) изпраща антихрист с радост в новото му жилище в ада, където те всички се надяват да заминат
  • 3 Факт

    4 0 Отговор
    Аз не го изпращам
  • 4 да де

    9 0 Отговор
    Кой свят сигурен съм, че не само на православните, но и на мюсюлманите и будистите им е през оная работа.
  • 5 Бай Ху (By Who)

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не е вярно ГОСПОДИНЕ. Лъжете.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 украинче,мръзнещо

    4 0 Отговор
    Антониоооо,пиленце на батко,не ни пробутвай евтина пропаганда!Светът не е католицизъм!Ти знаеш ли колко католици има в САЩ?Разбира се,че не знаеш.Приблизителен брой-70 милиона.При население 290 милиона,това е доста малко като общ дял
  • 8 Кюмюр

    3 1 Отговор
    Големи почести за един обикновен фашист!
  • 9 Вирус

    3 2 Отговор
    Дреме му на някой за този папа те всв измъкваха нацистите

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.