3 Април, 2023 16:00 743 2

Арарат Мирзоян: Армения има силна политическа воля да постигне мир и стабилност в региона

  • армения-
  • азербайджан-
  • арменският външен министър-
  • арарат мирзоян-
  • богдан ауреску -
  • букурещ-
  • нагорни карабах-
  • европейския съюз.

"Наблюдението на ЕС от арменската страна на границата с Азербайджан веднага след агресията на Азербайджан срещу Армения през септември 2022 г. и разполагането на наблюдателна мисия на ЕС в по-дългосрочен план е важен ход за нашия регион", посочи арменският външен министър

Арарат Мирзоян: Армения има силна политическа воля да постигне мир и стабилност в региона - 1
Снимка: Аджерпрес

Армения има силна политическа воля да постигне мир и стабилност в региона и въпреки всички трудности, добросъвестно продължава дискусиите с Азербайджан, заяви арменският външен министър Арарат Мирзоян на съвместна пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску в Букурещ, предаде Аджерпрес.

Той говори за напрежението в Нагорни Карабах и намесата на Европейския съюз.

"Наблюдението на ЕС от арменската страна на границата с Азербайджан веднага след агресията на Азербайджан срещу Армения през септември 2022 г. и разполагането на наблюдателна мисия на ЕС в по-дългосрочен план е важен ход за нашия регион", посочи той.

Той добави, че оценява "ценния принос на Румъния" в дискусиите, които включват ЕС.

"За съжаление, блокирането на Лачинския коридор през декември 2022 г., сплашването и други действия на Азербайджан имат за цел да принудят населението на Нагорни Карабах да напусне", добави Мирзоян, като напомни, че според решение на Международния съд "има непосредствен риск правата на арменците да бъдат засегнати непоправимо".

На свой ред румънският външен министър Богдан Ауреску заяви, че "ЕС е играл и може да играе важна роля в Южен Кавказ, включително по отношение на намирането на решения за предизвикателствата, които имаме да решаваме в съседния регион".

В този контекст той изтъкна "подкрепата на Румъния за нормализиране на отношенията Армения-Азербайджан".

Ауреску напомни, че през 2021 г. е посетил страните в Южен Кавказ и че след обиколката е направил серия препоръки и предложения. "Едно от тези предложения се отнасяше именно за създаването на наблюдателна мисия на ЕС на границата между Армения и Азербайджан по подобие на сходния модел на наблюдение на ЕС в Грузия".

"И се радвам много, че това предложение днес е приложено. Тоест в основата на тази мисия на ЕС в Армения стои едно предложение на Румъния и това ме радва", подчерта Ауреску.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    2 2 Отговор
    Без русия ставате мюсулмани, понимаеш

    Коментиран от #2

  • 2 мезе

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    с носорозите ставате изчезващ вид 😉