18 Януари, 2023 08:08 1 395 20

Франция се готви за транспортен хаос

  • франция-
  • стачка-
  • пенсионна-
  • реформа-
  • служители

Заради утрешната стачка

Франция се готви за транспортен хаос - 1
Източник: БГНЕС

Ползващите обществения транспорт французи вероятно ще имат кошмарен ден утре, 19 януари, заради организираната от синдикатите стачка в знак на протест срещу проекта за реформа на пенсионната система, призна правителството, цитирано от Франс прес.

"Това ще е "каторжен" четвъртък със сериозни нарушения в транспорта", каза делегираният министър за транспорта Клеман Бон. Той призова французите да отложат пътуванията си и да работят дистанционно, когато това е възможно.

"Надявам се да не продължи дълго", заяви Бон, подчертавайки, че не е в състояние да предвиди последиците, които нови стачни действия биха могли да окажат върху февруарската ваканция на учениците.

Според Клеман Бон мнозинството все още трябва да "обясни съдържанието на реформата", която има за цел да "спаси френската пенсионна система".

Относно шофьорите, които се страхуват от недостиг на горива заради очакваното спиране на работа на рафинериите като част от протеста, министерството отбеляза, че не е необходимо да се вземат предпазни мерки, тъй като понастоящем няма никакво блокиране

В действителност много бензиностанции вече са "на сухо" заради шофьорите, които зареждат автомобилите си като предпазна мярка.

За утре освен в транспортния бранш са планирани стачки и в сектора на електроенергията, с възможни спирания на производството, както и в сектора на образованието.

Целта на реформата е да се вдигне законовата възраст за излизане в пенсия от 62 на 64 години, за да може правителството да се справи с прогнозираните дефицити в пенсионната система в дългосрочна перспектива. Синдикатите поставят редица въпроси, свързани с хора, започнали да работят много млади, или професиите с тежък физически труд.

Предходният проект за пенсионна реформа от 2019 година бе отхвърлен под натиска на сериозни протести и извънредната ситуация с КОВИД-19, предаде БТА.

Пенсионната реформа е част от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон, който бе преизбран миналата година, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    ЗАТОВА ТЕ СА ТАМ , А НИЕ тук ❗

    Коментиран от #4

  • 2 Вашето Мнение

    18 2 Отговор
    В западния рай това е невъзможно, питайте нашиот мияч на чинии.
  • 3 Гориил

    10 0 Отговор
    Това е най-добрият начин за освобождаване на излишната пара и намаляване на налягането. Ако бях френски господар на живота, нямаше да имам нищо против.
  • 4 Вашето Мнение

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Къде си ти ве? У нашата територия продадена на козяк е пълно с безродници, това ни е пробллема. Как е в резерватите в щатско, да не би да е ппо-добре.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Всенародно стачка защото ЛОШИТЕ феанцузи НЕ са съгласни да се пенсионират вместо на
    62
    на
    64
    години ‼️‼️‼️
    А у нас скоро ще ни ни пенсионират на
    70 ❗
    И ние тихо и кротко се успокояване, че все пак не е на 100 ❗
  • 6 Гориил

    11 0 Отговор
    Бих оставил протестиращите да си събуят гащите и да осквернят портрета на президента на Франция. Толкова е релаксиращо и успокояващо. Основното е, че Франция се съгласи да повиши възрастта за пенсиониране и да увеличи работната седмица.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Смех

    7 1 Отговор
    Франция е държава от миналото

    Коментиран от #13

  • 9 Гориил

    1 0 Отговор
    Още жълто. Пълна илюзия за триумф.Аз също съм революционер и обичам да строя барикади.
  • 10 електрошок

    0 1 Отговор
    И какво да направим по тоя щекотлив въпрос?
  • 11 Гориил

    2 0 Отговор
    Подобни празници не минават без изгорели коли. Горят толкова ярко.Ще прекарам време в зоопарка сред тигри и слонове.
  • 12 майстор

    3 0 Отговор
    С какво се готви? С ориз или с картофи?

    Коментиран от #15

  • 13 Гориил

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Смех":

    Той си спомня с удоволствие ограбването на колониите и продажбата на роби. Когато имате много плячка, можете да викате силно за свобода.
  • 14 мммда

    9 0 Отговор
    Kakъв транспортен хаус, цялото население на страната така или иначе възнамерява да стачкува и да не ходи на работа. Искат излизане о ЕС, НАТО и да се пресече помоща за Украйна с техни евраци, които нормално трябва да бъдат насочени за подобряване на бизнес климата и благосъстоянието на Французите.
    Така трябва да е и в Бг, тия парламентарни неграмотници не могат да решат вътрешните ни проблеми, а тръгнали да се занимават с проблемиете на другите. трябва да бъдат прекратени помощите за отседналите по хотелите и настанени по общежития и пращани на работа за да си заработят разходите. Защото така щедро Бг политиците не финансират така щедро собствения си народ. Едва ли някой би отказал безплатна почивка.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Соваж бейби

    5 0 Отговор
    По малките градове всички са с коли,причина за големи задръствания никой не чака автобус или влак само децата .Студентите не пътуват всяка седмица.По принцип какъв е проблема хората да се пенсионират на 50г ,колко хора учат с години и накрая няма работа работи като барман примерно докато излезе в пенсия стария адвокат,бюрократ...и до колко години човек е годен за работа психически и физически това не мислят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гориил

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "мммда":

    Може би протестиращите ще поискат забрана на Рахманинов и Глазунов? Това е много по-важно от възрастта за пенсиониране.

    Коментиран от #19

  • 19 Чичо Дончо каза

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гориил":

    Не са чак толкова изкукали като Макарона.
  • 20 Пешо z

    3 1 Отговор
    Потъването на Запада.Да живее Uсата.
Новини по държави: