Last news in Fakti

18 Март, 2023 05:36 602 2

Италиански екоактивисти напръскаха с боя общинска сграда във Флоренция

  • италия-
  • екоактивисти-
  • флоренция-
  • боя

На прицела им попадна фасадата на известния Палацо Векио

Италиански екоактивисти напръскаха с боя общинска сграда във Флоренция - 1
Снимка: Фейсбук

Италиански екоактивисти от организацията "Последно поколение" напръскаха вчера с оранжева боя фасадата на известния Палацо Векио във Флоренция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В помещения на двореца, строен през 14 в., работи общинските служби, уточнява агенцията.

Само за няколко минути двама екоактивисти са напръскали сградата с боя, която може да се отмие с вода, казаха от организацията.

На снимки и видеоклипове се вижда как екоактивистите изваждат от раниците си пожарогасители, пълни с боя, и напръскват с нея фасадата, която е и историческа забележителност.

Служители на реда, изпратени веднага на местопроизшествието, са спрели извършителите и са ги задържали. Случайни минувачи, станали свидетели на случилото се, са изразили негодувание и са обиждали към екоактивистите, отбелязва агенцията.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също се е включил в почистването на сградата, започнало веднага след като тя е била изцапана.

"Това са варвари", каза той за италианската информационна агенция АНСА. "Това не е начинът да се изрази протест", добави той.

Сградата на Палацо Векио първоначално е била седалище на флорентинския градски парламент, а през 19 в. за няколко години в нея се е помещавала италианската Камара на депутатите, отбелязва агенцията.

Сега в сградата се намират Детският музей на Флоренция, офисите на общинската администрация и "Залата на петстотинте".

Според екоактивистите от "Последно поколение" напръскването на фасадата на общината е в знак на протест срещу политиката за климата на италианското правителство, която те смятат за недостатъчна за справяне с промените в климата.

В изявление активистите твърдят, че сградата е останала непокътната, но нейните обитатели "са загубили визията си за отговорността, която носят за бъдещето на обществото".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Къде са досегашните коментари бе цензори фактаджийски? Премахнахте ги тотално, че не са в тренда на екоидиотите ?
  • 2 Преместиха

    0 0 Отговор
    ги в рубриката ЛЮБОПИТНО
Новини по държави: