Last news in Fakti

27 Август, 2013 11:03 1 705 0

Касова бележка = лотариен билет

  • словакия-
  • касова бележка-
  • лотария-
  • укриване на данъци-
  • ддс

Нов подход в борбата с укриването на данъци предприе финансовото министерство в Словакия

Всяка касова бележка от магазина ще се превърне в лотариен билет от септември в Словакия, заявиха от министерството на финансите в понеделник. Този ход,  е част политиката на правителството в борбата с укриването на данъци, пише местното издание „Словак спектър“.

Според плана, лотарийните тегления ще се провеждат веднъж на 2 седмици, започвайки от 30 септември. Жителите ще могат да се регистрират серийния номер на всеки касов бон в националната лотарийна система, като 10 победители ще бъдат изтегляни два пъти месечно.

Най-високата печалба ще бъде 10 000 евро, разбира се, както и всяка друга лотария и тук ще има по-малки парични печалби или предметни награди като лек автомобил.

"Искаме да дадем на хората стимул да искат разписките си всеки път, когато направят покупка и така да се предотврати укриването на данъци," заяви министърът на финансите Петер Казимир пред репортери.

Но отвъд особеностите на идеята, политиката има за цел да "управлява човешкото поведение в дългосрочен план", смята Марко Фабри, икономист от Университета на Болоня, който изучава подобни механизми по цял свят.


"Ние искаме да мотивираме широката общественост да иска разписки за всяка извършена покупка“, заяви министър на финансите. "Искането и получаването на бележки от предприемачите трябва да се разглежда като стандартна бизнес практика."

Макар стратегията на Словакия за лотария с касови бележки не е уникална, тя е доста необичайна за Европа. Малта работи по идентична правителствена схема, а Грузия е опитвала нещо подобно преди време. Такъв тип данъчна политика обаче е най-често срещана в Източна Азия. Тайван започна своя еквивалент на ДДС лотарията през 1951 година. През първата година на действие на новата икономическа мярка данъчните приходи в страната скочили със 76 процента. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: