Избягалият южнокорейски криптовалутен предприемач Куон До-хьон, обвинен в организирането на измама за няколко милиарда долара, която разтърси световните криптопазари миналата година, е арестуван в Черна гора и е изправен пред нови обвинения в САЩ, обобщи АФП.

Куон е бил арестуван заедно с още един южнокорейски гражданин, съобщи в четвъртък Министерството на вътрешните работи на Черна гора, което добави, че магнатът е бил задържан въз основа на южнокорейска заповед.

" Куон До-хьон и Хан Чанг-джун бяха арестувани и доведени в държавната прокуратура в Подгорица за криминално деяние, свързано с фалшифициране на документи", се казва в изявление на вътрешното министерство.

По време на паспортния контрол за полет до Дубай двамата "са използвали фалшиви документи за пътуване от Коста Рика, което е установено и от проверките на Интерпол", се казва в него.

При проверката на багажа им са открити и документи за пътуване от Белгия и Южна Корея, а проверките на Интерпол са установили, че белгийските документи са фалшиви, добави министерството.

Полицията иззема от тях три преносими компютъра и пет мобилни телефона.

Влизането им в Черна гора не е регистрирано, съобщиха от министерството.

Южна Корея е издала заповед за задържането им за престъплението "престъпно сдружаване", добави то.

През септември Южна Корея поиска от Интерпол да разпространи "червена бюлетина" за 31-годишния мъж в 195-те страни членки на агенцията.

Куон и още петима души, свързани с Terraform, са издирвани за измами и за обезсилването на нейните цифрови валути през май 2022 г.

Федералният обвинителен акт на САЩ обвинява 31-годишния Куон в осем точки, включително измама с ценни книжа, измама със стоки и банкова измама. Обвиненията са повдигнати след съдебен иск, подаден преди месец от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

TerraUSD на Куон беше замислена като "стабилна монета", които са обвързани със стабилни активи като щатския долар, за да се предотвратят драстични колебания в цените.

Пазарната стойност на притежателите на TerraUSD и нейната плаваща сестринска валута Luna обаче беше изтрита с около 40 млрд. долара, след като през май миналата година стабилкойнът падна далеч под фиксирания си курс от 1 долар.

Според Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Куон е обвинен в "организиране на измама с ценни книжа за криптоактиви на стойност няколко милиарда долара".

Много инвеститори изгубиха спестяванията си, когато Luna и Terra навлязоха в спирала на смъртта, а южнокорейските власти започнаха множество наказателни разследвания на катастрофата.

Криптовалутите са подложени на все по-засилен контрол от страна на регулаторните органи по целия свят след поредица от неотдавнашни противоречия, включително високопрофилния срив на криптоборсата FTX.

FTX и нейната сестринска търговска къща Alameda Research фалираха в края на миналата година, разтваряйки бизнеса с виртуална търговия, който беше оценен от пазара на 32 млрд. долара.

Падането на FTX предизвика сериозни съмнения относно дългосрочната жизнеспособност на криптовалутата и натрупа стрес върху по-нататъшните платформи и структури, които се възползваха от успеха на Биткойн и други валути.

За да се прибавят към нарастващите му проблеми, секторът на цифровите валути беше силно засегнат и от фалита на американските криптокредитори Silvergate и Signature на фона на поредица от банкови фалити, които разтърсиха световните пазари и предизвикаха опасения за бъдещи икономически сътресения.