8 Март, 2023 12:14 1 394 6

Най-репресивната страна за жените в света

  • афганистан-
  • права-
  • жени-
  • репресии-
  • талибани

Коя е тази държава?

Най-репресивната страна за жените в света - 1
Източник: Shutterstock

Афганистан се превърна в най-репресивната страна за жените в света, откакто талибаните взеха властта, заяви днес ООН, цитирана от "Асошиейтед прес".

На жените им бяха отнети основни права и новите управляващи "са се фокусирали основно върху налагането на правила, които на практика оставят повечето жени и момичета хванати в капан в домовете им", се казва в изявление на Мисията на ООН в Афганистан, публикувано на Международния ден на жената.

Въпреки първоначалните си обещания за по-умерена политика, що се отнася до правата на жените, талибаните наложиха строги мерки, откакто взеха властта през август 2021 г. Тогава ислямистите се върнаха на власт в Афганистан, възползвайки се от изтеглянето на силите на САЩ и НАТО след война, продължила две десетилетия. Талибаните забраниха образованието на момичетата след шести клас и достъпа на жените до обществени места като паркове и спортни зали. Жените също така нямат право да работят в национални и международни неправителствени организации, като по наредба трябва да носят дрехи, които покриват тялото им.

"Под управлението на талибаните Афганистан остава най-репресивната страна в света по отношение на правата на жените", каза Роза Отунбаева, специален пратеник на генералния секретар на ООН и ръководител на мисията в Афганистан. "Смущаващо е да наблюдаваме техните методични, целенасочени и систематични усилия за изтласкване на афганистанските жени и момичета от обществената сфера", добави тя.

Ограниченията и най-вече забраните за образование и работа в неправителствени организации предизвикаха жестоко осъждане от международната общност. Въпреки това талибаните не показват признаци на отстъпление и твърдят, че забраните са временни и са въведени, защото жените не носят правилно забрадките си и не спазват правилата за разделение на половете, отбелязва АП.

Що се отнася до забраната жените да получават университетско образование, талибанското правителство каза, че някои от преподаваните предмети не съответстват на афганистанските и ислямските ценности. "Затварянето на половината от населението на страната вкъщи в условията на една от най-големите хуманитарни и икономически кризи в света е огромно действие на национално самонараняване", заяви Отунбаева.

"Това ще обрече на бедност и на зависимост от помощи не само жените и момичетата, но и всички афганистанци за поколения напред", добави тя, като според нея това ще изолира Афганистан още повече от собствените му граждани и от останалия свят.

Мисията на ООН в Афганистан също така заяви, че отчита почти постоянен поток от дискриминационни укази и мерки срещу жените след идването на талибаните на власт. Част от тях са свързани с правото на жените да пътуват или да работят извън пределите на домовете си, като достъпът до пространства е до голяма степен ограничен. Освен това жените в страната не разполагат с правото да вземат решения на всички нива в публичния сектор.

Представители на ръководеното от талибаните правителство на Афганистан не пожелаха да коментират по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адан Хилтън

    4 2 Отговор
    Само от миналата година откакто Байдън избега от там. Последните 20 години някак американските окупатори "уважаваха" афганистанските жени - както всеки чужд войник "уважава" жените на завладените. Апък в Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Катар няма проблеми с правата на жените - там всички жени имат право да станат част от харема на петролен шейх ако са красиви, а ако са грозни имат право да мълчат и да живеят в землянки като на Татуин.
  • 3 Миле

    1 5 Отговор
    Да благодарят на УСА
    Това са афганистанки през 70те , преди да дойде американската демокрация

    Коментиран от #6

  • 4 От Афганистан

    3 3 Отговор
    бягат само млади мъже, а жените си стоят там, явно им харесва.
  • 5 Няма кой

    2 0 Отговор
    да им помогне, изредиха се всички да им помагат - англичани, руснаци, американци. Последните им създадоха, обучиха и въоръжиха 350 000 армия която не можа да ги защити дори на летището при отрано обявеното си изтегляне. Предадоха се на 50 000 талибани на коне и мотопеди. Премиерът им заграби пари и злато и се скри някъде. Такъв народ си заслужава съдбата.
  • 6 генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Миле":

    тая снимка е от ИРАН ве троле
Новини по държави: