Last news in Fakti

26 Януари, 2023 09:30 805 0

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

  • бразилия-
  • китай-
  • лула да силва-
  • меркосур

Дългоочакваното споразумение на Меркосур с Европейския съюз (ЕС) трябва да бъде завършено спешно

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Лула да Силва в сряда подкрепи споразумение между Меркосур и Китай в план за модернизиране и отваряне на южноамериканския търговски блок към други региони, съобщи "Ройтерс".

Той заяви това по време на посещение в Уругвай, направено с цел да разубеди правителството му да постигне само сделка с Китай, което би подкопало митническия съюз на Меркосур. Лула каза, че дългоочакваното споразумение на Меркосур с Европейския съюз (ЕС) трябва да бъде завършено спешно.

"Нека интензифицираме разговорите и да затвърдим това споразумение (с ЕС), така че след това да можем да обсъдим евентуално споразумение между Китай и Меркосур и смятам, че е възможно", каза левият президент, който отново встъпи в длъжност на 1 януари.

"Искаме да седнем като Меркосур и да обсъдим с нашите китайски приятели споразумението между Меркосур и Китай", каза Лула, добавяйки, че Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия.

Припомняме, че преговорите за търговското споразумение между ЕС и Меркосур приключиха през 2019 г., но опасенията за околната среда спряха сделката, преди да бъде одобрена от законодателните органи на държавите-членки на ЕС.

Президентът на Уругвай Лакал Поу каза, че страната му трябва да отвори икономиката си към света и може да обсъди паралелни търговски споразумения извън Меркосур.

Миналата година Уругвай влезе в официални преговори за споразумение за свободна търговия с Китай, решение, което беше критикувано от другите членове на Меркосур, а Уругвай наскоро напредна в преговорите за присъединяване към Транстихоокеанското партньорство.

"В същото време ще създадем технически екип с Уругвай, Бразилия и несъмнено другите страни, за да видим какво наистина искаме и имаме нужда от нашите отношения с Китай", каза Пу.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: