Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 08:04 6 608 20

Журналист от Хърватия: На България в ЕС не се гледа сериозно заради липсата на редовно правителство

  • журналист-
  • хърватия-
  • ес-
  • българия-
  • сериозно-
  • липса-
  • редовно правителство

Две години няма хармонизация на българските с европейските закони. България единственото, от което има нужда е стабилност, казва Диана Гласнова

Журналист от Хърватия: На България в ЕС не се гледа сериозно заради липсата на редовно правителство - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Още е рано за някаква съществена промяна, но се усеща малко по-голямо спокойствие, свързано с практичните неща от живота. Например - няма нужда хърватите да мислят за смяна на валута като пътуват в други страни от еврозоната или за цените.

Това каза за Euronews Bulgaria журналистът и главен редактор на изданието на българската общност в Хърватия Диана Гласнова.

Шенген също много облекчи преминаването на хърватите - словенската граница е само на 20 км от Загреб и ако едно семейство реши да обядва в Словения, няма да се притеснява дали ще чака с часове на границата.
Темата за повишаването на цените беше много сериозна. То обаче се случи през октомври и ноември. Декември този процес спря. На 23 февруари ще излезе статистиката на Евростат и се оказва, че нито инфлацията е толкова висока, нито повишаването на цените, колкото се смяташе предварително.

"Повишаване на цените заради приемане на еврото има, но то е минимално. Например, ако при преизчисляване на курса на куната в евро за даден продукт получите цена 1.36 евро, търговците ще сложат 1.40 евро", коментира журналистът.
Въпросът за влизането в еврозоната беше взет на най-високо държавно ниво и не беше тема на обсъждане в обществото. Чуваха се гласове за референдум, които угаснаха много бързо, тъй като с присъединяването към ЕС има един член, който казва, че еврото ще бъде прието в период, който е възможен или който страната е пожелала. Ако изрично не е подписан член при влизането, че страната не желае еврото, означава, че желае. Звучи малко грубо, но след влизането в ЕС ние не сме господари на съдбата си.

Приемането в еврозоната е много комплексен и сложен процес. Това е един от лостовете, с който функционира политиката на ЕС.
"В последните 2 г., в които Хърватия започна да покрива критериите за еврозоната и Шенген, само за Шенген критериите бяха 267. Огромният проблем за България е, че за последните 2 г. нямаше редовно правителство. Страшно ми е мъчно да кажа, че на България в ЕС не се гледа сериозно по тази причина", казва г-жа Гласнова.
Две години няма хармонизация на българските с европейските закони. България единственото, от което има нужда е стабилност. Хърватите не предпочетоха да гласуват за някакви нови партийки, неизвестно как формирани и финансирани. Без редовно правителство България не може да влезе в еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    44 1 Отговор
    На наведените политици никога не се гледа сериозно затова и няма правителство.

    Коментиран от #6

  • 2 Анонимен

    43 4 Отговор
    Да бе да, щото с редовно правителство ни гледат на сериозно, а не като една пионка длъжна да изпълнява нареждания? Вервайте им?
  • 3 Анонимен

    43 4 Отговор
    Като имаше редовно правителство на 4ворната ламя гледаха на нас насериозно че ще изпълним всичко което ни спуснат ... например премахване на ветото за рсм, или задължителна ваксинация?
  • 4 Реално

    33 0 Отговор
    Кога въобще са гледали сериозно България,те ни виждат като един външен разграден двор
  • 5 Ти да видиш

    37 9 Отговор
    Бе тоа кукумендзел,що не си гледа Хърватия ми дава акъл на другите?
  • 6 Само коментирам

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "да де":


    Такава "свобода" на словото е в ЕС, че ме е страх да си напиша мнението за лицето от снимката.





  • 7 Анонимен

    32 6 Отговор
    Ооо, щом някаква хърватка го казва значи е много важно и вярно, веднага трябва да клекнем или да се нагггъзим и да почнем да я слушаме?
  • 8 Някой

    45 4 Отговор
    Да ви кажа, въобще не ми пука, че не се гледало сериозно на България, щото нямала редовно правителство.
    А гледаха ли с недовери, примерно Белгия, която няколко години също нямаше редовно правителство? Не? Ами защо тогава този двоен аршин?

    Лично мое мнение е, че липсата на редовно правителство в България е от полза за държавността и народа. Видяхме ги последните редовни правителства - докараха глад и мизерия. Че и за в бъдеще ни нацедиха на пачи яйца - ще спираме ТЕЦ-вете, за да получат няколко милиарда в повече. Но не за народа, а за усвояване от техни фирми.
    Така че, по-добре временни правителства на Радев, отколкото редовно на ПП-ДБ (предатели и родоотстъпници) или на ГЕРБ (крадци и тарикати).
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Момчил

    16 3 Отговор
    Диано, като ти гледам името ,ти си чиста българка. Не плюй срещу корените си.
  • 11 да бе да

    15 4 Отговор
    че като сме имали редовно правителство да не би да са ни гледали на сериозно ? хората ни изобразиха на кенефа на европа и вие го имате това за сериозно ??? не ли е срам бе хора аз се радвам че едно полезно нещо може да излезе от най-безполезните граждани на българия (политиците) и то е да не ни вземат в ес това ще е първото политическо дело което е в закрила на народа !!!
  • 12 Коко

    23 6 Отговор
    Че ЕС да не си мисли че и ние го гледаме сериозно.
  • 13 Тая баба от снимката...

    17 4 Отговор
    ...защо ли много ми мяза на нашата...Велислава Дърева...!
    Пък и по приказки са от един и същ дол дренки...
  • 14 хРъват

    12 7 Отговор
    Ти си ходи в Югославия бабо спиружена - такава държава като твоята не знам да има не съм я учил по история навремето! Нема как да те погледнем насериозно!
  • 15 Спокойна е ама на хапчета

    6 6 Отговор
    Тази била вече спокойна, ама не знае че цените ще умножат още по две. То спекулата като почне, няма спирачки.
  • 16 Ама май

    9 3 Отговор
    Тая не журналист а журналистКА , ама като гледам лицето .. . май са я взели за мъж .

    ..

    Коментиран от #18

  • 17 Тито

    4 5 Отговор
    Каква Хрватя,бе .
  • 18 Хммм

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ама май":

    Има думи, които се изписват само в мъжки род. Няма такова нещо, като журналистКА, министърКА, стругарКА, президентКА и т. н. Професиите се изписват в мъжки род!
  • 19 Финансист

    3 4 Отговор
    Госпожо, вие сте толкова далеч от финансовите дале, че няма как друго яче да го кажа.мислите, че като сте приели еврото и сте по добре от нас в България, напротив, нямате свобода да лакирате с нац.си валута както ние , това е особено важно в времена на инфлация, икономически проблеми ...а що се отнася до Шенген отново е по добре че не сме в него, повече българи ще си харчат парите в България... а пък това за липсата на правителство е капак на статията ви, че много европейски държави са в постоянна правителствена криза напр, Белгия, Италия... така че статията ви е кръгла нула и няма нищо вярно в нея!
  • 20 Коко

    1 1 Отговор
    Вас пък вече никой не ви гледа като народ с ценности след като се наведохте за еврото!
Новини по държави: