Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 06:35 967 6

МААЕ обсъжда с Иран информацията за открития обогатен до 84% уран

  • иран-
  • уран-
  • маае

Това е близо до нивото, необходимо за производство на оръжие

МААЕ обсъжда с Иран информацията за открития обогатен до 84% уран - 1
Снимка: МВнР

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) снощи заяви, че обсъжда с Иран резултатите от наскорошни проверки, след като "Блумбърг нюз" публикува информация, че проверка на агенцията е открила обогатен до 84% уран, което е близко до нивото, необходимо за производство на оръжие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"МААЕ е запозната с неотдавнашните съобщения в медиите, свързани с нивата на обогатяване на уран в Иран", заяви агенцията в "Туитър". "МААЕ обсъжда с Иран резултатите от неотдавнашните дейности за проверка на агенцията и ще информира Съвета на управителите на МААЕ, когато е необходимо", пише още в съобщението.

Иран обогатява уран до чистота 60% от април 2021 година, посочва Ройтерс. Преди три месеца той започна да обогатява до това ниво във втори обект – завод близо до град Фордо, който е вкопан в планина. За производството на оръжия е необходим уран, обогатен до около 90%.

"Блумбърг" съобщи, че МААЕ е се опитва да изясни как Иран е обогатил уран до 84%, като се позовава на двама високопоставени дипломати. Агенцията добави, че откритият материал може да е бил "погрешно натрупан поради технически трудности в работата на центрофугите - нещо, което се е случвало и преди", цитирайки един от дипломатите.

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията от независими източници.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Механик

    16 2 Отговор
    Иран ще си направят атомно оръжие и евреите ще го снесат. Те и сега с памперса, ама когато гръмне първата иранска атомна бомба, тогава вече ще е вой до небесата, как видите ли само Израел има право да има такова нещо, а на Иран не е позволено.
  • 3 Тишо

    2 9 Отговор
    Навремето Буш демилитаризира Ирак за по-малко.

    Коментиран от #4

  • 4 Тони Блеър

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тишо":

    В Ирак беше пълно с химическо оръжие, за това ги нападнахне. После се оказа че няма такова, ама случват се грешки... Та така и собогатения уран...

    Коментиран от #5

  • 5 Точно така

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тони Блеър":

    е както казваш. Дори и статията (пасквила) така завършва:
    "Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията о т независими източници."
    Иначе казано - хайли лайкли. Партенка като за безмозъчно западн(ал)о население.
  • 6 ФК Горно Уйно

    0 0 Отговор
    В гаража на Байдрън ли го откриха или в задният двор на Блеър?