6 Януари, 2023 08:48 4 897 13

Държава мести столицата си

  • индонезия-
  • столица-
  • джакарта-
  • население-
  • борнео-
  • нусантара-
  • джоко уидодо

Индонезия премества столицата си от Джакарта в тропическите гори на остров Борнео

Държава мести столицата си - 1
Източник: Shutterstock

Индонезия премества столицата си от Джакарта в тропическите гори на остров Борнео, който е на повече от 1000 км разстояние от сегашната столица. Проектът трябва да стартира в края на мандата на президента Джоко Уидодо през 2024 г.

Защо най-голямата икономика в Югоизточна Азия премества административния си център в Нусантара сред буйна растителност с биоразнообразие и дом на най-старите тропически гори в света?

Потъващ град

Джакарта потъва с тревожна скорост поради прекомерното извличане на подземни води. Проучване на Индонезийската агенция за оценка и прилагане на технологии през 2021 г. установи, че разтегнатият мегаполис потъва средно с около шест сантиметра всяка година, което го прави един от най-бързо потъващите градове на земята.

„Изграждането на морска стена е неизбежно, защото наводнението вече е тук, но с течение на времето язовирът ще потъне и наводнението ще се случи отново“, каза през АФП Хери Андреас, учен по земята в Технологичния институт в Бандунг. „Най-доброто решение за контролиране на слягането на земята е чрез контролиране на експлоатацията на подпочвените води“, добави той.

Една четвърт от района на столицата ще бъде напълно потопен до 2050 г., ако не се вземат спешни мерки, съобщиха от Националната агенция за научни изследвания и иновации.

Непосилно бреме

Джакарта е един от най-пренаселените градове в света, дом на над 30 милиона жители, живеещи в по-голямата столична зона. Замърсяването на задръстените от трафик пътища и липсата на система за събиране на боклук, принуждавайки мнозина да го изгарят, доведе до качество на въздуха, което понякога съперничи на Ню Делхи и Пекин.

Правителството изчислява, че часовите задръствания в града нанасят милиарди долари икономически загуби всяка година на най-многобройната мюсюлманска страна в света.

„Бремето на Джакарта е изключително тежко“, подчерта пред АФ Джоко Сетиджоварно, транспортен анализатор от Индонезийското транспортно общество. „Пътуването до работното място е изключително неефективно, дълго и изтощително. Освен това намалява производителността на хората.“

Уидодо сподели, че си представя новата столица като модерен град, където всеки може да кара колело и да се разхожда пеша между дестинации, които са близо една до друга.

Разпределение на богатството

С над 17 000 острова Индонезия е най-голямата държава архипелаг на земята. Но нейното население и икономика са съсредоточени главно в Джакарта и на по-големия остров Ява, който е дом на над половината от 270-милионното население на страната.

Правителството казва, че иска да разнообрази центровете на икономическа и политическа власт в Индонезия.

„Преместването (на столицата) е за разпределение, за справедливост. Имаме 17 000 острова, но 56 процента от населението е в Ява. В Ява има 156 милиона души“, каза Уидодо през март.

За сравнение, провинция Източен Калимантан, където ще бъде построена новата столица Нусантара, има по-малко от 4 млн. души.

Правителството е подготвило 56 180 хектара (216 квадратни мили) в провинция Източен Калимантан в индонезийската част на остров Борнео, който страната споделя с Малайзия и Бруней.

Зона без бедствия

Друга причина за преместването на столицата, посочена от правителството, е смекчаване на последиците от бедствия.

Според Агенцията по метеорология, климатология и геофизика Джакарта е заобиколена от активни разломи, което я прави опасно уязвима от земетресения.

Борнео има най-малка вероятност от земетресения в сравнение с други големи индонезийски острови, тъй като е по-далеч от активните разломи, каза агенцията.

Джакарта също страда от чести наводнения, тъй като се намира върху блатиста земя. Изследователите смятат, че водоснабдяването може да пресъхне за мнозина в Джакарта и Ява, ако Индонезия не облекчи натиска върху мегаполиса.

„Джакарта и остров Ява вървят към криза с чиста вода, прогнозирахме, че кризата може да се случи през 2050 г.“, каза ученият по земята Андреас, обвинявайки бързото население и индустриалния растеж.

„Когато популацията нарасне, лошите санитарни условия ще се влошат, замърсителите ще засегнат реките и плитките подпочвени води, което ще ги направи неизползваеми“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    13 4 Отговор
    Местя го и аз..
  • 2 Псевдоним

    19 1 Отговор
    Схемата е да са далеч от народната любов. Бразилците и те така са направили навремето. Тука нашите няма къде да бягат, затова си купуват бронирани джипки, охрани и имоти в чужбина.
  • 3 Гост

    26 2 Отговор
    Ще съсипят природата и на о. Борнео...
  • 4 Дедо Грую

    14 1 Отговор
    И ние требе. На връх Мусала.
  • 5 кастроли

    23 2 Отговор
    Замърсяването на задръстените от трафик пътища и липсата на система за събиране на боклук, принуждавайки мнозина да го изгарят, доведе до качество на въздуха, което понякога съперничи на Ню Делхи и Пекин. ПОСЛЕ НИ ОБЯВЯВАТ,ЧЕ НАШИТЕ ТЕЦОВЕ-МАРИЦИ БИЛИ МРЪСНИ! В град, населен от 30 милиона души как е,а в страна с 6 милиона души как е?

    Коментиран от #9

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    ПОЛИТИКА удобства БИЗНЕС

    Коментиран от #13

  • 7 Перник

    7 1 Отговор
    Това трябва да бъде столицата на БГ. Може и Дупница.

    Коментиран от #10

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор
    За да се развие това парче земя е редно да разхвърляте министерствата си по цялата и територия.София е като супер мастодонт,вече трудно издържа ще рухне под тази тежест.Жалко,че не ви управлява такъв като Фердинанд,щеше да ви очовечи комунист-отломки!
  • 9 Калпазанин

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "кастроли":

    Има една приказка където има калабалък има и много боклук, ние всичко си имаме ама нямаме култура да го оценим
  • 10 Ивайло Табаков

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перник":

    Да, само много перверзен анатом би поставил столицата да бъде между Сливница и Дупница. Жена ми винаги е казвала или само в Дупница или в Сливница
  • 11 Анонимен

    0 0 Отговор
    В Бг София ще бъде преместена в Кърджалда. Учителкатаот бкпдсдимка
  • 12 Цензура

    1 0 Отговор
    Умно решение на индонезийското шефче и екипът му.
  • 13 Брях

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЧА ЧА ПАЛОМА