1 Април, 2023 18:37 2 189 38

Премиерът на Финландия се бори за преизбиране

  • сана марин-
  • финландия-
  • избори

Паритет между три водещи партии

Премиерът на Финландия се бори за преизбиране - 1
Снимка: БГНЕС

От влизането на страната в НАТО до заглавията на вестниците за партита - Сана Марин е модерен, феминистки лидер, който обаче се оказа поляризиращ министър-председател на Финландия.

Това коментира АФП, цитирана от news.bg.

През 2019 г. 37-годишната Сана Марин стана най-младият избран ръководител на правителство в света, като управлява лявоцентристка коалиция с пет жени партийни лидери, четири от които на възраст под 35 години.

Сега тя се бори да остане на власт на парламентарните избори в неделя.

След като умело преведе Финландия през пандемията Ковида-19 и ръководи историческия процес на кандидатстване за членство в НАТО, Марин е най-популярният министър-председател на страната през този век, според социологическите проучвания.

Тя се оказа и един от най-яростните критици на войната в Украйна и на президента Владимир Путин в съседна на Финландия Русия.

Но нейните социалдемократи са изправени пред силна конкуренция от страна на две десни партии, като и трите се движат около 20 процента в проучванията през последните дни на кампанията.

Преди Марин малцина в чужбина знаеха името на който и да е правителствен ръководител в малката страна с население от 5,5 млн. души.

Но само за няколко години тя се превърна от относително непозната във Финландия в един от най-разпознаваемите лидери по света.

Избрана за пръв път за член на парламента през 2015 г., тя стана министър-председател през декември 2019 г. и почти веднага беше хвърлена в глобалната COVID-19 криза.

"Тържествено, обикновено облечена в черно, тя даваше много ясни инструкции, успя да успокои хората и да създаде впечатлението, че правителството контролира пандемията", казва Марко Юнкари, журналист от финландския ежедневник Helsingin Sanomat.

По време на пандемията популярността ѝ достига своя връх, което създава репутацията ѝ на непоколебим кризисен лидер.

Преминаването през тези трудни години, докато държи под контрол противоречивата си коалиция, оформя Марин като прагматичен и настойчив лидер.

Но скоро тя се забърква в заглавия, свързани с личния ѝ живот, което поляризира репутацията ѝ.

През август 2022 г. изтекли видеоклипове в социалните мрежи, показващи как Марин се забавлява с група финландски знаменитости, обиколиха света и я накараха да се подложи на тест за наркотици, за да изчисти подозренията в злоупотреби.

През декември 2021 г. тя е подложена на продължителни критики, след като се разкрива, че е останала да танцува до ранните часове, въпреки че е била изложена на въздействието на COVID-19.

За някои критиките засенчиха политическите ѝ постижения. За тях тя е "парти Сана", чието поведение е неподходящо за човек на нейната позиция.

Други защитиха правото ѝ на личен живот.

Докато противоречията изстреляха Марин до международна слава, у дома нейните поддръжници и хейтъри се окопаха по-дълбоко в окопите си.

"Тези скандали не променят по никакъв начин тези две групи", обяснява Юнкари.

Професорът от университета в Турку Ану Койвунен заяви пред АФП, че макар скандалите вероятно да са предизвикали вълнение при всеки министър-председател, фактът, че Марин е млада жена, е изиграл роля в последвалата шумотевица.

Борбата с противоречия относно стереотипите или начина ѝ на живот не е нещо ново за Марин.

Марин е омъжена и е майка на петгодишна дъщеря.

Тя е в рязък контраст с традиционните демографски характеристики на социалдемократите, привличайки млади избиратели от левицата и подмладявайки имиджа на партията.

"Преди няколко години социалдемократите имаха повече членове на възраст над 90 години, отколкото на възраст под 35 години", обяснява Юнкари.

Младите хора от други леви партии сега "нямат особени затруднения" да преминат към социалдемократите, каза Туомо Туря от водещата финландска социологическа агенция Taloustutkimus.

Често считана за прогресивен идеалист в чужбина и въплъщение на финландските ценности, политиката на Марин у дома е по-прагматична, като понякога си навлича критики, че не е достатъчно амбициозна, когато става въпрос за климата и правата на човека.

През октомври Марин беше принудена да се извини за липсата на действия от страна на нейното правителство по отношение на правата на коренното население саами.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Нафърфорий

    51 11 Отговор
    Аз ги смятах финландците за доста по мъдри хора,ама изглежда и на по голямата част от тях кукувица им е изпила акъла.

    Коментиран от #14, #18

  • 2 да бе

    16 36 Отговор
    мацинката си е екстра, а финландците да вземат да си я изберат отново

    Коментиран от #3, #8

  • 3 редник

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "да бе":

    "мацинката си е екстра, а финландците да вземат да си я изберат отново"

    Ако не я изберат, на есен да участва в нашите избори и със сигурност ще спечели...

    Коментиран от #31

  • 4 Ром Бакарди

    15 3 Отговор
    Абе.....става да я дръ.н.диш здраво! Ко кат е прайм министар на финците, ша са прайш на дед Мороз, а нея ша я дундуркаш кат Снижанка!
  • 5 лили

    19 4 Отговор
    наркоманите ги отсраняват от министерствата, българите как махнахме кирил петков
  • 6 феминистки лидер

    39 6 Отговор
    предводител на гей парад и танцуваща калинка
  • 7 Това недоразумение

    34 6 Отговор
    става само за порно актриса.

    Коментиран от #12

  • 8 Ако не я щат финландците

    24 5 Отговор

    До коментар #2 от "да бе":

    да дойде при нас на парапето. Простото знае ко да я праи.

    Коментиран от #24

  • 9 Като две капки вода

    5 10 Отговор
    Социалистката Сана срещу водачката на шумкарите. :)
  • 10 КОЛЮ ГОРСКИЯ

    12 6 Отговор
    малииии ,мноо сгодна женска таа ба
  • 11 учениците на швааб

    25 2 Отговор
    това е финското про100 в пола
  • 12 В пресата по Европа

    29 5 Отговор

    До коментар #7 от "Това недоразумение":

    Изтокоха данни за това недоразумение и за немското недоразумение Бербок, че преди години са заработвали с най-древната професия.

    Коментиран от #16, #25

  • 13 ха ха

    23 0 Отговор
    Давос знае кого да издига... Деду Шори и деду Шваб могат, ама знаят...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ачо

    35 0 Отговор
    5 жени в правителството, компот от сливи, баце…

    Коментиран от #30

  • 16 ха ха

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "В пресата по Европа":

    Епа, камилата Хеъриасс как е влезнала в политиката? С 65 годишния кмет се е чифтосвала, когато е бла на 29... Как се влиза в политиката на 29 и след 4-5 години министър председател?...
  • 17 бай Иван

    25 1 Отговор
    "От влизането на страната в НАТО до заглавията на вестниците за партита - Сана Марин е модерен, феминистки лидер, който обаче се оказа поляризиращ министър-председател на Финландия.".
    Смятате ли ,че този "модерен фемниски лидер" е наясно какво е НАТО и какво ше прави Финландия в него. На нея това и звучи сигурно като гей партита на които повечето са облечени в униформи за повече сексапил. И около нея още пет млади жени до 35 години политически лидери. Така поне пише в статията. Да ме извинявате ама може много да са учили, но им липсва житейския опит на тези 35 години / а колко от тях са прекарали в майчинство/ . Тези са склонни за вземането на авантюпристични решения на принципа "ще пробваме, ако не стане ще измислим нещо друго , ако и то не стане все ще има някакво решение" . От такива хора държава не се управлява .Вземете за пример нашето Кире .Че то даже е и на повече години и уж много учило и пак не става.А същата тази Марин се изтипоса и на погребението на лидера на десен сектор Коцюбайло. Да я питаш Финландия подкрепя ли неонацисти каквито са "десен сектор" в Украйна.

    Коментиран от #19, #38

  • 18 Исторически парк

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Нафърфорий":

    Еврейската кукувица ;)
  • 19 ха ха

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "бай Иван":

    Не е само до житейски опит. Иска се и опит в самата партия, а и с противниците. Вътре в партията лидерът или е компромисна фигура между различни властови центрове или е едноличен лидер, който се е наложил убедително над останалите. В последните години Давос ни назначава лидери от типа на късния Брежнев или паднали от нищото макарони и кокетки. Сами разбирате, че тези хора са кукли на конци и никой не знае кукловодите им. Те дори не са в партията, която представят. Склонен съм да приема, че група лидери в партията могат да натоварят някой по-неопитен, но избираем кандидат и с времето да го изградят. Но това което ни се показва са абсолютни фокуси...
  • 20 Б.Б

    23 1 Отговор
    Финландците са промити евангелистко-наркомански идиоти !
  • 21 Хахо

    15 2 Отговор
    Яка пиячка, бело и оргии за държавна сметка... Истинскинкелепир, кой ти го дава? Що да не иска са остане на поста?!
  • 22 Бай Дън 🌈-ясалия

    14 1 Отговор
    Одобрявам, одобрявам, щом минават под 🌈-та одобрявам!
  • 23 Ламбо

    20 0 Отговор
    Феминиски лидер е меко казано лезбийски ли ??????????
  • 24 Лена ще и

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако не я щат финландците":

    издере очите.
  • 25 Да ти кажа..

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "В пресата по Европа":

    Абе тя и жена ти е обрала баят мамули кат"мома, ама не смее да ти каже....
  • 26 Не ни баламосвайте

    20 0 Отговор
    "силна конкуренция от страна на две десни партии, като и трите се движат около 20 процента в проучванията"

    Партията на Марин е с около 13% дори и в тези удобни проучвания. А на другите две партии са далече над 20%.

    И нищо "успешно" не провела през ковида, а набоде принудително почти цялото население и лиши Финландия от така успешния и неутралитет.
  • 27 Б.Б

    19 3 Отговор
    Финландците да не забравят, че Ленин им даде независимост .
  • 28 Майко мила....

    22 1 Отговор
    модерен, феминистки лидер...ъхъъъъ... Сана Марин е побъркано неадекватно същество. Но вече им викат "модерен, феминистки лидер".....
  • 29 Сана Марин

    19 2 Отговор
    Е от поколението на "олигофренясалите млади". Дете отгледано от две лесбийки, неграмотна и нагла. За морал и дума не може да става. Нарко купоните са и най малкият проблем.

    Коментиран от #34

  • 30 Ранърса

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ачо":

    Знаеш ли с какво движение на ръката се ловят сливи в бидон?Пръста средният е като кука ,иначе рискуваш много.
  • 31 Злобар

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "редник":

    Ако Ленчето не стане премиерка съм със две ръце за!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Клаус Шваб

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Сана Марин":

    Моето моме си го бива, нищо че е палавница. Проверил съм!
  • 35 Ааа неее

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "тйхт":

    Нищо им няма на финландците, но никой не ги пита за нищо! А и в ЕС вече, както и в САЩ изборите не са елекшънс а селекшънс.
  • 36 Камион

    7 2 Отговор
    Пълна неудачница, завлачила Финландия в Нато, донесла огромни загуби за финландската икономика. Безхаберно управление от една "парти анимал" феминистка.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 да бе

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "бай Иван":

    рашистите са в московията, а слугите им в българия са евтини папагали
Новини по държави: