Last news in Fakti

4 Април, 2023 13:20 851 1

Талибаните ликвидираха шестима бойци на "Ислямска държава"

  • афганистан-
  • талибаните-
  • ислямска държава

Регионалният филиал на групировката ИД, известен като "Ислямска държава в провинция Хорасан", е основният съперник на талибаните, след като те превзеха властта в Афганистан през август 2021 г.

Талибаните ликвидираха шестима бойци на "Ислямска държава" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При акция на талибаните през нощта в северната афганистанска провинция Балх бяха убити шестима членове на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД), каза говорител на талибаните, цитирани от Асошиейтед Прес.

Регионалният филиал на групировката ИД, известен като "Ислямска държава в провинция Хорасан", е основният съперник на талибаните, след като те превзеха властта в Афганистан през август 2021 г. Войнстващата групировка увеличи атаките си, насочени както към талибанските патрули, така и към членове на афганистанските шиитско малцинство.

Според Мохамад Асиф Вазири, говорител на началника на полицията в Балх, операцията късно вечерта в понеделник е била насочена към скривалище на ИД в окръг Нахри Шахи и шестима членове на екстремистичната група са били убити.

Талибаните нахлуха в Афганистан през август 2021 г., като завзеха властта, след като силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след 20 години война.

Международната общност не е признала правителството на талибаните, критикувайки суровите мерки, които те наложиха, след като дойдоха на власт - включително ограничаване на правата и свободите, особено на жените и малцинствата.

През март член на групировката "Ислямска държава" извърши самоубийствен атентат, при който загинаха трима души, включително Дауд Музмал, назначеният от талибаните губернатор на Балх. Музмал е един от най-високопоставените талибански служители, убити след превземането на властта през август 2021 г.

Кабул и други градски райони станаха терен на няколко атаки през последните месеци, за някои от които поеха отговорност бойци на Ислямска държава.

Експлозия през януари уби най-малко петима души и рани десетки в Министерството на външните работи, когато служителите излизаха от сградата в края на работния ден.

Администрацията на талибаните заяви, че е съсредоточена върху осигуряването на сигурността на страната и че е извършила няколко акции срещу заподозрени членове на Ислямска държава през последните седмици.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ама друг път

    6 0 Отговор
    " Талибаните нахлуха в Афганистан през август 2021 г. " Не , че ги защитавам , но от кога да се прибереш във вкъщи се нарича нахлуване ири просто е останало наследство от някоя опорка !
Новини по държави: