Last news in Fakti

2 Април, 2023 15:50 676 5

Натаняху: Има база за компромис относно промяна на съдебната система

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • промяна-
  • съдебна система-
  • протести

Проектът за промяна предизвика масови протести на либералната опозиция

Натаняху: Има база за компромис относно промяна на съдебната система - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Настоящите опозиционни лидери в Израел, преди изборите през ноември 2022 г., бяха за промяна на съдебната система на страната, така че основанията за широк компромис по този спорен въпрос вече са налице.

„Що се отнася до вътрешния спор: сега сме в процес на диалог, за да постигнем широк консенсус“, каза министър-председателят на еврейската държава Бенямин Нетаняху, говорейки на седмичното заседание на кабинета.

"Искам да напомня на всички, че преди изборите много от сегашните опозиционни лидери подкрепиха значителни промени в съдебната система. Така има база за споразумения, които могат да бъдат постигнати на добра воля и чрез истински диалог", каза премиерът.

Съдебна реформа и протести в Израел

Интензивни противоречия в Израел се разгоряха в началото на януари, след като правителството на Нетаняху, което положи клетва в края на 2022 г., представи проект на съдебна реформа, която, наред с други неща, включва ограничаване на правомощията на израелския Върховен съд и даване на контрол върху изпълнителната власт върху избора на съдии.

Този проект веднага предизвика масови протести на либералната опозиция. Според противниците на реформата тя ще подкопае демократичните основи на израелската държавност. Нетаняху настоява, че тези промени ще балансират правомощията на всички клонове на правителството и ще направят политическата система на страната по-демократична.

От началото на януари опозицията организира ежеседмични масови протести в цялата страна, събирайки стотици хиляди участници. На 27 март, на фона на ескалация на протестната активност, Нетаняху обяви спирането на реформата поне до лятото и призова опозицията да започне разумен диалог по спорните въпроси на проекта, с което опозиционните политици се съгласиха.

Въпреки спирането на реформата и началото на преговорите с посредничеството на президента Ицхак Херцог, лидерите на протестното движение заявиха, че не вярват на думите на премиера за намиране на компромис, считат това за опит за печелене на време и ще продължат демонстрации, докато властите най-накрая се отказаха от проекта си. В събота отново се проведоха многохилядни демонстрации в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    0 3 Отговор
    има много пияни хора днешният ден. не им позволявайте да гласуват за Възраждане

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Биби го изпържиха краварите, следва Балтията на Персите!
  • 3 Смех 😆🤡🤣

    1 0 Отговор
    Един компромис днес ще доведе до два компромиса утрв накрая ще те изядат
  • 4 Пиян и лоботомиран

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Ти па ше ми каеш
  • 5 Помнете историята!

    4 0 Отговор
    Биби е евреин, не може да му се вярва!