Last news in Fakti

12 Януари, 2023 14:05 2 202 33

Германия страда от рекорден недостиг на квалифицирана работна ръка

  • германия-
  • компании-
  • работна-
  • ръка-
  • служители-
  • квалифициран-
  • персонал

Повече от половината германски компании не успяват да запълнят свободните работни места

Германия страда от рекорден недостиг на квалифицирана работна ръка - 1
Източник: Shutterstock

Повече от половината германски компании не успяват да запълнят свободните работни места поради липса на квалифицирани работници, съобщиха от Reuters, позовавайки се на източници от Германската търговско-промишлена камара (DIHK) в последния знак за спънки в растежа на най-голямата икономика в Европа.

По данни на проучване на DIHK сред 22 000 компании, 53% отчитат недостиг, и така делът на компаниите достига най-високото си ниво на липса на работна ръка, съобщи БТА.

"Можем да предположим, че около 2 милиона свободни работни места ще останат незаети“, сподели Ахим Деркс, заместник-изпълнителен директор на DIHK, в резултат на което компаниите са пропуснали продукция на стойност близо 100 милиарда евро.

Устойчивостта на пазара на труда не означава, че компаниите се справят добре, добави той. Недостигът на персонал, високите цени на енергията и преминаването към климатична неутралност са "опасна комбинация“, която може да накара фирмите да преместят производството си в чужбина.

"Недостигът на квалифицирани работници е не само тежест за бизнеса, но също така застрашава успеха във важни задачи за бъдещето като енергийния преход, цифровизацията и изграждането на инфраструктура“, твърди той.

Работниците със съответните умения стават все по-малко, добави Деркс, включително в производствените сектори, които са машинното отделение на немската експортна мощ.

Проучването установи, че 67% от производителите на електрическо оборудване не са успели да запълнят свободните работни места и 67% от машиностроителните компании. В автомобилостроенето 65% от компаниите съобщават за недостиг на работна ръка.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Божилов

    48 3 Отговор
    Що бе, според Меркел, само квалифицирани и образовани таланти преминават незаконно границите, за да се доберат до 850 евро на месец социална помощ и безплатен дом
  • 2 ...

    13 20 Отговор
    Аз си помислих че всички компании фалираха и пълно с мръзнещи и гладни безработни. Поне така ни казваха от ТАСС.
  • 3 Така е!

    39 3 Отговор
    Малко африканци и азиатци има в Германия, трябват още! Все ще попаднат на някой квалифициран.
  • 4 12343211

    28 2 Отговор
    Ми като искат евтина ръка...
  • 5 Биг дик

    4 31 Отговор
    Щеше да е лесно ,ако им трябваше неквалифицирана алкохолизирана работна ръка! Много скоро милиони расиянци ще бягат натам!

    Коментиран от #10, #15

  • 6 Ще четем….

    5 24 Отговор
    ……русоробските умозаключения по този повод. За умиращата германска индустрия, за имигрантие от близкия изток…Едно, две, три….Гаварит МаЦква!

    Коментиран от #12, #21

  • 7 Българин

    34 2 Отговор
    Има недостиг на висококвалифициран нископлатен персонал. Където плащат и се държат с хората като със служители, а не роби нямат проблем с персонала...
    Да им бачкат тарамбуките, с които Меркел наводни целия еврорайх...
  • 8 Някой

    32 1 Отговор
    Е, няколко милиона подкрепления за трудовия пазар поканиха, че и пристигнаха, в Германия. Що така се получи, при положение че все бяха, лекари, ядрени физици и т. н.?
  • 9 Простотията е по ваша вина, господа!

    27 1 Отговор
    Няма власт, която иска населението да е прекалено образовано. Защото не може да го управлява. Но богатите и властимащите толкова се увлякоха в изпростяването на народите, че сега няма кой да им слугува. Ха-ха-ха-ха! В България е още по-зле. Гледам, че в съседния хранителен магазин вече вземат на работа на 4 часа и не съвсем психически здрави хора.Просто няма кой друг да работи.
  • 10 Чавдар войвода

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Биг дик":

    Германия е пълна с бандеровци, които не работят...
  • 11 ХАХАХА

    29 3 Отговор
    Стига бе,това не е вярно ! Над 1милион паразити все "компотаджии", дофтори ,инджинери прибрахте ,сега и укри мадами квалифицирани като "мед.сестри" ,яки "даскалици" , измамници и пак ревете ,че страдате от липса на работна ръка.
  • 12 За каквото

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ще четем….":

    И да се говори, излиза някой блеещ да обясни че виновна е мацква.
  • 13 Учуден

    26 3 Отговор
    И що така, нали имат 2 милиона укри, които приеха миналата година? Или те са твърде умно-красиви за да работят /с изключение на 100 000 магистрални работнички/?
  • 14 Анонимен

    25 1 Отговор
    "успеха във важни задачи за бъдещето като енергийния преход, цифровизацията" ...... А не ви ли е хрумнало, че малко прекалявате със задачите. Все пак хората искат и да си живеят живота, а не да са роби на грандомански чужди планове.
  • 15 123

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Биг дик":

    Що бре, нали сега имат няколко милиона супер квалифицирани укри, защо изпитват недостиг:)))
  • 16 Селянин

    29 1 Отговор
    Сами си го правите. Вече всичко живо иска да работи инфлуенсър, маркетинг, консултант или всякакъв вид гуру и да падат лесни пари от крипто пирамидките. Азиатците ще изядат Европа с парцалите.
  • 17 Нали дойдоха арабески

    22 0 Отговор
    Лично Меркел ги покани. Инженери доктори се квалифицирани.
  • 18 Германец

    9 6 Отговор
    Аз друго чувам от "експертите" соцфосили в Бегето: че Германия е пред разпад, и че "30% от германските фирми" са фалирали :))))

    Коментиран от #27

  • 19 Чакай,чакай

    22 0 Отговор
    А ма вие като вкарахте арабите,не искахте квалификация!Когато нас, Българите не желаехте,също не стана и дума за квалификация!Сега да нямате,и за напред да нямате!
  • 20 Кръндела

    25 0 Отговор
    Никой не се отнася нормално с хората. Мани ги парите/заплатите. Отношение няма. Цял свят бърза, облещили са се като малоумни, да се самодоказват някакви комплексирани хорица и тровят обстановката по офиси и фабрики и народа не издържа, махва с ръка и си бие камшика. Целия зор го дават ония, дето лежат по яхтите и качват красиви снимки по мрежите. Реално цялата тази "красота" намирисва на гнилост. Всичко е изкуствено, всичко се прави заради позата, а не заради собствено удоволствие. Хората ги напъват, лъжейки ги, че като се раздадат на 150% ще постигнат същото, а това не е вярно, и то не им и трябва. Цялата тази алчност и преяждане с власт и пари водят то ето тази ситуация. Реално на хората им трябва много малко за да са щастливи, обаче всичко наоколо те напъва, купи, купи, купи. Купи си часовник за ХХХХХ пари, защото така ще си готин, а то часовник реално не ти трябва. Навсякъде имаш часовници, на телефона, в колата и т.н. Предстоят времена, когато умните хора ще махнат с ръка на тия лъскави глупости и ще се завърнат по селата и гората, за да са наблизко до природата и чистия въздух. Всичката тази забързана урбанизация с много стрес, алкохол, некачествена и ненавременна храна постепенно ще изчезне до 50 години, а може и по-рано.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Механик

    12 0 Отговор
    Нема таква работа. Това са подли инсинуации на Кремъл.
    Всички знаем, че преди няколко години и до днес, в Германия прииждат талази от нанофизици, атомни енергетици, лекари и какви ли не. Меркел така каза, а ние вярваме на баба.
  • 23 Германец

    0 13 Отговор

    До коментар #20 от "Кръндела":

    "Купи си часовник за ХХХХХ пари, защото така ще си готин, а то часовник реално не ти трябва" Русофилите са такива материалисти, че не разбират, че тук не става дума за ХХХХХ пари а за нещо съвсем друго. И затова е още по-смешно, че "громят" материализма.

    Коментиран от #24, #28

  • 24 И за какво

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Германец":

    Друго става дума, професоре?
  • 25 ха ха

    14 0 Отговор
    скоро щатските им господари ще приключат завинаги германската индустрия и така ще им решат проблема с липса на квалифицирана работна ръка
  • 26 мммда

    14 0 Отговор
    = Работници няма, защото не дават кинти.
    До вчера тръбяха, че трябвало да се намалят курсовете за преквалификация, защото имало прекалено много квалифицирани кадри и не ги наемат.
    Последно на немските медии ли да вярвам или на наще.
  • 27 мммда

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Германец":

    Баце живея в Германия и това с фирмите е така. Постепенно окапват, миналата година обявиха за второ тримесечие на 2022 са подадени повече заявки за фалит от колкото през цялата 2021 година и толкова дела няма как да бъдат разгледани за една година. След време, ще останат само тия субсидирани от държавата, които най-вероятно, ще бъдат национализирани в близко бъдеще.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 случаен

    1 1 Отговор
    бау бау факти,руснак съм
  • 32 Абе не знам,но

    9 1 Отговор
    Фалира ли Германия,с целия Европейски съюз е свършено.Остава една що годе крепяща се Франция.Остсналото е затънало до темето със дългове ,повечето надвишаващи БВП над 100-120%.А това вече се случва,но немският индустриален локомтив е много тежък.Трябва му време докато спре.Началото положи гиганта BASF,който със сигурност ще се пренесе зад океана,с дъщерни дружества извън Европа.Шапка свалям на мозъчния тръст на американците.През Украйна методично разрушиха икономиката на най опасния си икономически,индустриален,технологичен конкурент - Европа.Унищожна Украйна( който държи Украйна,държи цяла Европа) ,за която ще трябват трилиони капиталовложения за възстановяване поне на равнище 1990 година.Унищожени мега компании в различните ,водещи отрасли в цяла Европа.Ще остане дребосъка - като подизпълнител,или ишлеме бизнес.За нас- българите изобщо не ми се коментира. Руснаците ще се оправят.И територия,и суровини в целия спектър на Менделеевата таблица в излишък.Който притежава суровинен ресурс,той е истински богат.
  • 33 Благой от СОФстрой

    5 0 Отговор
    От чуждестраните студенти в германските виши учебни заведения най многобройни са тези от комунистически Китай, на второ място са българските младежи избягали от простотията на "територията"!
Новини по държави: