Last news in Fakti

30 Март, 2023 14:30 1 228 8

Дрога, религия, южнокорейски видеоклипове - за какво екзекутират в Северна Корея

  • южна корея-
  • северна корея-
  • кндр-
  • екзекуция-
  • човешки права

Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с въпросите между двете Кореи, базира доклада си от 450 страници на свидетелства, събрани от 2017 г. до 2022 г. от над 500 севернокорейци, избягали от родината си

Дрога, религия, южнокорейски видеоклипове - за какво екзекутират в Северна Корея - 1
Снимка: Shutterstock

Северна Корея екзекутира хора за наркотици, споделяне на видеоклипове от южнокорейски медии и религиозни дейности, тъй като задушава човешките права и свободи на своите граждани. Това се посочва в доклад на нейния съперник Южна Корея, съобщава "Ройтерс".

Дрога, религия, южнокорейски видеоклипове - за какво екзекутират в Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с въпросите между двете Кореи, базира доклада си от 450 страници на свидетелства, събрани от 2017 г. до 2022 г. от над 500 севернокорейци, избягали от родината си.

"Правото на живот на гражданите на Северна Корея, изглежда, е силно застрашено", се отбелязва в документа.

"Масово се извършват екзекуции за действия, които не оправдават смъртното наказание, като престъпления с наркотици, разпространение на южнокорейски видеоклипове и религиозни и суеверни дейности".

Северна Корея отхвърли критиките относно спазването на човешките права като част от заговор за сваляне на нейните управници.

Докладът дава подробности за ръководени от държавата нарушения на правата в общности, затворнически лагери и на други места, сред които публични екзекуции, изтезания и произволни арести.

Дрога, религия, южнокорейски видеоклипове - за какво екзекутират в Северна Корея
Снимка: Shutterstock

Смъртни случаи и изтезания редовно се случват в центровете за задържане, като някои хора са били екзекутирани по бърза процедура, след като са били заловени при опит да пресекат границата, посочва министерството.

Докладът се публикува в момент, когато Южна Корея се опитва да подчертае неуспеха на КНДР да подобри условията на живот в страната, докато полага усилия да увеличи своя ядрен и ракетен арсенал.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йел заяви, че документът трябва да информира по-добре международната общност за "зловещите" злоупотреби от страна на Северна Корея и подчерта, че Пхенян не заслужава "нито стотинка" икономическа помощ, докато преследва ядрените си амбиции.

Подходът на консерватора Юн е ясно отклонение от този на либералния му предшественик Мун Дже-ин, който беше критикуван за не толкова откровената си позиция относно човешките права в Севера, докато се опитваше да подобри връзките и да изгради разбирателство с неговия лидер Ким Чен-ун.

Министерството на обединението е задължено по закон да прави годишна оценка на ситуацията с правата в КНДР.

Близо 34 000 севернокорейци са се заселили в Южна Корея, но броят на дезертьорите е намалял рязко поради засилената сигурност по границите.

През 2021 г. пристигащите в Северна Корея достигнаха най-ниското си ниво за всички времена - едва 63 души, на фона на затварянето поради COVID-19. През 2022 г. техният брой леко се е покачил до 67 души, показват данни на министерството.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лилия

    2 2 Отговор
    само на екскуризия там
  • 2 Ццц

    11 6 Отговор
    Зеленски да стои на страна от Северна Корея. Ще му хвръкне мазната зелка от зависимостите му.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Минавам

    18 6 Отговор
    да видя някой виц и да разбера по коя държава трябва да плюем днес, след Русия, Китай, Беларус.... А разбрах- С.Корея. Ясно!

    Коментиран от #8

  • 5 ЧoкГюзeликМиcирлик

    14 4 Отговор
    А при приятелите на СAЩ - в Саудитска Арабия за какво екзекутират чрез отрязванe не глaвaтa насред пътя, без съд и присъда? Ще ни осветлиш ли, aрабcка прeлеcт застарявaща и все по-прoдажна?
  • 6 Адам Хилтън

    10 9 Отговор
    Южна Корея пък си има робски остров, където пращат хора с увреждания да не нарушават гледката на утопия - "утопия" където се работи между 12-16 часа на ден, в сравнение със Северна където "злите" комунисти ги карат да работят само 8 - чудовища! хаха
  • 7 Хмммммммммм Хмммммм

    10 8 Отговор
    Абе, сега човека-ракета ли да коментирам? По ми е кеф човека - памперс да коментирам, че от него започва цялата бъркотия в света.
  • 8 Прокопий

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Минавам":

    Да плюем? За изредените от теб плюнка да се жертва не си струва, ватниче...
Новини по държави: