Last news in Fakti

19 Януари, 2023 17:55 945 1

Румъния спира износа на някои антибиотици

  • румъния-
  • лекарства-
  • антибиотик-
  • вирус-
  • износ

Мярката влиза в сила за период от три месеца

Румъния спира износа на някои антибиотици - 1
Източник: Shutterstock

Румъния спира временно износа на някои антибиотици. Мярката влиза в сила за период от три месеца, съобщават от Министерството на здравеопазването. За този период страната няма да разпространява извън своите предели и лекарства като ибупрофен и парацетамол.

Властите уточняват, че предприемат тези действия, за да могат да бъдат покрити нуждите на румънските пациенти в контекста на настоящата здравна криза.

“Проблемът е глобален. Не само Румъния е засегната. Има много респираторни вируси. И се появиха определени проблеми заради нарастването на потреблението на лекарства”, коментира наскоро министърът, предаде БТА.

Междувременно ръководителят на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат заяви, че в момента в Румъния има голям натиск върху звената за спешен прием заради грипния сезон. “Тази година вирусите са по-силни, след като две поредни години хората носеха маски”, коментира Арафат в Тимишоара, цитиран от Зиаре. По думите му особено трябва да внимават възрастните хора и тези с диабет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хората не

    7 0 Отговор
    са като прости като нас, да изнасяме всичко, а за нас нищо
Новини по държави: