31 Март, 2023 13:30 681 1

Куренков: Руско-сирийските отношения са стратегически

  • сирия-
  • русия-
  • руският министър на извънредните ситуации-
  • александър куренков

Руският министър на извънредните ситуации Александър Куренков описа отношенията на страната си със Сирия като стратегически

Куренков: Руско-сирийските отношения са стратегически - 1
Снимка: САНА

Руският министър на извънредните ситуации Александър Куренков описа отношенията на страната си със Сирия като стратегически, като отбеляза, че неговото министерство активно е допринесло за спасителните операции и изпращането на хуманитарна помощ в Сирия след разрушителното земетресение на 6 февруари.

По време на срещата си със сирийския посланик в Москва д-р Башар Ал-Джаафари Куренков се спря на приоритетите на руско-сирийското двустранно сътрудничество, като посочи, че то ще се въплъти в редица основни направления, включително желанието на руската страна за обучение на сирийски кадри в руски институти и университети, занимаващи се с извънредните ситуации.

Куренков акцентира върху необходимостта от продължаване на работата за създаване на правна основа за сътрудничество между двете страни, като посочи, че руското министерство на извънредните ситуации е изпратило по дипломатически канали проект на меморандум за разбирателство със сирийското министерство на местната администрация и околната среда в тази връзка .

Той подчерта необходимостта от засилване на научно-техническия обмен и опознаване на най-новите технологии, които позволяват развитието на експертиза и от двете страни, като отбеляза, че руската страна възнамерява скоро да прехвърли оборудване и доставки за противопожарни и спасителни средства в Сирия.

Руският министър посочи, че руската хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия е по пряко разпореждане на руския президент Владимир Путин. Руските спасителни екипи са допринесли изключително много за намаляване на броя на жертвите и оказване на помощ на нуждаещите се.

На свой ред Ал-Джаафари подчерта важността на политическата, морална и хуманитарна роля на Русия, като от името на сирийското правителство изрази своята благодарност на министър Куренков и Министерството на извънредните ситуации за цялата им спешна хуманитарна помощ и изпращането на спасителни екипи за да се изправи Сирия срещу последиците от земетресението.

Източник: САНА


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 росстрол детектор

    2 1 Отговор
    США ще освободи руския народ от фашистко-болшевишката и чекистка чума.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания