Last news in Fakti

24 Март, 2023 20:27 987 5

Италианският премиер призова за помощ за Тунис

  • тунис-
  • европа-
  • вълна-
  • африка-
  • миграция-
  • мелони

Ако не се окаже подкрепа на северноафриканската страна, това може да породи безпрецедентна миграционна вълна към Европа

Италианският премиер призова за помощ за Тунис - 1
Източник: БГНЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони призова днес в Брюксел да се окаже подкрепа на Тунис, преживяваща сериозна финансова криза, предаде Франс прес. Според Мелони, ако не се окаже такава подкрепа на северноафриканската страна, това може да породи безпрецедентна миграционна вълна към Европа.

"Засегнах темата за Тунис пред Европейския съвет, защото целият свят не е осъзнал може би рисковете, които представлява ситуацията в Тунис и необходимостта от подкрепа на стабилността в една страна, която има големи финансови проблеми, заяви Мелони на пресконференция след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Тя добави, че е говорила за това и по време на двустранната си среща вчера вечерта с френския президент Еманюел Макрон.

Запитана за евентуална италиано-френска мисия в Тунис с участието в нея на европейския комисар по външните дела Илва Йохансон, Мелони отвърна: "Да има мисия на ниво министри на външните работи, има няколко мисии в този момент, които се насочват към Тунис".

"Ако ние не се изправим пред тези проблеми по един адекватен начин, има риск да видим зараждането на една обективно безпрецедентна миграционнна вълна", каза Мелони.

Тя е засегнала въпроса за ситуацията в Тунис и с европейския комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, който ще отиде в тази страна в идните дни. "Работа на дипломатическо ниво трябва да бъде свършена, за да бъдат убедени двете страни, Международния валутен фонд и тунизийското правителство, да сключат споразумение за финансово стабилизиране на региона", подчерта Мелони.

Тунис води преговори с Международния валутен фонд от няколко месеца за заем в размер на 2 милиарда долара, но дискусиите буксуват, откакто двете преговарящи страни обявиха принципно споразумение в средата на октомври.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел също предупреди в понеделник, че ситуацията в Тунис е много опасна, като спомена дори за риск от рухване на държавата, което може да предизвика миграционни потоци към ЕС и да въвлече целия район на Близкия изток и Северна Африка в нестабилност. Тунис вече отхвърли това становище.

На пресконференцията след края на срещата на върха Мелони заяви още, че Италия продължава да вярва, че може да промени в своя полза проектоевропейските правила относно емисиите от колите.

ЕК предложи забрана на продажбата на нови коли с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., но Италия и Германия са сред мнозинството, блокиращо тази реформа, в ЕС. Според Италия ЕС не трябва да прави задължително пълното преминаване към електромобили, а трябва също да позволи продажбата на коли, използващи биогорива.

Мелони заяви също така, че е съгласна с Еманюел Макрон относно позицията за ядрената енергия, предаде АНСА. Споделям позицията на Франция относно технологичната неутралност, следователно мисля, че освен технологиите, които могат да гарантират целите, които си е поставил ЕС, трябва да бъдат признати също и други технологии, които спазват определени цели, независимо дали ядрената енергия се използва или не в дадена страна, посочи Мелони, предаде АНСА

Премиерката също така заяви, че банков съюз е по-доброто средство да справяне с кризите от европейския Механизъм за стабилност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    12 1 Отговор
    първо на Дойче банк помогнете че ще повлече към дъното цяла Европа със себе си

    Коментиран от #5

  • 2 Китайски балон

    6 1 Отговор
    Мелони с гоемите балони
  • 3 Пепар

    5 1 Отговор
    Предлагам да дарим по една заплата и за Тунис.
  • 4 Тази широкодупа путачка

    9 4 Отговор
    се оказа поредната щатска лизачка.
  • 5 Дойче банк потъна

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Чакам и сега и дойчезеле да изчезна от ефира