Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 12:45 542 4

Папа Франциск тръгва за Южен Судан с призив за мир

  • южен судан-
  • папа франциск-
  • мир

Папа Франциск започна втория и последен етап от обиколката си в Африка - тръгва за Южен Судан с призив за мир, докато в продължаващите там сражения загинаха 27 души

Папа Франциск тръгва за Южен Судан с призив за мир - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск започна втория и последен етап от обиколката си в Африка, тръгвайки за Южен Судан, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец се надява да насърчи буксуващия мирен процес в тази млада страна и да привлече международното внимание към продължаващите сражения и засилващата се хуманитарна криза.

Франциск трябва да се срещне днес в Киншаса с конгоански епископи преди да отлети по-късно за южносуданската столица Джуба. Там той ще се присъедини към архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби и главата на шотландската църква Иън Грийншийлдс в нов вселенски призив за мир.

Тримата заедно представляват духовното ръководство на тази преобладаващо християнска страна, която получи независимост от населения предимно с мюсюлмани Судан през 2011 г., но е обхваната от гражданска война и конфликти. Те имат за цел да отправят съвместен призив към политическите лидери на Южен Судан да сложат встрани различията си и да работят за доброто на своя народ.

В резултат на продължаващите сражения, включително извършени тази седмица нападения в южната част на страната, при които загинаха 27 души, около 2 милиона местни жители бяха принудени да се преселят и бе възпрепятствано изпълнението на мирния договор от 2018 г. Но според местното население пристигането на Франциск на първото в историята папско посещение в Южен Судан им носи надежда, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горкият..

    3 0 Отговор
    Всички католици са с разболени ду пета..
  • 2 ахааа

    2 0 Отговор
    Св. Петър ще те оправи скоро
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 немо

    0 0 Отговор
    Само Господ е свят