Last news in Fakti

3 Март, 2023 06:51 1 519 25

Тилбург и Бреда са първите градове в Нидерландия, които ще лицензират производството на канабис

  • нидерландия-
  • канабис-
  • бреда-
  • тилбург-
  • легализиране

Властите ще се опитат да се справят с противоречието, при което продажбата на марихуана е легална, но самото производството - не

Тилбург и Бреда са първите градове в Нидерландия, които ще лицензират производството на канабис - 1
Снимка: ПРБ

Нидерландия ще направи първи опит за лицензиране на производителите на канабис, снабдяващи кафенетата, известни като "кофи шопс", в които употребата на наркотика е позволена от закона, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По този начин нидерландските власти ще се опитат да се справят с противоречието, при което продажбата на марихуана е легална, но самото производството - не. Това подхранва незаконния пазар, доминиран от престъпни организации.

Местните власти се надяват, че легализирането на производството на канабис ще затвори този черен пазар.

Опитът ще се проведе в Тилбург и Бреда, съседни градове в южната част на Нидерландия, а след това и в други населени места.

"Много е важно да предприемем следващата стъпка в нашата политика по отношение на канабиса", заяви кметът на Бреда Пол Депла.

Опитите в Бреда и Тилбург са част от това, което нидерландското правителство нарече "начална фаза" на новата политика по отношение на канабиса, която ще доведе до легализиране на производството на марихуана в цялата страна.

Забраната за производство на канабис също така означава, че не ясно как се произвежда самият наркотик, което поражда опасения за общественото здраве, заяви Депла.

"Смятам, че опитите са нещо много добро. Работим върху този експеримент повече от 10 години", заяви Рик Бранд, собственик на едно от кафенетата в Бреда, и добави, че съжалява, че страната му, известна като лидер в либералните политики, е закъсала, когато се стигнало до легализиране на производството на канабис.

"Крайно време е канабисът да стане 100 процента легален в Нидерландия", добави той. Бранд заяви, че за клиента това ще означава, че крайният продукт ще бъде по-чист и следователно по-добър за здравето, ще има повече разновидности и ще бъде по-евтин.

Кметът на Бреда Допла заяви, че процесът по легализиране на производството може да донесе и икономически ползи, но подчерта, че най-важно е затварянето на незаконния пазар и прозрачността по отношение на здравето.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маркс

    16 3 Отговор
    Опиум за народа.
  • 2 Последния Софиянец

    25 3 Отговор
    Европейски ценности.

    Коментиран от #5

  • 3 Гого

    28 3 Отговор
    Наркоманската държава дето не ни пуска в шенген!

    Коментиран от #17

  • 4 неандерталче,надрусано

    23 7 Отговор
    Шумачкоо,излагаш се!Може ли да паднеш толко ниско,да ни пробутваш реклама на наркотици????????Ти искаш ли,твоето дете да е едно от милионите нещастни зомбирани същества ,спящи по булевардите,чиято единствена цел е да се надруса с поредната доза наркотик?Не ми отговаряй,просто запази отговора за себе си и престани да се излагаш за една шепа американски центове!

    Коментиран от #7, #23, #24

  • 5 да де

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ниската земя на дрогата и червените фенери.
  • 6 Констатираща

    17 3 Отговор
    Какво друго може да се очаква от тях?

    Коментиран от #9

  • 7 Констатираща

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "неандерталче,надрусано":

    Тези, които поддържат и лансират покварената политика на такива страни, нека се преместят там. Вярвам, че ще ги приемат радушно. Защо да разпространяват "заразата" навсякъде? Малко ли ни беше пандемията, малко ли ни са пътните произшествия от дрогирани водачи?! Който харесва такъв морал, да си заеме мястото в съответната страна. Трябва хората да се прегрупират по възгледи в съответните страни, за да няма проблеми. Сега всичко е възможно и границите са отворени.
  • 8 Тия нямат ли си

    7 2 Отговор
    и град Содома, освен Тилбург и Бреда? Там всякакви извращения могат да разрешат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ганю

    3 3 Отговор
    к.у.р.в.е.н.с.к.и маносани т.ъ.п.а.н.а.р.и управлявани от мафията
    праснете им по една атомна бомба като над хирошима и нагасаки
    и 12 по рихтер земетресенийце става
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    7 3 Отговор
    Следваща стъпка към свещените евроатлантически ценности е пропагандата и легализирането на зоофилията и педофилията! Да жУвей ЕС и неговите "ценности"!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лудия касапин

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Не ни пускат,защото не спазваме правила и закони.Обществото там е достатъчно умно,да си прави сметката къде свършва закона и къде започва престъплението.Затова са им разрешили и да отглеждат и да употребяват канабис,разрешили са им червени фенери,разрешили са им евтаназия разрешили им са и много други работи. И да ще слушаш какво ти казва " наркоманската" държава,защото са в топ 5 по най висок стандарт на живот в ЕС,а не работят за 750лв. Да,ще слушаш "наркоманската" държава,като ти казва че на бай ти Андрес ван дер Бур от Утрехт му писна да бачка,за да отиват парите му от данъци в България,уж да строят пътища,а 1/3 от асфалта до го няма.Да,ще слушаш какво ти казва"наркоманската" държава,защото там всяка година затварят затвори,половината са направени,като домове за бежанци,другата част са дадени под наем за ползване от Белгия.Ще слушаш,когато някой ти казва,че нещо не ти е наред и трябва да се промениш(корупция и върховенство на закона).Защо виждате в тази страна само канабиса и червените фенери,а пропускате високия стандарт на живот,добрите университети,подредените градове и т.н.Бай Ганчо,където се чуди как да не прати смс на синя зона,се е притеснил, че в Холандия почвали,да отглеждат канабис,за да спрат черната търговия.Смях.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 От цялото

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Лудия касапин":

    ти излияние лъха ... (автоцензура) ... !
    Остана само да ни обясниш, защо там от години е забранена рекламата на тютюневи изделия, след като са толкова съвестни холанците и сами си знаят какво, къде, кога и колко. При това тютюнът винаги е бил легален. Навсякъде.
    Холандия, твърде вероятно по проект, я превръщат в европейски Ню Орлеанс. И там е същият вертеп! Легални наркотици, проституция и всякакви "ценности".

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Лудия касапин

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "От цялото":

    През 2004 българския парламент, забранява рекламата на цигари по радио,телевизия и Интернет. За 20 години данните са следните 28% от хората в България на възраст на 15 год. пушат над 10 цигари на ден (1-во място в ЕС) в Холандия този процент е 17, на последните места заедно с Дания и Швеция. Сърдечно съдови заболявания-България -4697 човека на 100 000(1-во място в ЕС). Холандия-1283 човека на 100 000.(едно от последните места заедно с Ирландия и Норвегия).Може сам да си направиш извода колко са съвместни и знаят какво,къде,кога и колко.

    Коментиран от #25

  • 23 Ах, жалки пияници

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "неандерталче,надрусано":

    Предпочитам канабис,пред водка и комунистическо бъдеще!
  • 24 Пиян Примат

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "неандерталче,надрусано":

    Фактите показват че пияниците не Спят по булевардите а карат автомобилите си пияни.Убиват децата и родителите ни на пешеходните пътеки!И няма кой да ви осъди!😎
  • 25 От цялото

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лудия касапин":

    Не знам дали си касапин, но вероятно или си наистина луд, или се правиш на цапнат по главата. Задавал ли си си впроса защо е забранено да се шофира след пушене на трева, а пушенето на цигари не се споменава изобщо в закона за движение по пътищата. Тия врътки, дето ги правиш с измислени цифри, въобще не помагат на каузата ти. Само потвърждават псевдонима ти.
Новини по държави: