Last news in Fakti

2 Април, 2023 09:20 1 491 3

Важни преговори между Египет и Сирия

  • египет-
  • сирия-
  • дипломатически отношения-
  • преговори

Водят разговори за възстановяване на дипломатическите отношения

Важни преговори между Египет и Сирия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Египет и Сирия водят предварителни преговори за пълното възстановяване на дипломатическите отношения след над 10-годишно прекъсване, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и сирийският лидер Башар Асад може да се срещнат през април. Това може да стане след края на Рамазана, който тази година ще продължи до 21 април. За подготовката на срещата на лидерите на двете страни по-рано съобщи телевизионният канал Al-Hadath.

Сирийският външен министър Фейсал Микдад беше на работно посещение в Кайро за първи път от пролетта на 2011 г., когато започна въоръжен конфликт в Сирия между властите в Дамаск и опозицията.

Според египетското външно министерство, по време на разговорите страните са обсъдили "най-важните въпроси от взаимен интерес и засягащи както двустранните отношения, така и ситуацията в региона на Близкия изток". Министрите се договориха да "активират връзките между двете страни на различни нива".

Според Ал-Хадас сред основните теми на срещата, чиято първа част се проведе при закрити врата, е бил въпросът за възстановяването на членството на Сирия в Лигата на арабските държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПиПи

    3 0 Отговор
    Водят СЕ разговори за възстановяване на дипломатическите отношения. Можели да се срещнат през април....Сега да не сме още месец март?
  • 2 Балтавар

    0 3 Отговор
    Мамил (Ег-кепе), Джир и Балистан, древните имена на български на днешните Египет,Сирия и Палестина. Древните българи са им дали имената, когато са управлявали тези земи - Египет (Ег-кепе) ІV - ІІІ хилядолетие пр. н.е. и след това от 18-16 век, с присъствие до 11 век пр. н.е.
  • 3 Мъртво море

    5 0 Отговор
    Преговори как да направят мръсно на Израел, който се намира точно между Египет и Сирия.