Last news in Fakti

18 Март, 2023 06:15 589 6

Британският външен министър ще посети Руанда заради мигрантите

  • сюела бревърман-
  • великобритания-
  • министър-
  • руанда-
  • мигранти

Сюела Бревърман ще обсъди споразумение къде Великобритания да прехвърля мигранти, пристигнали на Острова без разрешение

Британският външен министър ще посети Руанда заради мигрантите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на вътрешните работи Сюела Бревърман ще посети Руанда през почивните дни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бревърман ще обсъди споразумение къде Великобритания да прехвърля мигранти, пристигнали на Острова без разрешение, продължавайки работата по план, затънал в правни предизвикателства и противоречия.

Великобритания реши да изпрати десетки хиляди мигранти на повече от 6 400 километра – в Руанда, като част от сключена миналата година сделка на стойност 120 милиона лири. До момента обаче, за Руанда не е излетял нито един самолет с незаконни мигранти, той като опоненти на плана го оспорват по съдебен ред.

Партньорството е значима част от плановете на Великобритания да задържа и депортира търсещи убежище, които пристигат с малки лодки през Ламанша.

Според някои благотворителни организации това може да се окаже непрактично и да криминализира усилията на хиляди истински бежанци.

Бревърман ще се срещне с президента на Руанда Пол Кагаме и съобщи, че прехвърлянето на мигранти в Руанда може да започне в скоро време.

Посещавам Руанда, за да подсиля ангажимента на правителството към партньорството като част от нашия план да спрем лодките и да обсъдим планове за скорошно прилагане на нашето споразумение, каза Бревърман в изявление.

Това партньорство беше обявено през април 2022 г., но първия депортационен полет беше блокиран от Европейския съд за правата на човека.

През декември Висшият съд в Лондон се произнесе, че депортацията е законна, но опоненти на тази мярка искат да обжалват съдебното решение през април и така казусът може да стигне до Върховния съд по-късно тази година.

Бревърман твърдо защитава подхода си и описа опонентите си като „наивни добротворци“. Опозиционни партии и благотворителни организации нарекоха плановете на правителството по имиграцията неетични и неизпълними.

След като миналата година във Великобритания с малки лодки пристигнаха рекордните 45 000 мигранти, премиерът Риши Сунак каза, че намирането на решение по въпроса е един от приоритетите му. Обединеното кралство харчи над 2 милиарда лири годишно, за да осигури настаняване на мигрантите и предложи договор на стойност 95 милиона долара, за да ги транспортира до страни като Руанда.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    3 0 Отговор
    Отива да види родата и да им занесе бонбонки.
  • 2 англичанче,на 18 шота

    4 0 Отговор
    Една интересна новина,свързана с микробритания и пияните англета!Дали ще я публикува моето приятел/е.кухотоъшуми?Доста европейски общини се обединяват твърдо против английските туристи;те са нискобюджетни,наливат се с евтин алкохол,използват дрога.Създават предпоставки за хулигански и вандалски прояви!Уилям Чърчил би се завъртял в гроба,ако знаеше..

    Коментиран от #4

  • 3 Студопор

    4 0 Отговор
    До къде стигнахме... Да искаш да упражнява правата си в собствената си държава, а някакви организации да те възпират и да ти казват, че е незаконно и дискриминация. Резил!
  • 4 Студопор

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "англичанче,на 18 шота":

    Точно пък Чърчил е казал, че София трябва да бъде сравнена със земята и там да бъдат отглеждани картофи. Едва ли би му пукало, че сънародниците му са зле образовани, не възпитани и сравнително бедни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИВАН

    1 0 Отговор
    Ако ги наритат още в лодките, ще спестят още милиони за самолетни полети, на навлеците набързо ще им минат мераците за англия и Европа, но всъщност, горките хора не са и виновни, тези които ги подлъгват
Новини по държави: