6 Април, 2023 23:30 1 733 40

Администрацията на президента Байдън обвини Тръмп за хаотичното изтегляне от Афганистан

  • байдън-
  • тръмп-
  • афганистан-
  • администрация-
  • изтегляне-
  • сащ

Белият дом публикува резюме от 12 страници на резултатите от обсъждане и оценка на политиките на САЩ около приключването на най-дългата война на страната

Администрацията на президента Байдън обвини Тръмп за хаотичното изтегляне от Афганистан - 1
Източник: Shutterstock

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху неговия предшественик, президента Доналд Тръмп, за смъртоносното и хаотично изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г., което доведе до едни от най-мрачните моменти в президентството на Байдън, съобщи Асошиейтед прес.

Белият дом публикува резюме от 12 страници на резултатите от обсъждане и оценка на политиките на САЩ около приключването на най-дългата война на страната, като пое незначителна отговорност за собствените си действия и заяви, че Байдън е бил "силно ограничен" от решенията на Тръмп.

Администрацията заяви, че подробните анализи, извършени от Държавния департамент и Пентагона, които бяха предадени днес на Конгреса, са строго класифицирани и няма да бъдат публикувани публично.

"Изборът на президента Байдън за това как да се осъществи изтеглянето от Афганистан беше силно ограничен от условията, създадени от неговия предшественик", се посочва в документа на Белия дом, като се отбелязва, че когато Байдън встъпи в длъжност, "талибаните бяха в най-силна военна позиция от 2001 г. насам, като контролираха или се сражаваха за почти половината от страната".

В доклада се изтъкват прекалено оптимистичните оценки на разузнавателната общност за готовността на афганистанската армия да се сражава и се посочва, че Байдън е следвал препоръките на военните командири за темповете на намаляване на американските сили.

"Очевидно не се справихме както трябва", заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, но избегна въпросите дали Байдън съжалява за решенията и действията си, довели до изтеглянето.

Кърби каза за доклада, че "целта му не е да се търси отговорност", а по-скоро "да се разбере" какво се е случило.

Белият дом твърди, че грешките от Афганистан са послужили за основа на действията му в Украйна, където администрацията на Байдън има заслуга за подкрепата на защитата на Киев срещу руската инвазия. Белият дом твърди, че е симулирал най-лошите сценарии преди инвазията през февруари 2022 г. и е пристъпил към оповестяване на разузнавателна информация за намеренията на Москва месеци преди това.

В очевиден опит да защити вземането на решения в областта на националната сигурност, администрацията на Байдън отбелязва също, че е публикувала предвоенните предупреждения при "силни възражения от страна на висши служители в украинското правителство".

Републиканците в Конгреса остро критикуват изтеглянето от Афганистан, като акцентират върху смъртта на 13 военнослужещи при самоубийствен атентат на летището в Кабул, при който загинаха и над 100 афганистанци.

Кърби отдаде дължимото на американските сили за действията им при провеждането на най-голямата в историята въздушна евакуация на цивилни по време на хаоса при падането на Кабул.

След изтеглянето на САЩ Байдън посочва, че САЩ са били принудени да се изтеглят от Афганистан заради споразумението от февруари 2020 г., което Тръмп постигна с талибаните в Доха, Катар. След споразумението от Доха афганистанското правителство освободи около 5 000 затворници талибани като условие за провеждане на мирни преговори с талибаните.

Споразумението изискваше от САЩ да изтеглят всички свои сили до 1 май 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой в мойто памперс

    50 4 Отговор
    направи нещо но кой?
    Еми как кой, Тръмп.
  • 2 Уса

    64 2 Отговор
    Корумпираната администрация на Байдн обвинява Тръмп за нещо,което самият Байдн не помни да се е случвало.Това е Америка днес

    Коментиран от #6

  • 3 USA фен

    4 58 Отговор
    Правилно Тръмп приложи неадекватно управление. Сега нещата са под контрол и мачкаме здраво ...

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХА ХА

    3 51 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Ми тръмп нали е отворен що не обори тази корупция?
    И да не забравяме че путин направи тръмп президент а това няма да се повтори.

    Коментиран от #7, #12, #31

  • 7 Смех 😆🤡🤣

    49 2 Отговор

    До коментар #6 от "ХА ХА":

    И как го направи по точно?искаш да кажеш че цялата републиканска партия е на Путин така ли?

    Коментиран от #13

  • 8 ХА ХА

    3 24 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Доста неуместно сравнение.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Име

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "ХА ХА":

    Глей ся нещата са адски прозти просто няма вече работрщи американци съотношението на нейбърхуд нишоправците къмту бачкаторите е в голяма степен изместено към първите.Няма как тази система да се крепи още и Тръмп и РП са им ама най миниятюрният проблем

    Коментиран от #21

  • 13 ХА ХА

    2 24 Отговор

    До коментар #7 от "Смех 😆🤡🤣":

    Има инфо и анализи, потърси.

    Коментиран от #14

  • 14 Смех 😆🤡🤣

    24 2 Отговор

    До коментар #13 от "ХА ХА":

    Е кажи как печели вътрешните избори на Републиканците за претендент

    Коментиран от #15

  • 15 ХА ХА

    2 20 Отговор

    До коментар #14 от "Смех 😆🤡🤣":

    Казах ти търси.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаахаха

    38 1 Отговор
    По-голямо безочие от това едва ли може да има ! Вече се чудя тия демократи ли са или комунисти, защото и те са същите лъжци !

    Коментиран от #18, #32

  • 18 дидо тира

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаахаха":

    имаш в предвид Бойко Борисов нали
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Честита победа

    2 1 Отговор
    Да почерпиш после🤫
  • 21 ХА ХА

    0 17 Отговор

    До коментар #12 от "Име":

    И к варталните нищоправци от ню йорк се скъсаха да бягат у москва на най добрата система.

    Коментиран от #22

  • 22 Смех

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "ХА ХА":

    Тва не ти се получи вервай ми

    Коментиран от #23

  • 23 ХА ХА

    0 15 Отговор

    До коментар #22 от "Смех":

    Що реши че искам да ми се получи

    Коментиран от #26

  • 24 Бай Бидон

    30 1 Отговор
    Бидоня наредил изтеглянето от Афганистан, ама Тръмп го бил подготвил. Изнесоха се от Афганистан като ръдня из гащи, заради мелето, което бяха планирали в укристан. На няколко фронта им се очертават баталии и нямат сили за всичко. В момента Бидоня е най-удобната кукла на конци. Сащисаните са направили най-големия залог в историята си до сега. И ако нещата се издънят ще им трябва виновен за всичко. А кой е по-добрия кандидат за жертвено агне от един изкуфял, дементирал, сенилен пенсионер, който сам и до тоалетната не може да иде, че ще забрави накъде е тръгнал
  • 25 Имеех си аз

    33 1 Отговор
    Байдън никога не е виновен за нищо, но затова пък е много некадърен. Нещо като простото Киро, ама с Алцхаймер.
  • 26 Смех 😆🤡🤣

    7 9 Отговор

    До коментар #23 от "ХА ХА":

    Това че някой не бяга към Москва трябва ши да значи нещо.Слаб довод имаш

    Коментиран от #27, #40

  • 27 ХА ХА

    2 9 Отговор

    До коментар #26 от "Смех 😆🤡🤣":

    Е нали уж всички се стремят към по доброто

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Смех 😆🤡🤣

    0 10 Отговор

    До коментар #27 от "ХА ХА":

    Къде пише че добро и Москва са синоними

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Уса

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "ХА ХА":

    Ти явно не живееш в Америка.Тръмп го избраха нормалните хора,защото им беше преляла чашата на търпението заради Обама,който даде много власт на черни и жендъри.През целия мандат на Обама дундуркахме мързеливците на САЩ докато Обама воюваше на изток.Когато се яви Тръмп видяхме светлина в тунела пълен снегри,но му смазаха ските и не можа да довърши "пъкления"си план да извади Америка от нато и спре парите на СЗО мафията.В БЪлгария от 30 години властват американските корпорации и златото се подарява.Какъв Путин сънуваш също като параноичните дърти американци.Не мисли като тях,защото не ги познаваш,колко са се самозабравили иизкуфели

    Коментиран от #34

  • 32 Уса

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хаахаха":

    Диви капиталисти криещи се зад нещо,което не разбират наречено демокрация.Американците нямат и грам познания що е комунизъм.Все едно да питаш малко дете за Торбалан или Баба Яга,толкова и те знаят
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Име

    3 14 Отговор

    До коментар #31 от "Уса":

    Проблема на Сащ беше и е че се напълни със смачкани паляци като Бжажински и всякаква Източна измет чехи словаци и тн.Те виждат само Русия като враг а не Китай.Имат спомени и мразят защото не са могли навремето да си купят дънки.
    Русия се бие по един много лесен начин както и Китай между впроечм просто спираш да ги пускаш ня зяпад а тия които са там ги екстрадираш.Зятваряш им границитр и ги оставяш на Изток в Азия да се самоизтребят а там има месо определено Русия Кавказ Китай Индия Виетнам Лаос Камбодиа Джапейн Корея Казъхстан Монголия само остава да им продаваш оръжие.
  • 35 ХА ХА

    0 11 Отговор

    До коментар #33 от "Смех 😆🤡🤣":

    Не позна,много тъмно син съм.
    Между другото виждаш ли че ми се получава, още си тук.

    Коментиран от #36

  • 36 Смех 😆🤡🤣

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "ХА ХА":

    Чешем си езика няма кво да се прави друго.

    Коментиран от #37

  • 37 ХА ХА

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "Смех 😆🤡🤣":

    Видя ли закачихме и други, и как българите дондуркат американци. Утре ше регисрирам нова фондация "БЪЛГАРИЯ ЗА АМЕРИКА" да можеме да ги дондуркаме по качествено, че сега като се разруши и долара кво ше праат тия изгнили американци не знам а и тоя лас вегас тряба някой да го спаси.
  • 38 дядото

    8 0 Отговор
    президента вл.путин ще има почивка.появи се тръмп и верните медии лаят сега по него
  • 39 Де Факто

    4 0 Отговор
    Тръмп взе решението за изтеглянето от Афганистан, но то бе осъществено от администрацията на Байдън. Който помни - помни. Който е забравил, няма как да помни...
  • 40 случаен

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Смех 😆🤡🤣":

    как да бягат кат не знаят къде е,скоро няма да могат и да бягат,кат гръмен фискалния им балон,а немат и толкоз петрол и ракетите им са вече за скраб,щот не са ги обновявали,нали са велики