Last news in Fakti

9 Март, 2023 17:00 1 297 15

Северна Корея изстреля поредната балистична ракета

  • южна корея-
  • северна корея-
  • пхенян-
  • сеул-
  • ракетен тест

Изстрелването дойде в момент, когато Съединените щати и Южна Корея се подготвят да проведат най-големите си комбинирани военни учения от години през следващата седмица

Северна Корея изстреля поредната балистична ракета - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея изстреля в четвъртък балистична ракета с малък обсег към водите край западното си крайбрежие, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Асошиейтед Прес.

Изстрелването дойде в момент, когато Съединените щати и Южна Корея се подготвят да проведат най-големите си комбинирани военни учения от години през следващата седмица, за да се противопоставят на заплахата от ядрения арсенал на Северна Корея, който лидерът Ким Чен-ун разшири агресивно през последните години въпреки задълбочаващата се икономическа изолация на страната му и трудности, свързани с пандемията.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея съобщи, че ракетата е била изстреляна около 18:20 часа местно време (11:20 часа българско време) от район близо до западния крайбрежен град Нампо. Засега няма информация колко далеч е достигнала ракетата или къде точно е паднала.

Южнокорейската армия засили наблюдението си върху дейностите на Северна Корея, като същевременно поддържа "пълна готовност" в тясна координация със своя съюзник, САЩ, съобщиха южнокорейските военни. Индо-тихоокеанското командване на САЩ заяви, че изстрелването не представлява "непосредствена заплаха за военният персонал или територията на САЩ, или за нашите съюзници", но все пак подчертава дестабилизиращото въздействие на ядрените оръжия и ракетната програма на Северна Корея.

Изстрелването дойде, след като влиятелната сестра на Ким предупреди във вторник, че нейната страна е готова да предприеме "бързи, смазващи действия" срещу Съединените щати и Южна Корея, докато съюзниците разширяват военното си обучение, за да се справят с нарастващата ядрена заплаха от Северна Корея.

След като изпробва рекорден брой ракети миналата година, Северна Корея проведе нови демонстрации на оръжия до 2023 г., включително тестови изстрелвания на междуконтинентална балистична ракета, ракети с малък обсег и предполагаема система за крилати ракети с голям обсег..

Експерти казват, че Северна Корея със зачестилите ракетни тестове и заплахи се опитва да претендира за способност да извършва ядрени удари в Южна Корея и континенталната част на САЩ. Ким, който вижда своя ядрен арсенал като най-силната си гаранция за оцеляване, се опитва да принуди Съединените щати да приемат Севера като ядрена сила и иска да договори така необходимите икономически отстъпки от позицията на силата, казват анализатори.

Миналата седмица южнокорейската и американската армия обявиха, че ще проведат компютърно симулирано командно-щабово обучение на 13-23 март и ще възобновят своите най-големи пролетни полеви учения, проведени за последно през 2018 г.

Съединените щати също наскоро изпратиха усъвършенствани бойни самолети, включително бомбардировачите с голям обсег B-1B и B-52, за учения с южнокорейски самолети в демонстрация на сила, което предизвика протести от Северна Корея, която описва съвместните учения на съюзниците като репетиции за нашествие.

Източник: Асошиейтед Прес


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реру

    33 7 Отговор
    "... че нейната страна е готова да предприеме "бързи, смазващи действия" срещу Съединените щати и Южна Корея..."

    Коментиран от #3

  • 2 Следващата ще е към

    23 16 Отговор
    Байданистан
  • 3 Хохо

    7 28 Отговор

    До коментар #1 от "реру":

    Бе стига с тези монтажи, бе. И децата в яслата, не им се връзват.А голям човек като теб.... с грахово зърно - чак се впечатлява и си вярва.
  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    32 21 Отговор
    Велик народ са северно корейците и ръководителите им дядо, баща и внука Великия Ким. Не допуснаха капитализъм и капиталистическите чакали да ги подчинят и да почнат да ги ограбват и унищожават, как се получи в много страни и държави!

    Коментиран от #15

  • 5 Браво

    19 26 Отговор
    А в южната Корея под американско "робство" направиха електрически коли, телефони и компютри на които си изкарвате копейките, жалка история. Света винаги върви напред, колкото и да има такива които да се опитват да спират прогреса

    Коментиран от #7

  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    22 18 Отговор
    Европа може ли да си позволи да изстрелва такова количество ракети Само горивото не могат произведе
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    14 23 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Имах от тия "достижения" на техниката от южно корейските марки - една прахосмукачка от тяхната марка нова изкара едвам девет месеца!

    Коментиран от #9

  • 8 Нищо ново

    16 4 Отговор
    Както и през последните няколко десетилетки, и те са дали нещо на света да ги съжалява
  • 9 Естествено

    7 17 Отговор

    До коментар #7 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Руските прахосмукачки са най добрите, ако съществуваха де 😂😂🤣😅😭😂.
  • 10 Луд

    21 10 Отговор
    А не бе! Виж колко е усмихнат Ким! Дедо байдън напълни памперса

    Коментиран от #11

  • 11 реру

    17 12 Отговор

    До коментар #10 от "Луд":

    "А не бе! Виж колко е усмихнат Ким!..."

    Той винаги е усмихат както трябва да изглежда всеки държавен ръководител, но според някакъв
    техен ритуал другите трябва задължително да плачат... колкото повече - толкова по-добре...

  • 12 Taka така

    15 11 Отговор
    Давай Кимчо,че кщКотеите трябва да се обединят и капитализма да се изрине
  • 13 Левски

    17 12 Отговор
    Мине се не мине и Кимчо им набива нова Бустерна доза на Кравар.ите!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Велики

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Са .
    Просто умират от глад .
    Хаха
    Странно ,защо Русофилките само хвалят Раша , Северна Корея Беларус
    И няма нито един да се е преместил , да избяга в оня по добър диктаторски свят.
    Хаха
Новини по държави: