Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 18:40 828 2

Без предсрочни избори в Сърбия... засега

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич

Това вероятно ще се случи, когато президентът Вучич прецени, че рейтингът на партията му е във възход, което в момента не е така, или когато изборите може да са част от стратегията да печели време

Без предсрочни избори в Сърбия... засега - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последните дни в Сърбия предсрочните избори се превърнаха в обсъждана тема на фона на междупартийните критики в управляващата коалиция след парламентарното заседание, посветено на Косово, и засиления международен натиск за постигане на напредък в нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.

След двудневното парламентарно заседание миналата седмица, което на моменти заплашваше да се прерасне в насилие между управляващи и опозиция, в близки до сръбския президент Александър Вучич медии се появиха информации за евентуалните предсрочни избори, които най-вероятно ще се проведат през есента и че Вучич е готов да стане премиер на страната.

Вучич обаче заяви, че сега не е подходящ момент за избори и опроверга медийните твърдения, че се готви за премиерския пост.

Откакто Вучич е най-силната фигура в сръбската политика, средно на две години и половина има парламентарни избори, отбелязва телевизия Ен1.

Вучич вече е бил министър-председател два пъти - от 2014 до 2016 г. и от 2016 до 2017 г, а е държавен глава от 2017 г., като миналата година беше преизбран.

Предисторията

На парламентарното заседание за Косово миналата седмица сръбският президент каза на депутатите, че ако Белград иска да остане на пътя към членство в ЕС, ще трябва да продължи преговорите с Косово.

"Членството в ЕС е от жизненоважен интерес за нас. Не може да се работи без съюзници", изтъкна Вучич, цитиран от Ройтерс.

Той каза още, че Белград може би ще трябва да въведе санкции срещу Русия, като добави, че не е щастлив от това, но Сърбия вече плаща цената, защото не го е сторила досега.

Сърбия е страна кандидат за членство в ЕС от 2012 г., а Косово кандидатства за членство през декември 2022 г. Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае.

Миналия месец западни представители се срещнаха с лидери от двете страни, за да се опитат да ги убедят да подпишат споразумение, чиято цел е да регулира отношенията между тях.

На парламентарното заседание Вучич каза, че тези представители са предупредили, че ако Сърбия не приеме предложението, преговорите за членство в ЕС ще бъдат спрени, ще секнат предприсъединителните фондове и инвестициите.

В парламента депутатите от крайнодесните партии Двери и Заветници скандираха „Предателство, предателство“ и почти се стигна до сблъсъци. На този фон, както пише близкият до президента „Вечерне новости“, Вучич изразил разочарование от коалиционните си партньори Социалистическата партия на Сърбия (СПС), тъй като не го подкрепили достатъчно на парламентарното заседание.

"Много съм разочарован от поведението на социалистите, които бяха някъде по средата и искаха да се харесат на всички", казал Вучич според източници от СПП.

След разговори тази седмица между Вучич и лидера на СПС Ивица Дачич, който е и външен министър на Сърбия, стана ясно, че коалиционното сътрудничество между двете партии продължава.

Предсрочните избори не са реалистична възможност в момента

Анализаторите в Сърбия коментират появилите се спекулации за избори през есента в две посоки – отношенията в управляващата коалиция и печелене на време по косовския въпрос.

Изострянето на отношенията в управляващата коалиция се случват в момент, когато представители на международната общност са много активни в усилията си да бъдат нормализирани отношенията между Белград и Прищина и в този контекст избори са малко вероятни, смятат наблюдатели.

"В момента не ми се струва особено реалистично да има нови избори, защото изглежда има изключително силен международен натиск върху Сърбия и Косово, както и идея за сключване на някакви споразумения в относително кратък период от време, може би в рамките на няколко месеца. Това би означавало, че изборите, особено през септември, ще отложат всичко това за края на годината, което навежда на заключението, че всички тези планове по някакъв начин ще се провалят“, казва за Гласът на Америка Душан Спасоевич от Факултета по политически науки в Белград.

Преподавателят от правния факултет в Нови Сад Боян Паич коментира пред “Нова Ес”, че се разиграва политически театър, тъй като според него без съгласието на ЕС и САЩ Вучич няма да може да насрочи нови избори, а освен това на Вучич не му отговаря точно в този момент да има избори, тъй като рейтингът му пада заради позицията му по германско-френското предложение за Косово. Паич отбелязва, че е ясно, че рейтингът на СПП спада за сметка на крайнонационалистическите партии и още повече за сметка на СПС, тъй като избирателите на двете формации са като скачени съдове – когато избирателите на СПП са разочаровани от партията и лидера си, се пренасочват към СПС.

Вучич има навика често да прави избори, но когато е сигурен, че ще укрепи, даже ще увеличи доверието на гражданите на тези избори. В този момент проучванията на общественото мнение не говорят в негова полза, каза за Ен1 политическият анализатор Цвиетин Миливойевич.

Според него избори ще има, когато Вучич прецени, че рейтингът на партията му е във възход, което в момента не е така, или когато изборите може да са част от стратегията да печели време.

Анализаторите обаче не са сигурни, че посредниците в диалога с Прищина ще позволят на Вучич такова протакане.

Душан Спасоевич каза пред Гласът на Америка, че е имало случаи на печелене на време като например формирането на правителството след последните избори миналата година заради непопулярните в Сърбия санкции срещу Русия, но в случая с предсрочните избори и Косово според него това няма да е възможно.

София Ангелова


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    Краварчето Пак готви етно религиозна Война на балканите!
  • 2 Русофил

    1 4 Отговор
    Всички руски сателити ще увесят нос като няма денги в Русия от петрола и газта.
Новини по държави: