Last news in Fakti

31 Март, 2023 14:00 653 0

Хуманитарната ситуация в Колумбия се е влошила

  • хуманитарната ситуация -
  • колумбия

Дългогодишният вътрешен конфликт в Колумбия доведе до смъртта на най-малко 450 хиляди души и принуди милиони хора да напуснат домовете си

Хуманитарната ситуация в Колумбия се е влошила - 1
Снимка: Shutterstock

Сблъсъците между намиращите се извън закона въоръжени групировки са влошили хуманитарната ситуация в Колумбия миналата година, като цивилни са били принудени да напуснат домовете си, заяви този месец Международният комитет на Червения кръст (МКЧК).

Дългогодишният вътрешен конфликт в Колумбия доведе до смъртта на най-малко 450 хиляди души и принуди милиони хора да напуснат домовете си, отбелязва Ройтерс.

Понастоящем в рамките на този конфликт има седем фронта, като боевете на тях са придобили по-голям интензитет през миналата година. Това развитие на събитията предизвика тревога сред цивилните в регионите, в които се сблъскват въоръжените групировки, които се съревновават за установяването на контрол над хора и територии, изтъква Международният комитет на Червения кръст.

"За съжаление, влошаването на хуманитарната ситуация на много места в страната е продължило през 2022 г.", заяви на пресконференция Лоресо Карафи, ръководител на делегацията на МКЧК в Колумбия.

По данни на МКЧК над 180 000 души са били принудени да напуснат домовете си, а десетки хиляди са били блокирани в домовете си или в населените места, в които живеят.

МКЧК информира също, че се е увеличил броят на хората, които са пострадали от наземни мини. През миналата година хората, които са пострадали от подобни взривни устройства, са били около 515, което е най-високият брой от шест години насам. В 56 от тези случаи се е стигнало до смърт на пострадалия.

Освен това през последната година са били извършени 426 атаки срещу медицински пунктове, а 209 души са изчезнали.

"Става дума за изключително сложна ситуация, в която въоръжените групировки се прегрупират, в която има борба за контрол над територии и над цивилното население, което е в много сложно положение", изтъкна Карафи.

Според него спирането на огъня между правителствените сили и част от въоръжените групировки е подобрило ситуацията в някои райони. Той обаче призова въоръжените групировки да дадат достъп на хуманитарни организации до конфликтните райони.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА