14 Март, 2023 14:45 653 7

Швеция се примири, че Финландия ще я изпревари за НАТО

  • швеция-
  • финландия-
  • нато-
  • членство-
  • улф кристершон

Вероятността Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция се е увеличила, въпреки че членството на Швеция е само въпрос на време

Швеция се примири, че Финландия ще я изпревари за НАТО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вероятността Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция се е увеличила, въпреки че членството на Швеция е само въпрос на време. Това заяви шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от "Ройтерс".

Стокхолм и Хелзинки официално кандидатстваха за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Двете страни обаче се сблъскаха с възражения от страна на Турция, която твърди, че те дават убежище на членове на терористични групировки. Страните подновиха преговорите по процеса за членство в Брюксел миналата седмица.

Анкара ясно заяви, че има по-големи възражения относно присъединяването на Швеция, отколкото на Финландия.

Кристершон посочи, че позицията на Турция в това отношение остава непроменена, което означава, че двете скандинавски страни може да не се присъединят заедно, както предпочитат.

"Това, с което се сблъскахме през последните седмици, е, че вероятността присъединяването ни да се случи по различно време, се е увеличила", отбеляза той на пресконференция в Стокхолм, преди да замине на посещение в Германия.

"В крайна сметка въпросът не е дали Швеция ще стане член на НАТО, а кога", обобщи премиерът.

Турция настоява Стокхолм да предприеме конкретни действия за борба с терористичните групировки ПКК и терористичната организация "Фетуллах", стояща зад неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Швеция прие закон за борба с тероризма през ноември миналата година с надеждата, че Анкара ще одобри кандидатурата ѝ за присъединяване към НАТО. Турция обаче твърди, че приетите закони не са достатъчни и не е направено нищо особено за спиране на дейността на терористичните групировки.

Освен това Анкара предостави списък с издирвани лица на Швеция и очаква скандинавската страна да предприеме бързи действия, за да покаже, че исканията на Турция действително се изпълняват. Все още обаче нито един от осъдените не е предаден на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да направят дълбок метан

    5 2 Отговор
    на падишаха и да му изиграят кючек и дарове пък може да ги огрее за нато
  • 2 Само Турция ще излекува натото

    9 3 Отговор
    От хроничната му болест тероризма
  • 3 Абе

    8 1 Отговор
    Тия шведи трябва най-после да проумеят, че карат прекалено у лево !
  • 4 хммм

    2 1 Отговор
    Този фашист няма ли да пада скоро??
  • 5 Дгй

    1 1 Отговор
    Фините в НАТО!
    ОК.
    Швеция няма граница с рушия.
  • 6 И каква стана тя сега

    1 1 Отговор
    Гениалния шахматист метър и половина си получи от каквото се страхуваше, повече НАТО, ама защо го е страх нали втората в света безаналогова високоточни военокосмическа интергалактическа 🫢🤣😅😂
  • 7 Владолф Путлер

    1 2 Отговор
    Ужас! Вече никой не се съобразява с мен. Каква я мислих каква стана.Всичко се обърка и провали в специалната ми военна операция, станах за посмешище. Мита за силната и модерна руска армия рухна и вече на моя шантаж никой не се връзва. В дългосрочен план ще претърпя тотална загуба и ще трябва и Крим да върна на Украйна. Укрепих и направих НАТО още по-силно и единно даже предизвиках и разширението му. Съсипах икономиката на страната си и обрекох всички руснаци на мизерия и бедност. Принудих света да мрази Русия и руснаците. Ще предизвикам скоро и разпадането на федерацията. Май единственото достойно нещо което мога да направя е да се самоубия в моя бункер, като идола ми Адолф Хитлер, чието съвременно копие съм реално аз. Обаче тъй като нямам нито доблестта нито смелостта да го направя ще чакам да ми спретнат някой атентат достойни руснаци.
Новини по държави: