Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2023 14:30 711 16

CNN: Войната в Украйна и санкциите не засегнаха сътрудничеството на Китай и Русия във военната индустрия

  • санкции-
  • китай-русия-
  • китайско оръжие за русия

Най-малко три пратки от Poly Technologies включват оборудване за експлоатация или поддръжка на руския Ми-171Ш, военнотранспортен хеликоптер, който може да носи оръжия и е бил използван в операциите на Москва в Украйна

CNN: Войната в Украйна и санкциите не засегнаха сътрудничеството на Китай и Русия във военната индустрия - 1
Снимка: Shutterstock

През изминалата година санкционираните от Запада руски отбранителни компании продължиха да поддържат активни търговски отношения с китайски държавни отбранителни предприятия, съобщава CNN.

Митническите документи, разгледани от CNN, показват, че само до средата на ноември базираният в Пекин отбранителен изпълнител Poly Technologies е изпратил най-малко дузина пратки оборудване на санкционирана руска компания. Доставките включват по-специално резервни части за хеликоптери и радиооборудване.

Още новини от Украйна

Дългогодишният търговски партньор на PolyTechnology, авиационният завод в Улан-Уде, който произвежда военни хеликоптери, също продължи да изпраща части и хеликоптери на пекинската компания през последната година.

Най-малко три пратки от Poly Technologies включват оборудване за експлоатация или поддръжка на руския Ми-171Ш, военнотранспортен хеликоптер, който може да носи оръжия и е бил използван в операциите на Москва в Украйна.

В същото време, отбелязва CNN, няма доказателства, че стоките, доставени от Китай, се използват директно от руската армия в Украйна.

Военни анализатори и експерти по сигурността казват, че частите, изпратени от китайската фирма в Русия, са доста основно руско авиоцианно оборудване. Доставките могат да бъдат част от съществуващи договори и стандартни бизнес отношения между компаниите.

"Този ​​тип износ трябва да бъде одобрен от правителството. Но предвид естеството на тези части и факта, че Poly Technologies е под санкции на САЩ от 2013 г., правителството може да не вижда причина да не одобри доставките", обяснява Юн Сонг, директор на Китайската програма на мозъчния тръст във Вашингтон Stimson Center.

В същото време статистиката за търговията от миналата година показва, че ключовите играчи в отбранителния сектор поддържат много силни връзки помежду си. Според експерти такива добре установени връзки могат да бъдат използвани за доставка на оръжия за Москва - ако официален Пекин не възрази срещу това.

В края на февруари директорът на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс заяви, че според разузнаването Китай обмисля изпращането на оръжие на Русия, но Пекин все още не е взел окончателно решение.

В отговор китайският външен министър Цин Ган сравни доставките на китайски оръжия за Русия с доставките на американски оръжия за Тайван.

"Защо САЩ искат от Китай да не предоставя оръжия на Русия, но в същото време продават оръжия на Тайван? - попита министърът на пресконференция.

В същото време Цин Ган повтори, че Китай не доставя оръжие на никоя от страните в украинския конфликт и подкрепя мирното уреждане на този конфликт.

Източник: CNN/ News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 12 Отговор
    Си върти Пу във всички пози на кама сутра.
  • 2 Пич

    13 1 Отговор
    Не бе , глупави козяци , засегнаха сътрудничество между Русия и Китай , защото го засилиха неимоверно !!! Плачете заради тъпотията си сега !!!
  • 3 Хммм

    4 3 Отговор
    И какво го интересува американския данъкоплатец за тази новина, че СНН му я представя!?!
  • 4 360°

    5 1 Отговор
    Санкциите работят в обратна посока. Хахаха. Отде тръгнАли, там де върнАли.
  • 5 Джендр0либераСТ от ФАЩ

    7 2 Отговор
    Сатанистите от "колективния заПАД " скоро ще л@п@т чушката.
  • 6 Мър мър мърмотов

    5 1 Отговор
    И малките деца разбраха, че санкциите са насочени към хората и малкия бизнес в ЕС и същите в САЩ и др сателити... Поредната икономическа воина с/у своите (не с/у корповете те са на над 300%) добре опакована в лъскаво целофанче. ха ха ха
  • 7 Оракулът от Каспичан

    3 5 Отговор
    Китай вече е пълен господар на васалната си провинция русия.В кремъл са готови на всичко,само и само китайските другари да им подхвърлят някой кокал.Оцеляването на русия вече зависи изцяло от Китай.Естествено,китайците не правят нищо дяром,а ще се възползват максимално от унизителното положение в което се намира русия,както неведнъж са го правели.Това е посока в която Западът трябва да упражни всичките си усилия,за да не допусне голяма военна помощ от страна на китайците за умиращият кремълски режим.САЩ имат достатъчно лостове,за да упажнят ефективен натиск върху Пекин.Това са и икономически санкции,които могат да прераснат в нова търговска война и военни средства,които американците вече използват за демонстрация на решимост.Китай е изключително зависим от САЩ,които са основен двигател за китайската икономика,както и заради големите заеми,които китайските банки са инвестирали в американската икономика.При евентуално ескалиране на отношенията,тези пари китайските другари няма да ги видят никога,а икономиката им ще бъде смазана от американците.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Оракулът от Каспичан":

    Не, не банки мой човек, а инвестиции във фалирали краварски фирми в производство в Китай 😄 А ? Кво ше каеш ? Хаха

    Коментиран от #15

  • 9 Българин

    0 0 Отговор
    Квиииик, голямо квичене. Вчера яко са напънали прасето съдейки по днешното квичене, от редовно грухтене днес е яко квичене. Бая техника е помляна вчера.
  • 10 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Оракулът от Каспичан":

    При евентуална ескалация натовската техника ще е неизползваема поради липса на акумулатори, батерии и всяква електроника. Цялата европейска икономика ще рухне за месеци. Всички суровини, метали, енергоносители са в ръцете на страни от БРИКС.

    Коментиран от #11, #12, #13, #14

  • 11 Оракулът от Каспичан

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Смешник.Тези глупости за "студената зима" и липсата на ток и горива ги слушаме от миналта есен.Нищо такова не се случи.Не разчитай на това,няма да стане.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Знаещ

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    А брикс е в ръцете на Ротшилд хаха. 50мили доларес е вкарал е в реина в брикс. М? Знаете ли?
  • 15 Оракулът от Каспичан

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Много си далече от истината.Американският пазар е най-големият за Китай и основен за развитието на китайската икономика.Да не говорим,че китайците масово влагат пари в имотният пазар в САЩ и нямам предвид,че купуват апартаменти,а цели небостъргачи за десетки и стотици милиарди долари.Не знам,кои са "фалиралите" американски предприятия в Китай,но всичките за които се сещам са на огромни печалби,включително Тесла,която остава еедна от най-продаваните електрически коли там.

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Оракулът от Каспичан":

    😂 евала 😂 подходящ ник имаш
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания