Last news in Fakti

19 Януари, 2023 20:50 1 110 6

Кипър протестира срещу представянето му като сигурно убежище за руски пари

  • кипър-
  • русия-
  • руски-
  • пари-
  • убежище

Страната е замразила около 1,5 млрд. евро в депозити и активи, свързани с Русия, в съответствие със санкциите на Европейския съюз заради войната в Украйна

Кипър протестира срещу представянето му като сигурно убежище за руски пари - 1
Източник: Shutterstock

Кипър е замразил около 1,5 млрд. евро в депозити и активи, свързани с Русия, в съответствие със санкциите на Европейския съюз заради войната в Украйна, заяви днес финансовият министър на островната държава.

Константинос Петридис каза още на пресконференция, че руските депозити в кипърските банки са намалели от поразителните 40 процента от общия размер преди финансовата криза от 2013 г. до едва 3,8 процента.

Телевизия CBS излъчи репортаж, в който се твърди, че в Кипър все още има лабиринт от фиктивни компании, които укриват активи на руснаци, на които са наложени санкции, и че активите, които Кипър е замразил, са малка част от общия брой.

"Ние не живеем в неподлежаща на контрол среда, особено (като се има предвид, че Кипър е) страна членка на Европейския съюз с такова греховно минало", каза Петридис, имайки предвид слабия надзор върху банковото дело и финансовите услуги, заради който Кипър бе критикуван като рай за пране на пари.

Министърът добави, че много неща са били "коригирани" след тригодишния строг надзор от страна на Международния валутен фонд и европейските кредитори като част от спасителната програма на стойност милиарди евро след кризата от 2013 г.

Според Петридис руските депозити в кипърските банки са по-малко от 1 млрд. евро, което е около една пета от сумата, която според него в телевизионния репортаж се твърди, че е била депозирана от руснаци през миналата година.

В рамките на санкциите на ЕС, приети след миналогодишната руска инвазия в Украйна, кипърските власти са замразили 105 млн. евро в банкови депозити, свързани с Русия, 720 млн. евро във фондове, управлявани от регистрирани в Кипър инвестиционни дружества, и 719 млн. евро в активи, държани от административни служби.

Той също така заяви, че по-строгите проверки за пране на пари през последните години са затруднили откриването на банкови сметки в Кипър и са довели до закриването на 80 000 банкови сметки, а откриването на още хиляди е било предотвратено, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    2 2 Отговор
    Богатите руснаци направиха голяма грешка, че не изнесоха парите си при българските си слуги.
    Няма нито един долар блокиран от тях до сега.
  • 2 Гориил

    0 0 Отговор
    В обозримо бъдеще лабиринтът от фиктивни компании ще се разширява и удължава. Днес вече не е възможно да се разберат тънкостите на посредниците и бенефициентите. Това е признато от водещите одиторски компании в САЩ и ЕС. Копайте по-нататък.
  • 3 честен ционист

    4 1 Отговор
    Човек като се разходи в Лимасол и надписите по улиците на Кирилица ще ти извадят очите. Навсякъде са..

    Коментиран от #4

  • 4 Гориил

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Русия успя да скрие и защити всичко.Опасявам се, че Европейският съюз се превърна в престъпна група, а не в сдружение на съмишленици.
  • 5 Сирене

    0 0 Отговор
    Нормално... Все едно парите имат националност.
  • 6 генч

    1 0 Отговор
    хаха те руснаците перат пари там от 20 години веее