18 Март, 2023 06:19 3 030 42

Борел: Северна Македония функционира като истинска мултиетническа демокрация

  • жозеп борел-
  • северна македония-
  • охрид-
  • среща

Страната не показва типичното балканско поведение, заяви заместник-председателят на Европейската комисия

Борел: Северна Македония функционира като истинска мултиетническа демокрация - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Добросъседството и регионалното сътрудничество остават основни елементи в процеса на разширяване и ако държавите от Западните Балкани искат да станат членове на Европейския съюз, трябва да имат добри отношения и добро регионално сътрудничество помежду си, каза Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия след срещата си с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предаде БТА.

Немалка част от разговорите на срещата са били посветени на срещата на високо равнище в рамките на диалога Белград-Прищина, която ще се проведе на 18 март в Охрид, стана ясно от изявленията на Пендаровски и Борел.

„За нас е изключително важно, че тази работна сесия на преговорите се провежда в Охрид, защото това е знак, че Република Северна Македония, която направи трудни компромиси, показа нетипично балканско поведение и през последните години функционира като истинска мултиетническа демокрация, което е рядкост дори в по-широк контекст. Възприемаме това като признание за постигнатото през изминалия период и разбира се като стимул за вътрешните политически сили да продължат с реформите, за да станем пълноправен и официален член на ЕС възможно най-скоро”,посочи в изявлението си Пендаровски.

Надявам се, че красивият пейзаж на Охрид ще създаде красива атмосфера, необходима за постигане на споразумение, каза Борел, който припомни, че преди три седмици в Брюксел премиерът Курти и президентът Вучич са се споразумели по предложението на Европейския съюз, което има силната подкрепа на Франция, Германия, Италия и Съединените щати, че това предложение ще бъде начинът за нормализиране на отношенията между тях, а срещата в Охрид ще бъде посветена на финализиране на анекса за изпълнение.

„Отивам в Охрид с надеждата, че Косово и Сърбия имат възможност да продължат напред и да постигнат напредък, да нормализират отношенията си. Тази възможност трябва да се използва, защото никой няма да спечели повече от хората на Сърбия и Косово. Има възможности, които не трябва да се губят. Тази среща, за която се разбрахме, ще се проведе в Охрид, за да определим практическите стъпки, които да следваме. Какво трябва да се направи в определен период от време? Кога и как? Защото имаме опит с договори, които не са изпълнени. И добавената стойност на това споразумение е, че то трябва да бъде изпълнено и трябва да се договорим кога и как да го приложим. От последната среща в Брюксел нашият специален представител Мирослав Лайчак пътува много до Белград и Прищина. И двете страни направиха коментари по приложението за изпълнение, което обсъждаме утре. Ще излезем с консолидирана версия на приложението въз основа на тази обратна връзка и тогава се надявам, че Косово и Сърбия ще могат да се споразумеят за крайния резултат от тази дискусия. Анексът за изпълнение ще бъде неразделна част от споразумението, за да е ясно на всички как ще изпълняваме всички разпоредби, които съдържат. Ако успеем да направим това, ще поставим отношенията между Косово и Сърбия на устойчив, дългосрочен, ориентиран към бъдещето път, преодолявайки постоянното управление на кризи, в което се намираме през последния месец. Това ще има ясно положително въздействие върху европейския път на Косово и Сърбия и ще увеличи стабилността на региона. Надявам се, че ще създадем нова динамика и нов импулс за разширяване, което също трябва да бъде от полза за всички в региона”, посочи Борел.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    107 1 Отговор
    Борел функционира като типичен двуличен европейски политик.
  • 2 Джамбазов

    74 1 Отговор
    На този му е време вече единствената функция, която да изпълнява е във вид на тор.
  • 3 да де

    90 1 Отговор
    Тоя е доказателство, че брюкселските лентяи си живеят в някакъв техен измислен свят.

    Коментиран от #39

  • 4 Тя и Югославия така

    59 2 Отговор
    Функционираше, бе охлюв, ама виж какво стана! Демокрацията свършва, когато един от етносите понарастне като бройка и му порастнат претенциите!
  • 5 БУК

    57 1 Отговор
    Отивай да живееш там!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    64 4 Отговор
    Братя македонци, октоподът ЕС ще изпие и вашата кръвчица. Това, което Хитлер не можа да направи със силата на оръжието, сега става със силата на лъжата и натиска. Да жУвеят Урсула и Борел!
  • 8 Мъжа на урсула

    43 0 Отговор
    Божеее Боже, кво има в тия ваксини бе...
  • 9 Последния Софиянец

    48 1 Отговор
    Пак са на страната на Македония.Защо ни е този съюз?
  • 10 асдфгхуй

    44 2 Отговор
    Честито, за пореден път ви се изс раха в устата и ви принуждават да се радвате сякаш ядете страхотен шоколад... Какво е усещането да ви унижават и тъпчат постоянно, а вие с удоволствие да им ядете лаѝната постоянно?

    Коментиран от #20

  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    50 3 Отговор
    Аве, хора, откога ви разправям че Борел, Шолц и Аналена ни готвят “украинизация” по македонски❓
    Comprende Compradore ❗️
  • 12 дядото

    41 1 Отговор
    подобно поведение и подкрепа обясняват наглостта на рсв в отношенията си с рб.а нашите лидери продължават да се надяват на европа.
  • 13 Чочо

    27 1 Отговор
    Даааа.....не познаваш достатъчно Македония!!!!
    Говориш без да си подготвен за това.
    Едно е да ти се иска да си вярваш,но друга е самата действителност.
  • 14 ХАХАХА

    29 1 Отговор
    Възможно ли е да коментираш лицемерието?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Блгарските

    1 20 Отговор
    Лаги не минуваат. Сите ве познаваат добро.
  • 18 русенец

    25 0 Отговор
    този дъртия мародер е набарал големия кокал и не му пука за отношенията между страните
  • 19 Много ти е зле българският

    16 0 Отговор
    Бегом на училище.
  • 20 Касапин

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "асдфгхуй":

    АЙДЕ ПП ДБ ФЕНОВЕТЕ ОТВАРЯЙТЕ ПО ШИРОКО УСТЕНЦАТА И ГЪЛТАЙТЕ КАТО МИСИРКИ
  • 21 Админ

    30 3 Отговор
    Този съвсем лудна,борел. Македония е България, това са български земи,това дори не трябва да се коментира. Такава измислена държава не трябва да има. Вижда се какво става с Украйна, също измислена държава без история, направена от Ленин. Няма демокрация, тези евро умници, разделят и владеят. Започва да писва ,от тези евро гейове
  • 22 Колето

    35 0 Отговор
    Ами и макетата напоследък полагат голями усилия да приложат укронацизма , само че не към руснаците разбира се , а към българите и това явно се харесва на Бо-рел след като го нарича демокрация и хвали зараждащия се нацизъм към българите .. Изобщо всяка жаба , която вдига крак да я поковат като вола , става любимец на Запада и краварите. А българите , които са създали държава преди повече от 1500г. са унижавани и историята ни е отричана и заличавана ..Френското споразумение ще се спази , колкото спазиха Минските споразумения . А нашите политици си щракат с пръсти и с кеф си броят парите в офшорките.
  • 23 3.14К

    23 0 Отговор
    На всички е ясно колко е тъп този човек: един борел! Но се оказа и психопат!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гочу

    15 0 Отговор
    К. Костадинов каза, че са отправили официално запитване точно към тоя некрулог, по въпроса с пребитият българин Кр. Пендиков - отговор никакъв! (между другото мисирките в македония са изкарали Пендиков наркодилър, а побоят бил борба за територия или паркомясто, същите фантазъори като нашите продажници ....) После са пробвали да се свържат чрез наш евродепутат там - абсурд, човека имал по важни дела вмомента - били много загрижени за пострадалите в туркия, трябвало да им помагат щот те НЕ са в еврогеиския съюз, а ярмията им вместо да ходи да помага е окупирала Сирия, Либия, Ирак, а от време на време ходи да помага и на азерите щот те не можели да се оправят сами с арменците ....
  • 28 Адолфо Хитлерини

    6 0 Отговор
    Няма да пипате Борел, наше момче е....

    Коментиран от #40

  • 29 Въпрос на време

    1 5 Отговор
    РСМ да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.

    Коментиран от #34

  • 30 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    на този в едната ръка туба с бензин а в другата кибрит
  • 31 Аде

    6 0 Отговор
    Тоя ни мисли доброто. И с ваксините,с еврото, с азиатското меню(буболечки) и с войната. Вярвайте на Брюксел,те ще ни оправят.
  • 32 Tутанкамон

    2 0 Отговор
    Ами като е така що не отидеш да живееш в Македония,бивша Югославия
  • 33 махмурлук

    2 0 Отговор
    Очевидно на теб майка ти не е функционирала правилно .
  • 34 Хах

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Въпрос на време":

    По скоро ЕС ще влезне в Македония както у нас чрез Лидъл, Кауфланд и тем подобни за да им унищожат дребния бизнес и да ги оберат после
  • 35 киро още по-про100то

    5 0 Отговор
    добре че пуснах северномароканските ми приятели да кандидатстват за ес и така отношението им към източна македония се нормализира
  • 36 Ехото

    2 0 Отговор
    Ама тия като ,че са правени от един калъп ( борел, меркел, сорос , байдън и т.н) вижте им само мутрите!
  • 37 БЕЕЕЕЕ

    1 0 Отговор
    Не е БОРЕЛ, а ИЗПЪРДЕЛ тези некролози е добре да се поръсят с нафталин и в мазето. Пълни глупаци.
  • 38 Тахумба

    1 0 Отговор
    Абе тоя Варел или е абсолютно куха тиква, или няма хабер от балкански нрави.

    Коментиран от #41

  • 39 и още

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    в света на тези брюкселски лентяи ние, БЪЛГАРИТЕ, сме винаги ЦАКАНИТЕ хора!
    Не го ли разбирате, съраждани? Има ли добър жест към нас, или поне справедлив, например по отношение на неблагодарните северни макета.
    И като им дадохме 100 танка и 80 оръдия казаха ли ни поне едно благодаря? ВЕЧНО ни плюят, вечно се държат надменно към нас. И НА КАКВО ОТГОРЕ????
    Но брюкселското зеле е на тяхна страна.

    Коментиран от #42

  • 40 не ме топли това,

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Адолфо Хитлерини":

    как го наричаш. Не допринася за нищо по отношение на нашата кауза.
    Като правиш аналогия с Хитлер, значи този "хубавец" смята макетата за арийци? А нас за....?

    Не етикета ми трябва, а отношението на брюкселци към нас. И ВЯРНО е, че като влязат в ЕС макетата, ще вирнат носове и ще ни презират при всеки повод, а брюкселци ще им отпускат аванта да растат преди нас.
    Пък вие си гласувайте за боко тулупа и про100киро, които си затварят очите за това.
  • 41 това, че го обиждате

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Тахумба":

    словесно ВЪОБЩЕ не го засяга. ДОРИ не знае за това, но ние, българите оставаме на НАЙ-ПОСЛЕДНАТА позиция и той ни ЦАКА!
  • 42 русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "и още":

    жеста към нас е че се дават едни пари които се крадат още в брюксел другата част се краде от нашите политици и за народа дърво ама те и туй крадът
Новини по държави: