Last news in Fakti

20 Януари, 2023 11:56 1 760 23

Главният прокурор на Ню Йорк: Nexo пренебрегна многократните предупреждения да се регистрират и днес плащат цената

  • прокурор-
  • ню йорк-
  • nexo-
  • предупреждения-
  • регистриране-
  • цена

Ню Йорк ще получи 1,9 милиона долара от Nexo за нерегистриране и подвеждане на инвеститори, заяви в официална позиция прокурор №1 Летиция Джеймс

Главният прокурор на Ню Йорк: Nexo пренебрегна многократните предупреждения да се регистрират и днес плащат цената  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Ню Йорк ще получи 1,9 милиона долара от Nexo за нерегистриране и подвеждане на инвеститори, заяви в официална позиция до NBOX.BG прокурор №1 Джеймс.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс и многощатска коалиция днес осигуриха до 24 милиона долара от компаниите за криптовалута Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. (Nexo) за участие в нерегистрирано предлагане и продажба на ценни книжа, и стоки и за лъжа на инвеститорите относно тяхната регистрация. Днешното споразумение ще разреши гражданско дело, заведено от Службата на главния прокурор (OAG) срещу Nexo през септември 2022 г., както и административни действия от страна на регулаторите на ценни книжа в девет други щата. Nexo също ще бъде забранен от сектора на ценните книжа в Ню Йорк за пет години и трябва да уведоми всичките си инвеститори в САЩ, включително около 3000 нюйоркчани, да изтеглят активите си от платформата. Ню Йорк ще получи повече от 1,9 милиона долара от Nexo като част от днешното споразумение, заяви в официална позиция до NBOX.BG прокурор №1 Джеймс.

„Криптовалутните компании са ненадеждни и сенчести, но не са имунизирани от отговорност“, каза главният прокурор Джеймс.

„Nexo пренебрегна многократните предупреждения от моя офис да се регистрират и днес те плащат цената за своите неправомерни действия. Дните на криптокомпаниите, които се държат така, сякаш правилата не важат за тях, свършват. Благодаря на моите партньори в други щати и на федерално ниво, че се присъединиха към мен в това усилие да държа Nexo отговорна за техните неприемливи практики.”

Сайтът NBOX.BG подхваната темата “NEXO” преди повече от година, а на 27.09.2022 г. направи първото, а и досега единствено интервю с главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс относно криптокомпанията.

Също така, българската прокуратура и ДАНС започнаха разследване срещу криптокомпанията и извършиха обиски в офисите и домовете на шефовете на NEXO в България.

Споразумението се отнася до нерегистрираната оферта на Nexo и продажбата на ценни книжа под формата на лихвоносна сметка във виртуална валута, наречена Earn Interest Product (EIP). Главният прокурор Джеймс и многощатска коалиция осигуриха до 22,5 милиона долара поради нерегистрираната оферта на Nexo и продажбата на EIP. Всяка от 53-те юрисдикции на САЩ, които са членове на Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа, ще има право да поиска изплащане на повече от $424 000. Освен това главният прокурор Джеймс осигури 1,5 милиона долара за Ню Йорк за уреждане на нерегистрираната покупка и продажба на ценни книжа и стоки от Nexo чрез платформа за търговия с виртуална валута, наречена Nexo Exchange.

В допълнение към паричните облекчения, днешното споразумение включва петгодишна забрана на Nexo да предлага или продава ценни книжа в Ню Йорк. Съгласно споразумението Nexo ще трябва да уведоми всички останали американски инвеститори да изтеглят своите виртуални активи от платформата на Nexo до 1 април 2023 г. Nexo също ще трябва да отдели американските инвеститорски активи, да признае, че американските инвеститори притежават законно право на собственост върху тези активи, и да не заемат, залагат или използват по друг начин тези активи в рискови спекулативни дейности. Nexo също така се съгласи да провери самоличността на всички потенциални нови клиенти, за да гарантира, че не нарушава забраната за нерегистрирана дейност в Ню Йорк.

Към главния прокурор Джеймс в днешното споразумение се присъединяват държавни регулатори на ценни книжа от Калифорния, Индиана, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт, Вашингтон и Уисконсин.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ днес също обяви паралелно споразумение, в което Nexo се съгласи да плати допълнителни $22,5 милиона и да прекрати предлагането и продажбата на EIP сметки с променлив процент в Съединените щати.

Днешното подаване продължава усилията на главния прокурор Джеймс да защити инвеститорите в Ню Йорк и да регулира индустрията на криптовалутите.

По-рано този месец главният прокурор Джеймс съди бившия изпълнителен директор на Celsius за измама на инвеститори и прикриване на тежкото финансово състояние на Celsius. През юни 2022 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за опасните рискове от инвестиране в криптовалути, след като пазарът достигна тогавашните рекордно ниски нива. Също през юни главният прокурор Джеймс постигна споразумение за близо 1 милион долара с крипто платформата BlockFi Lending LLC за предлагане на нерегистрирани ценни книжа. През март 2022 г. главният прокурор Джеймс издаде известие за данъкоплатците до инвеститорите във виртуална валута и техните данъчни съветници да декларират точно и да плащат данъци върху своите виртуални инвестиции. През октомври 2021 г. главният прокурор Джеймс нареди на нерегистрираните платформи за криптовалута да прекратят дейността си поради неизпълнение на законовите си задължения. През март 2021 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за рисковете от инвестициите в криптовалута и напомни на инвестиционните платформи за техните законови задължения.

Главният прокурор Джеймс отново призовава жителите на Ню Йорк, които са били засегнати от измамно поведение на пазара на виртуални активи, да докладват тези проблеми на OAG. Главният прокурор Джеймс също насърчава работниците в индустрията на криптовалутите, които може да са станали свидетели на неправомерно поведение или измама, да подадат жалба за нередности в нейния офис, което може да стане анонимно.

Случаят беше разгледан от помощник-главния прокурор Джеси Дивайн и старши правоприлагащ съветник Матю Уудръф от Бюрото за защита на инвеститорите, с помощта на правния асистент Чармейн Блейк, също от Бюрото за защита на инвеститорите, и детектив-следовател Брайън Мец от отдела за разследвания. Бюрото за защита на инвеститорите се ръководи от началника на бюрото Шамисо Масвосве и изпълняващия длъжността заместник-началник на бюрото Кен Хаим и е част от отдела за икономическо правосъдие, който се ръководи от главния заместник-главен прокурор Крис Д’Анджело и първия заместник-главен прокурор Дженифър Леви.

Автор: Николай Самоковски

Превод: NBOX.BG


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    21 9 Отговор
    400,000лв дарения от Nexo за ДА България за 2 години! Това се казват симпатизанти!
    ДА България за 2 години са получили дарения за над 3 милиона и 800 хиляди - по техни данни, като тези дарения били 10.52% от всички привлечени средства. Това означава, че са разполагали с над 36 милиона лева общо за 2 години. Това е обявено официално! Неофициалните "симпатии" не ги знаем колко са.

    Добивате ли представа за какви средства става въпрос за 1 политическа партия, за която на последните избори са гласували 186 528 човека?
    36 милиона лева за 20 депутати! Много доходоносен бизнес! Продължавайте да гласувате и да им дарявате милиони!

    Коментиран от #3, #4, #5, #8, #23

  • 2 В България крадците викат...

    6 1 Отговор
    ,,Дръжте крадеца!Куче влачи,диря няма!Всяко чудо за сто дена и т.н......"
  • 3 Ввв

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    Я кажи сега за другата измет в парламента
  • 4 Българин

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    Малко през пръсти си чел статията,милионите ги нямаш за нищо-май в училище математиката не ти е била силната страна.И защо си изненадан-от Да България са умните и красивите-и с многото пари.
  • 5 Българин

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    Сигурно предпочиташ гласоподаватели като на БСП,Възраждане и ГЕРБ-едните в дълбока деменция,другите пълни лум....и,а третите-далавераджии и крадци....
  • 6 Zа родину

    5 5 Отговор
    ако бяха американци, всичко щеше да е ок. Българската власт и прокуратура си свалиха гащите и правят каквото им кажат. Има ли престъпление по БГ закони - не. Какъв е предмета на спора - от граждански, административен и др. характер....тогава защо си завираме г...за там. Ами, защото така чичо сам казва.....
  • 7 Българка

    14 4 Отговор
    спука се поредния балон от акцията "Кал и Каскети" за Нексо. ГЕРБ ,Гешев и каскетурата вееха твърдението, че 8 щата на САЩ са обвинили в какви ли не престръпления. Е лъсна истината. Нексо е сключила споразумение да заплати АДМИНИСТРАТИВНА ГЛОБА НА САЩ И ДА НЕ ИЗВЪРШВА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ. И дума не става за ОПГ, за пране на пари, за финансиране на терористи- твърдени на нашите каскети. Защо сега /днес Сийка не дава интервю и обясни не само разминаванията в твърденията им, а пълното противоречие на нашите каскети и обвиненията в САЩ? Набеждаването е престъпление по НК. А нашите каскети първо набеждават, после разследват. Сега очаквам коментариите в НС и пред медиите на Бичето, на Даниел Митов и все мутри от ГЕРБ, както и на техните медии. Нали твърдяха, че не може да се наричат каскети разследващите от САЩ по повод на мръсната и престъпна акция у нас "Кал и Каскети"? Е в САЩ няма каскети и затова вече няма разследване и обвинения срещу Нексо. Има само административна глоба в голям размер. Някой от герберите и обслужващи мутрите от форима да видя прокламираните набеждавания , че от САЩ разследват ОПГ, а връзки с терористи, а пране на пари или всички клевети и обвинения на Каскетите и мутрите?

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Българка

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    САЩ не обвиняват в криминални престъпления Нексо, а ти обвиняваш всички служители на Нексо, че са престъпници ли? Знаеш ли, че набеждаването е криминално престъпление, за разлика от дарения, които са по закон и са декларирани?
  • 9 Българин

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Всички знаем,че Гешев ,Сийка и компания освен некомпетентни са и доста лъжливи
  • 10 Охохохахахахухуху

    6 3 Отговор
    Чакай бе ромите от герб и дпс други работи казаха..пък то излезе че имаме супер мощна борсова компания която ДАЖЕ сключва споразумения със правителството на САЩ
  • 11 Искаме закон казаха

    0 4 Отговор
    Намерете си друга дъвка да джвакате гадни кафеви българи
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един

    6 3 Отговор
    Четох някъде коментар относно конфискуваните скъпоценни "оригинални" картини,ами ако сега потърпевшите си искат картините и то оригиналите както твърдеше Каскетурата,кво праим!
  • 14 На мен

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    На мен не ми звучи като невинни.Извънсъдебно споразумение за милиони,не звучи като да не са виновни.Просто,в България е пълно безхаберие за вложители и т.н.Според мен са си мислили,че плащат достатъчно на точните хора или,че глобите са за предпочитане.

    Коментиран от #19

  • 15 Мишленце миши миши миши БАААМ

    2 2 Отговор
    Абе къде е геша да ми задържи кантарите че много ходят наляво надясно
  • 16 Азз

    4 3 Отговор
    в кравария ги съдят и те си плащат....при нас плащат на джендърските ни партии....
  • 17 Шмекери, сър

    3 4 Отговор
    На кво се радвате симпатизантите на шарлатаните?! САЩ ги глобява умнокрссавците, ама не само-ГОНИ ги и им забранява каквато и да е дейност на територията на Щатите.Освен това и Кайманите не ги щат.И как мислите, дали в бъдеще някой ще им вярва, освен такива, като заблудените овце на българските земи😂

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Хахахахохоохихи

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Шмекери, сър":

    ЗАБРАНЕНА Е ДЕЙНОСТА ВЪВ ЩАТА НЮ ЙОРК ЗА 5 ГОДИНИ ИДИОТИНОО
  • 19 Българка

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "На мен":

    Не разбра ли, че са виновни и нарушители, но по граждански (от клиенти) и административни нарушения. Споразумението е за плащане на административни глоби. От САЩ никога не е имало наказателни обвинения. Докато Гешев и мафията обвиниха Нексо по амнеайсет члена от НК. Все още не са ги обвинили, че няма сняг
  • 20 Българка

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Шмекери, сър":

    Нексо никогала не са имали дейност в България. Освен това по регистрация са швейцарска фирма. Друг въпрос е, че шефовете са българи и имат офис в центъра на София. Въпросът е зашщо след като са имали дейност от 2018 година, чак сега нашите каскети ги набеждават , че са ОПГ, свързани с терористи... Та от САЩ няма и не е имало такова разследване. А Сийка, каскетите, Гешев развяваха американското знаме......

    Коментиран от #21

  • 21 Ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Ленче....и в нексо ли си имала договор.....???? Как ще те изпусне...твоя ..явно никога каквото и да направиш.....
  • 22 БурканБанк

    0 0 Отговор
    На мен ми дреме на буркана. Да му мислят криптаджиите.
  • 23 Запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    Лъжеш като типичен гербер, даренията са от частни лица не от Нексо.