Last news in Fakti

27 Август, 2013 14:15 1 987 0

Пожар заплашва водата и тока на Сан Франциско

  • пожар-
  • калифорния-
  • йосемити-
  • сан франциско

Огромни количества пепел се изсипват върху основният източник на вода за града

Пожар заплашва водата и тока на Сан Франциско - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Пожарът в националния парк Йосемити, Калифорния заплашва да остави град Сан Франциско без питейна вода и електричество, съобщават американските медии.

Бушуващият огън, който продължава да се разпростира вече е обхванал площ почти 600 кв. км. Последната лоша новина е, че огромни количества пепел се изсипват върху  язовира "Хеч Хечи", който доставя 85% от питейната вода на Сан Франциско и захранва една от водноелектроцентралите на града, пише "Блумбърг“.

"Има пепел над целия регион както и над язовира, но състоянието на водата може да се каже, че е добро", каза говорителят на града . "Качеството на водата не е било засегнато и ние продължаваме да доставяме вода от „Хеч Хечи“.

Властите са започнали да местят водата до по-ниско намиращи се язовири и осъществяват постоянен мониторинг на нейния състав.

Две от трите водноелектрически централи, обслужващи града бяха затворени, принуждавайки местното електроразпределително дружество да похарчи 600 000 долара за покупката на ток на свободния пазар, съобщава „USA Today”.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в града, който се намира само на 220 километра от стихията, след като пламъците заплашиха да унищожат електропроводи, които доставят електричество на града.

Пожарът заплашва да унищожи около 5000 домове както и някои от световноизвестните гигантски секвои, които растат на територията на парк Йосемити.

Тежкият терен и силните ветрове обаче продължават да затрудняват работата на близо 2800-те огнеборци. В понеделник длъжностни лица съобщиха, че огънят е овладян на 15%, което е напредък, тъй като в края на миналата седмица едва 2 процента бяха овладени, информира “FOX News”.

"Този огън продължава да представлява сериозно предизвикателство, което може да съществува при пожар", заяви пред Би Би Си Даниел Барланд от калифорнийската служба по горите и противопожарна защита.

Стихията се разгоря на 17 август в националната гора Станислаус, но причината все още е неизвестна.

Пожарът достигна езерото Илийнър, което е в покрайнините на "Природен парк Йосемити", но все още е на 32 километра от основните туристически райони. Ето защо парковите власти обясниха, че не планират да затворят атракциите, които през лятото привличат над 15 000 туристи дневно и тези цифри не са се повлияли от огнената стихия.

Междувременно пет горските пожари бушуват и в Национален парк Йелоустоун, а пожарът в Брейв Крийк в Айдахо е унищожил около 45 000 хектара в близост до ски курорта Сън Вали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА