Last news in Fakti

5 Март, 2023 07:24 1 365 29

Еди Рама: Русия е финансирала партии в Албания, РСМ, Черна гора и Босна с цел да дестабилизира тези страни

  • еди рама-
  • албания-
  • русия-
  • цру-
  • доклад-
  • партии

Албанският премиер се позова на доклад на ЦРУ

Еди Рама: Русия е финансирала партии в Албания, РСМ, Черна гора и Босна с цел да дестабилизира тези страни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заключения от доклад на ЦРУ сочат, че Русия е финансирала Демократическата партия на Албания, както и други политически партии в Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина, за да дестабилизира тези страни. Това заяви албанският премиер Еди Рама по време на дебати в парламента тази седмица, предаде агенция АТА, цитирана от БТА.

"Именно ЦРУ е отбелязало в доклада си, че Демократическата партия, заедно с една политическа партия в Северна Македония, една в Черна гора и една в Босна и Херцеговина, са получавали руско финансиране, за да дестабилизират", каза Рама в четвъртък по време на парламентарни дебати, поискани от опозицията в Албания по така наречената „афера Макгонигъл“.

Чарлз Макгонигъл е бивш високопоставен агент от контраразузнаването на ФБР, когото в САЩ обвиняват, че е укрил от ФБР ключови подробности от свое пътуване в Албания през 2017 г. с бивш служител на албанското разузнаване, за когото се твърди, че му е дал най-малко 225 000 долара. Макгонигъл, който е бил началник на контраразузнаването за региона, е обвинен също, че е работил за руски олигарх по времето, когато е трябвало да го разследва, съобщи по-рано Асошиейтед прес.

Албанската опозиция пък обвинява премиера Рама в корупция във връзка с „аферата Макгонигъл“.

Пред парламента в четвъртък Еди Рама отрече да е подкупвал или да е проявявал специално отношение към бившия агент от контраразузнаването на ФБР. Рама смята, че опозицията иска „да използва политически съдебен процес в САЩ, който няма никаква връзка с Албания, правителството“ или лично с него.

Макгонигъл се е срещал с Рама няколко пъти. Той е отправял предупреждения към албанския премиер относно предоставянето на лицензи за петролни сондажи на водещи руски компании.

Еди Рама призна, че се е срещал с агента и са говорили за руската заплаха, но отрече да му е давал пари или да е проявявал някакво специално отношение.

Пред парламента Рама каза, че ако е разполагал с информация, че Демократическата партия (в опозиция) получава руски пари, той е щял да я предаде на партньорските организации и на ФБР.

„(…) ако имах повече информация от това, което излезе в медиите, за ужасния факт, че руснаците са финансирали най-голямата опозиция в тази страна, за да свалят правителството, щях да я предам на всички, на които мога, без никакво съмнение, от партньорските организации, чувствителни към тези въпроси, до ФБР, определено“, каза Рама пред албанския парламент.

Демократическата партия организира през последните месеци няколко протеста срещу правителството на Еди Рама. Последният се състоя вчера.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преден мост

    29 9 Отговор
    Албания също дестабилизира успешно Балканите..

    Коментиран от #26

  • 2 пешо

    29 15 Отговор
    на ЦРУ глупостите край нямат , те дестабилизират целия свят
  • 3 Мунчо юмручето

    21 14 Отговор
    Ето и шиптара и тои взе да ръси акъл
  • 4 Уви!!!

    15 9 Отговор
    Не е само там!
  • 5 Някой

    19 12 Отговор
    Дааааа.... Руснаците винаги финансират, за да дестабилизират някоя държава. А добрите янки винаги финансират, за да стабилизират. Ама, винаги!

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бял човек

    14 10 Отговор
    Време е таяцигания да приключи.какъв Еди,каква Рама? Цигания бате,до шия.
  • 8 Софиянец

    14 10 Отговор
    А МВР България почти няма партия която да не е финансирана от рашките. Изборите днес са между мирът и войната, между Азия и Европа ;) поне българинът може да избере че ако са повече очевадно се затруднява.
  • 9 Човек

    16 13 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    На руснаците извинението им е винаги янките. Ако американците направят нещо лошо, руснаците винаги трябва да направят нещо още по-лошо, че да не останат назад. Разликата е само, че американците дестабилизират и нападат диктатури, а руснаците правят същото с демокрации.

    Коментиран от #21

  • 10 Сеирджия

    17 3 Отговор
    А българските предатели безплатно ли предават националните интереси?

    Коментиран от #13

  • 11 9689

    10 12 Отговор
    Плюещите по Русия,ако вятърът задуха от изток ,кво праим? Един престъпник казал нещо дето го е чул от друг и му се вързваме......
  • 12 Продажници

    9 6 Отговор
    ЦРУ свръхкомпенсира както винаги.
  • 13 ПростТролКопейкин

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сеирджия":

    Съвсем не!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ФАРА

    14 2 Отговор
    Крайно време е да се приеме подобен закон и партиите, съотв. политиците, които приемат дарения или финансиране от чужденци, да бъдат поставени под запрещение. Пътят на парите трябва да бъде проследяван до крайния източник.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Хахахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "ФАРА":

    Че то тогава няма да останат хора в политиката! Хахахаха.
  • 17 Хахаха

    8 9 Отговор
    Русофилките веднага изпадат в истерия ,когато чуят че Рашките раздават Копейки.
    Защото знаят ,че и в България много рубли се наливат .
    Тоя Еди как е пропуснал ,да назове и България в тоя списък.
    Хаха
  • 18 Хахаха

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "ФАРА":

    Копейкин първи ще светне .
    Хахаха
  • 19 Сър Пичук

    9 9 Отговор
    Тази практика на Кремъл не е променена от времето на Студената война. Тогава финансираше терористични групировки и "революционни движения", чиято цел беше свалянето на законно избраното правителство и установяване на власт, подвластна на Кремъл. Сега финансират политици, партии, медии и отделни влиятелни личности, които да защитават интересите на Русия, а ако са във властта, да водят проруска политика.
  • 20 Сотир

    7 4 Отговор
    На Израждане,Дпс,Бкп,герб от къде мислете че им идват парите.

    Коментиран от #22

  • 21 Минувач

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    Ами дай ни пример за такива диктатури, които са дестабилизирали янките в Африка. Дали си имаш представа, какво се случва в Африка и за колко милиона жертви говорим. Когато САЩ отидат от добра воля да донесат мир и спокойствие на поне една държава, без да имат после изгода и да цоцат ресурси, продават оръжие и прочие, а само да покажат, че са доброто ченге - тогава ми говори. А от този доклад, не на кой да е, а баш на ЦРУ, какво да очакваме - да говорят за организации, като Америка за България ли? А техните явни финансови инжекции към политици май не се броят, но смело заявяват за руска намеса. И като за финал - познай, НИКОЙ не е виждал и няма достъп до този доклад, за да се запознае с доказателствата за твърденията. Тези доклади се изготвят и оповестяват само резултатите - дали само на официална позиция и на думи, дали с достъп само до написаните заключения, но НЕ и до доказателствата. А ние, като добри овчици, трябва да блеем багодарствено и да не питаме повече подробности, а да вземаме угодните мерки на момента.
  • 22 Минувач

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Сотир":

    ДАНС прави проверки на Възраждане има-няма на всеки 3-4 месеца, е къде са доказателствата или само ще лаем според пропагандата. Но пък виж, за ДБ и ПП, доказателствата за инжекции от Америка за България за явни и неоспорими. Закуските на Козяк за документиани, а няма нито една среща на Възраждане и Костадинов с Митрофанова, освен 5 минутни случайни засичания при някое събитие. Къде останаха доказателствата за онези 4000 издръжка от Русия, къде са? А само като си помисля, че Възраждане специално са им такъв трън в очите и дават мило и драго да намерят нещо ... ДАНС се пробва неспирно, ама - тц. То не бяха за субсидиите, за онази вила, дето я изкараха къща за милиони, какво ли не беше - и? Ами всичко е точно и според НАП, и според ДАНС. Уви! За другите изброени партии не е така, но специално за Възраждане - няма нищо открито и то, когато Гешев беше впрегнал всички ресурси да ги ликвидира.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 случаен

    4 1 Отговор
    по доклад на цру русия е фалирала преди години,затуй нема как да е финансирала нищо,лъжеш продажник американски
  • 25 Русе

    2 1 Отговор
    Албанците или стават православни или напускат балканите, не ме интересува откога са на балканите, нови правила, тук всички са православни
  • 26 А ние и унгарците

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Преден мост":

    успешно дестабилизираме ЕС, под умелото ръководство на Кремъл, като верни слуги на цар Путлер
  • 27 СМЯХ

    3 1 Отговор
    "На крива ракета, космосът и е виновен", Напоследък всички проблеми на американските подлоги в цяла Европа, а дори и в други части на света, че не се получава нещо, което искат, се дължат на Русия. Да, ама не. Простотията и алчността са безкрайни. Е всичко си има край рано или късно. Но тогава идва трагедията за тези хора, Те не могат да съществуват, ако някой друг не поема вината за тяхната неедекватност. И тогава настъпва трагедията.
  • 28 А България къде е

    1 1 Отговор
    Ние тука си имаме изцяло руска "демокрация". С 30 години традиции на крадене, далавери, усвояване на евро фондове и лъгане на хората. Всички партии, които се изредиха във властта подписваха неизгодни енергийни договори в интерес на руската страна. Никоя партия не посмя да пипне държавната Лукойл, която десетилетие не пожела да плати данък печалба тук и ощети българските пенсионери с милиарди. Това малцина политици повдигнаха на въпрос. Дори и уж евро насочените герб подариха на Путин газопровод от нашия джоб за 3.5млрд.
    Докато не се отървем от рашистките зависимости няма да се отлепим от най-ниския стандарт на живот в Европа, близък до руския.

    Коментиран от #29

  • 29 смях

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "А България къде е":

    България е била "плътно" до другаря СССР точно преди тези 30 години за които ти говориш... По твоите думи излиза, че преди 91-ва сме били с Америка и е било добре..
Новини по държави: