Last news in Fakti

17 Август, 2013 17:22 1 799 0

Стотици убити и над 1000 задържани в Египет

  • египет-
  • сблъсъци

Мюсюлмански братя официално да бъде разпуснато, предлага временният премиер на страната

Стотици убити и над 1000 задържани в Египет - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Временно изпълняващият длъжността премиер на Египет Хазем Беблауи е предложил ислямисткото движение Мюсюлмански братя официално да бъде разпуснато, съобщава БНР.
 
Би Би Си съобщава, че се чува стрелба от джамията в Кайро, където привърженици на ислямистите се укрепиха и отказват да излязат. Египетските сили за сигурност са обградили привържениците на сваления президент Мохамед Морси. Държавната агенция МЕНА съобщи, че въоръжени мъже стрелят от джамията Фатх, а излъчени на живо кадри от мястото показват стрелба отвън срещу минарето на джамията.
 
За 24 часа при сблъсъците в Египет са убити 173 души. 95 са жертвите в центъра на Кайро, съобщи здравното министерство. Ранените в страната са 1330 души. Броят на жертвите бе потвърден и от властите, предава Франс прес. Между загиналите е синът на върховния лидер на Мюсюлмански братя Мохамед Бадия.
 
В официалното съобщение се казва, че след вчерашните протести в цялата страна са арестувани повече от хиляда души, членове на "Мюсюлманските братя". Египетска ислямистка коалиция призова за прекратяване на протестите срещу свалянето от власт от армията на президента Мохамед Морси след смъртоносните сблъсъци в цялата страна. В същото време Алиансът против държавния преврат прикани привържениците на Морси да демонстрират ежедневно от днес.
 
Снощи в 20 часа българско време влезе в сила извънредното положение, въведено в 14 от 27-те египетски провинции, включително в най-големите градове, столицата Кайро и Александрия. Властите отправиха призиви към населението, да спазва тази мярка, за чието нарушаване наказанието е затвор. Местни канали обаче показаха в преки предавания снощи сблъсъци и пожари на няколко места в Кайро. Официалното съобщение на властите казва, че членовете на ислямистката организация са извършили тероистични действия по време на протестите срещу свалянето от армията на ислямисткия президент Мохамед Морси. Сблъсъците в Египет започнаха с нова сила, когато армията разтури два палаткови лагера на привърженици на бившия президент.
 
Българското министерство на външните работи препоръча на нашите съграждани да не пътуват не само до Кайро, но и до други туристически дестинации. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА