Last news in Fakti

9 Март, 2023 14:45 783 2

Двама души загинаха при престрелка на летището в Сантяго де Чиле

  • чили-
  • летище-
  • престрелка

На видеозапис, публикуван в социалните мрежи, се чуват изстрелите от престрелката, а в друго видео се виждат дупки от куршуми по самолет на авиокомпания "Делта", паркиран близо до мишената на обира - самолета на "Латам"

Двама души загинаха при престрелка на летището в Сантяго де Чиле - 1
Снимка: Shutterstock

Служител на охраната на летището в чилийската столица загина при престрелка с предполагаеми извършители на обир на повече от 32 милиона долара в брой, намиращи се на борда на самолет от Маями, предаде АП, като се позова на властите.

При престрелката вчера е бил убит и един от предполагаемите крадци, уточнява агенцията.

Около десет тежко въоръжени мъже са успели да проникнат през охранителните системи и да стигнат до пистата на летището, където от самолет на авиокомпания "Латам" в брониран камион са щели да бъдат прехвърлени 32,5 милиона долара, каза заместник-секретарят на вътрешните работи Мануел Монсалве.

Охраната на летището се е опитала да спре предполагаемите крадци, като при разразилата се престрелка са загинали служител на Главната дирекция по гражданска авиация (ГДГА) и един от нарушителите. Останалите крадци са избягали. Две изгорели превозни средства са намерени по-късно в близост до летището.

"Смелите действия на представителите на ГДГА са осуетили обира", заяви Мосалве и подчерта, че крадците са били добре организирани и тежко въоръжени.

На видеозапис, публикуван в социалните мрежи, се чуват изстрелите от престрелката, а в друго видео се виждат дупки от куршуми по самолет на авиокомпания "Делта", паркиран близо до мишената на обира - самолета на "Латам".

"Нямаше никаква опасност за пътниците", каза директорът на ГДГА Раул Хоркера.

Цел на крадците са били 32,5 милиона долара, които трябвало да бъдат прехвърлени от самолета в брониран камион и да бъдат разпределени в няколко чилийски банки.

Инцидентът с осуетения обир "без съмнение налага преразглеждането на нашия план за действие и подобряването на протокола… налага да преосмислим много неща", заяви Хоркера.

Това не е първият случай на нападение на летището в чилийската столица. През 2020 г. от склад там са били откраднати 15 милиона долара, а шест години по-рано при подобна атака са били отмъкнати 10 милиона долара, припомня АП.

"Когато има несигурност, всичко се крепи на косъм", каза в изявление вчера чилийският президент Габриел Борич и изрази разочарование от случилото се.

Нарасналият брой на престъпленията е допринесъл за спад в доверието към президента напоследък, сочат проучвания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    4 1 Отговор
    Дори и чили се развива по-добре от комунистическата плантация на Балканите!
  • 2 мдда

    2 1 Отговор
    Да не забравяме, че в Чили импийчнаха пРезидента си!