18 Март, 2023 06:11 1 195 6

Скопие: Имена на спорни личности създават дискомфорт сред всички граждани на страната

  • северна македония-
  • мвнр-
  • имена-
  • спорни личности

Комисията за имената на сдруженията взема решения, съобразени със законовите разпоредби, заявиха от МВнР на РСМ

Скопие: Имена на спорни личности създават дискомфорт сред всички граждани на страната - 1
Снимка: Фондация "Българска памет"

Законът за сдруженията и фондациите и решенията на Комисията по имената не са насочени срещу конституционно гарантираното право на сдружаване, а срещу решенията сдруженията да носят имена на спорни личности, които създават дискомфорт сред всички граждани на страната и в този смисъл Комисията взема решения, съобразени със законовите разпоредби и стремежа да се запази същността на мултиетническото общество в Северна Македония, се казва в съобщение на страницата на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, предаде БТА.

В съобщението се казва още, че Министерството на външните работи активно си сътрудничи със сдружения и организации от неправителствения сектор и подпомага тяхното ангажиране, в съответствие със съществуващата нормативна уредба, регламентираща създаването и дейността на тези сдружения, а Северна Македония е международно призната като пример за това как трябва да се защитават правата на малцинствата „и да се подхранва многообразието, основано на правата на колективна идентичност”.

От друга страна работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси има пълната подкрепа на институциите на Република Северна Македония, но работата ѝ не е свързана със Закона за сдруженията и фондациите, реагират от Министерството на външните работи в Северна Македония, допълвайки, че страната „има високо ниво на защита и подкрепа на правата и националните, езикови и културни особености на всяка общност и това право не е ограничено, нито може да бъде ограничавано”.

Реакцията на Министерството на външните работи в Скопие идва след като говорителят на българското външно министерство направи изявление, че България следи с нарастващо безпокойство развитията в Република Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната. На 16 март Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център „Иван Михайлов“- Битоля.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    5 10 Отговор
    за съжаление някой се опитва да ни скара със Северна Македония. Да кръщаваш клубове на личности със спорна история смятам, че е провокация. Цар Борис 3-ти само в България е герой, въпреки че и в нашата страна трезвомислещите хора не могат да го определят като такъв. За Западна Европа той е част от тристранния пакт. Ванче Михайлов също, въпреки възгледите му и част от действията му, има твърде неприемливо партньорство с държавници и структури от тристранния пакт.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Голия

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Като не знаеш не пиши глупости.
    Ако познаваш първия човек от снимката върху бара друго ще говориш.
    Иначе отдавна щеше да пишеш тези редове на "сръбски".

    Коментиран от #4

  • 3 коментар

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    В името на царя са убивали и обезглавявали партизани . Защо не го кръстят например Крали Марко, а умишлено провокират .
  • 4 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Голия":

    Напълно е прав ,,1234,,в коментара си.Вместо БОРИС ТРЕТИ ,защо не го кръстиха БОРИС ПЪРВИ или КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ,Попадна ми информация ,че имало идея трети клуб да се казва ФЕРДИНАНД.Пълно безумие и мисля ,че с тези имена някой или някои преднамерено го правят да наливат масло в огъня.ДА КРЪЩАВАШ КЛУБОВЕ В ЧУЖБИНА НА ИМЕНАТА НА ХОРА ОТ ДИНАСТИЯ ДОКАРАЛА БЪЛГАРИЯ ДО ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ Е ЛЕКО КАЗАНО НЕУМЕСТНО.
  • 5 Въпрос на време

    0 1 Отговор
    РСМ да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
  • 6 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    ЛЪЖЛИВАТА ИСТОРИЯ НА РСМ И ОБИДНИТЕ ДУМИ И ПОСТОЯНИТЕ НЕОСНОВАТЕЛНИ НАПАТКИ КЪМ БЪЛГАРИЯ ЧЛЕН НА ЕU !!! ТОЗИ ВЪРЛ МАКЕДОНИЗЪМ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО ДА ИЗЧЕЗНЕ И УМРЕ !!! ХИТЛЕР Е ИСКАЛ ДА ИЗБИЕ ЕВРЕИТЕ А МАКЕДОНИСТИТЕ БЪЛГАРИТЕ ??? ЗАМИСЛЕТЕ СЕ НАКАДЕ ВЪРМИМ !! ПРЕБИХА БЪЛГАРИН ГОРЯТ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ ЧУПЯТ ПАМЕТНИЦИ ТРОШАТ КУЛТУРНИ ДОМОВЕ ПРОМЯНЯТ НАДГРОБНИ ПЛОЧИ ХВЪРЛЯТ КАМАНИ ПО БГ АВТОБУСИ КОЙТО ВОЗЯТ БГ ТУРИСТИ ПСУВАТНИ И НАРИЧАТ ТАТАРИ И ЦИГАНИ А БАРОЛ И ЕВРОПА МЪЛЧИ И НЕ САМО ТОВА АМИ ГИ ПОСТРИКАВАТ ЗАЕДНО С КАУБОЙЦИТЕ НА БАЙ ДЪН !! ЗАШО ЗАЩО ??? НАЛИ НЕ СМЕ ВРАГОВЕ И ИМАМЕ ДОГОВОРИ А ??? ПРИЯТЕЛИ КАЗВАТ И ХОП ПОД КРЪСТА
Новини по държави: