Last news in Fakti

2 Април, 2023 05:09 762 17

92-ма мигранти бяха спасени от кораба "Оушън вайкинг" в Средиземно море

  • мигранти-
  • лодка-
  • спасени-
  • либия-
  • кораб-
  • оушън вайкинг

Те са били в пробита лодка край бреговете на Либия

92-ма мигранти бяха спасени от кораба "Оушън вайкинг" в Средиземно море - 1
Снимка: ЕПА-архив

Корабът "Оушън вайкинг", нает от хуманитарната неправителствена организация "SOS Средизмно море", спаси вчера следобед 92 мигранти, намиращи се в "претоварена и пробита" надуваема лодка край бреговете на Либия, съобщи организацията, цитирана от Франс прес и БТА.

Сред евакуираните има "девет жени и около 40 непридружени непълнолетни лица", добави организацията в Туитър, като публикува снимки от спасителната акция. Повечето оцелели са "изтощени, някои от тях с бензинови изгаряния и наранявания", но са получили помощ от "SOS Средиземно море" и екип на Червения кръст.

Някои от тях са били толкова слаби, че се е наложило да бъдат пренесени на носилка и затоплени с одеяла.
Вечерта неправителствената организация съобщи, че италианските власти са определили пристанището на Салерно "като безопасно място за слизане". То се намира на 450 морски мили (около 833 км) от мястото, където в момента се намира корабът.

"С влошаването на прогнозата за времето се опасяваме, че продължителното плаване ще се отрази на крехкото състояние на оцелелите", се казва в изявлението на неправителствената организация.

В началото на януари няколко международни неправителствени организации, участващи в спасителни операции за мигранти в Средиземно море, осъдиха желанието на италианското крайнодясно правителство "да възпрепятства оказването на помощ на хора в беда". Те изтъкнаха комбинирания ефект от постановлението, задължаващо корабите да отиват "незабавно" в италианско пристанище след всяко спасяване, и обичайното сега назначаване на много отдалечени пристанища, което намалява капацитета за оказване на помощ.

Според Международната организация по миграция (МОМ) централното Средиземноморие е най-опасният миграционен маршрут в света. Агенцията на ООН изчислява, че през 2022 г. там са изчезнали 1417 мигранти.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    21 1 Отговор
    Трафикантите на мигранти от НПО-тата пак са се разработили.
  • 2 Да бяхте спасили Кадафи

    25 3 Отговор
    сега нямаше да имате тия проблеми.

    Коментиран от #15

  • 3 Бонев

    22 1 Отговор
    Прочиташ статията и се разплакваш от умиление. Тези мошеници от НПОтата продължават да пълнят Европа с източвачи на соц. Системи.
  • 4 Шапкар

    3 14 Отговор
    А защо не бягат към великата россия а все към гнилия запад??? :)

    Коментиран от #5, #9, #11, #14, #16

  • 5 Към Русия

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шапкар":

    Ще почнат да бягат белите европейци когато станат малцинство,козяшки.

    Коментиран от #8

  • 6 Исторически парк

    10 2 Отговор
    Казах ли ви, че тая мелони не е никъв националист, а американска подводница.. 😉 при маестро Салвини всички пристанища бяха затворени!
  • 7 Ивелин Михайлов

    10 1 Отговор
    Сос Средиземно море е нпо на евреина сорос!
  • 8 Китаец

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Към Русия":

    Щото Русия има граници 😉

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шапкар":

    Защото в Русия ще ги накарат да работят,докато в Европа ще ги хранят безплатно.
  • 10 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Китаец":

    По Руската граница се стреля,граничарите не са като гранична полиция в България.
  • 11 Дара

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шапкар":

    Защото Путин не приема сулю и пулю. Още по малко няма намерение да развъжда паразити.
  • 12 нпо агент

    5 1 Отговор
    колкото повече спасявате тези измислени имигранти,толково повече убивате европейци..и стига с този цирк..Всичко се прави от сащ..специално сороснерес..и неговите пионки в европа..Ще стигнем до момента когато същите талибани трябва да ги връщате..с вагони,самолети,кораби..Имате ли статистика..случайно колко от тези чалми и бурки се включиха активно в работния процес..нали все не стигат работници..Не дейте да се напъвате...почти 0..а помощи текат ли..от цяла европа..
  • 13 пълна промяна

    5 0 Отговор
    Оригиналните "вайкинги" биха потопили мигрантите на път за някоя от военните си мисии и биха забравили случката след 5 минути.

    Сегашните вайкинги подбират талажа от другите контитненти и после му викат "а-а-а ама не прави повече така, моля те" , когато талажа се разпищоли и започне да пави това, което му идва от върте - да граби, насилва и пребива.
  • 14 не си прав

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шапкар":

    Куп западноевропейци избягаха дефакто от собствените си държави.
    Т. нар. експати никога не са били повече. И то говорим за хора които са тръгнали специално за да не са си в родините, а не зщаото са се оженили или са си намерили работа другаде и други под.
    Бягат хора със спестени пари, които не търсят доход, а спокойствие. И бягат към Източна Европа.

    От една страна говорят за високи цени и това е разбираемо, но ако ги питаш директно "Кажи сега защо наистина се махна" и ти казват истината - ако не си милионер, живееш в нещо като Столипиново и се движиш на прибежки и пръпълзявания не само от бандитите, ами и от куките, че като нищо ще те обвинят в някакъв вид нетолератност.
    Положението е трагикомично!
  • 15 да бе

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да бяхте спасили Кадафи":

    Че те нали затова са го ликвидирали и са разцепили страната му на враждуващи по етничекси принцип зони!
    Пречила им е на трафика.
  • 16 Ами защото

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шапкар":

    така е поръчал чичко шорош. Тези организации SOS и т.н. всъщност са трафиканти. Защото къде са бреговете на Либия, къде е италия на 830км. от мястото на инцидента.
  • 17 Не оставяйте

    1 0 Отговор
    мигрантите да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват.
    По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище, каква кола иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове.